Armata Transnistriei

Un nou suflu al formatului „5+2”: Negocierile ar putea fi reluate în septembrie

87
(reînnoit 19:11 02.07.2019)
Moscova și Tiraspolul și-au exprimat solidaritatea vizavi de necesitatea reluării în septembrie a negocierilor privind Transnistria.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Responsabilul pentru Afaceri Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, și trimisul special al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev, au avut ieri o întrevedere la Moscova. Cei doi au menționat necesitatea reluării în luna septembrie a negocierilor în formatul „5+2” privind Transnistria.

„Participanții la întrevedere au căzut de acord asupra necesității a organizării ședinței „Consfătuirii permanente…” în formatul „5+2” în septembrie anul curent”, se spune în comunicatul serviciului de presă al ministerului de Externe al Transnistriei.

La negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2” participă Chișinăul și Tiraspolul ca părți ale conflictului; Rusia, Ucraina, OSCE – în calitate de intermediari; Uniunea Europeană și SUA – în calitate de observatori.

Ignatiev și Gubarev au discutat despre vizita preconizată pe data de 12 iulie în Moldova și Transnistria a intermediarilor și observatorilor în procesul de negocieri. Interlocutorii și-au exprimat încrederea că organizarea discuțiilor în formatul „5+2” va aduce un aport important în activizarea dialogului dintre părți și va contribui la realizarea întregii game de înțelegeri încheiate în sfera socioeconomică și umanitară.

Transnistria, a cărei populație este constituită în proporție de 60 la sută din ruși și ucraineni, a încercat să iasă din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS. În anul 1992, Transnistria a ieșit de facto de sub controlul Chișinăului.

87
Tagurile:
septembrie, format 5+2, negocieri, Transnistria


Загрузка...