lei - bancnote și monede

Primăriile nu mai au bani pentru salarii: Cum vede Slusari dezlegarea problemei

1570
(reînnoit 19:32 01.07.2019)
Pavel Filip: „Să-l invite pe domnul Chicu şi o să le spună foarte repede cum trebuie”. Alexandru Slusari: „Taman că guvernarea nouă poate rezolva probleme”.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Legea prin care au fost majorate salariile în sfera asistenței sociale, adoptată de fosta guvernare la sfârșitul anului trecut, a fost o „reformă în pripă”, „o reformă nechibzuită, cu tentă electorală” și o „planificare iresponsabilă”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari (ACUM/PPDA) în cadrul unui briefing susținut luni, 1 iulie.

Potrivit lui Alexandru Slusari, fosta guvernare a aprobat mai întâi Bugetul pentru 2019 și apoi respectiva lege despre salarizare și, ca urmare, primăriile se confruntă acum cu un deficit de finanțare și se gândesc de unde pot obține banii necesari.

„Administrațiile locale s-au pomenit într-o situație dificilă. Practic, au epuizat resursele”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Aproximativ 200 de mii de bugetari au primit salarii majorate în baza respectivei legi, preponderent fiind vorba de angajați din sfera asistenței sociale. Bunăoară, asistenții sociali cu studii superioare primesc un salariu lunar brut de aproximativ patru mii de lei, de la 1 ianuarie.

Vestea că nu sunt bani le-a provocat îngrijorare salariaților

Angajații din sfera asistenței sociale sunt îngrijorați de vestea dată de Alexandru Slusari, dar speră că banii necesari vor fi identificați și își vor primi salariile la timp și în mărimea actuală.

Salariații din domeniul asistenței sociale din municipiul Chișinău, inclusiv asistenții sociali, au fost foarte mulțumiți de creșterea salariilor, a declarat pentru Sputnik Violeta Baltă, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău.

Fluctuația de cadre este foarte înaltă în sfera asistenței sociale, tocmai din cauza salariilor mici.

Alexandru Slusari și Pavel Filip: schimb de replici prin intermediul presei

La sfârșitul săptămânii trecute, la un post privat de televiziune, Alexandru Slusari semnala că, peste o lună, nu vor mai fi bani pentru achitarea salariilor asistenților sociali, lefurile cărora au crescut și cu 100 de procente în unele cazuri, de la începutul acestui an.

Bugetul de Stat trebuie rectificat de urgență, potrivit lui, iar pentru aceasta va trebui ca Parlamentul să fie convocat în august într-o sesiune extraordinară. În caz contrar, a spus Alexandru Slusari, reținerile salariale vor fi de  „două-trei luni” în luna septembrie, pentru că primăriile deja au epuizat banii pentru investiții prin redirecționarea lor către plata salariilor.

În replică la dezvăluirile lui Alexandru Slusari, fostul premier Pavel Filip a declarat, într-o emisiune televizată, că „în trezoreria statului există suficienți bani pentru plata salariilor”, doar că actuala guvernare trebuie să opereze o rectificare la Legea Bugetului de Stat. Potrivit lui Filip, proiectul de amendare a Bugetului a fost pregătit de guvernul pe care l-a condus.

„Dacă nu ştiu cum să facă, să-l invite pe domnul Chicu, ex-ministrul Finanţelor, şi o să le spună foarte repede cum trebuie”, a adăugat Pavel Filip.

În replică la sugestia fostului premier, Alexandru Slusari a declarat la briefingul din 1 iulie că „taman că guvernarea nouă poate rezolva probleme, inclusiv ale administrației publice locale”. 

Alexandru Slusari a spus, în context, că actuala guvernare va „debloca și asistența macroeconomică”, adică asistența financiară din partea Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Uniunii Europene etc.

1570
Tagurile:
primării, Alexandru Slusari, salarii, bani
Tematic
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi
De ce se tem cel mai mult moldovenii
Angela Merkel

Dispută între Merkel și Comisia Europeană privind gestionarea pandemiei

76
(reînnoit 21:41 26.01.2021)
Au apărut diferențe majore între Comisia Europeană și cancelarul Germaniei Angela Merkel în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei.

BUCUREŞTI, 26 ian – Sputnik, Marius Holdean. O nepotrivire majoră între Angela Merkel și Comisia Europeană a apărut cu privire la interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor.

Astfel, Comisia Europeană nu este de acord cu propunerea Germaniei de a interzice călătoriile în UE, chiar dacă și Comisia vrea adoptarea de măsuri noi pentru restricționarea călătoriilor în UE.

Spre deosebire de propunerile Comisiei, Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Ministrul de Interne Horst Seehofer i-a prezentat de altfel cancelarului Angela Merkel mai multe măsuri de a reduce drastic călătoriile spre Germania, pentru a opri răspândirea mutației britanice a coronavirusului, conform publicației germane Bild.

Aceeași publicație relatează că, într-o ședință internă cu liderii parlamentari regionali ai grupului CDU, Merkel ar fi spus: „Mă tot întreb: de ce nu interzicem călătoriile?”.

Iată însă că la Bruxelles, Comisia Europeană este de părere că e necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, evitându-se însă închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie pentru a se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

"Ieri, 25 ianuarie, Comisia a propus o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulație în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătățirea coordonării și a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE”, a anunțat Comisia printr-un comunicat de presă.

Executivul european spune că, având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, dar insistă, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.

”Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE”, a transmis Comisia Europeană.

Comisia propune o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze, și anume în actualizarea codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc și prin adoptarea de măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat.

Comisia propune, astfel, ca pe lângă culorile existente - verde, portocaliu, roșu și gri, să fie adăugată și culoarea „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori.

De asemenea, având în vedere riscurile legate de numărul foarte mare de noi infectări, Comisia recomandă, pe baza orientărilor ECDC, ca statele membre să se pună de acord să adopte, să mențină sau să înăsprească măsurile nefarmaceutice, cum ar fi recomandările de a rămâne acasă și închiderea temporară a anumitor activități comerciale, în special în zonele «roșu închis», să consolideze testarea și depistarea și să intensifice supravegherea și secvențierea cazurilor de COVID-19 pentru a colecta informații cu privire la răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.

Cu privire la gestionarea călătoriilor, persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră ar trebui să fie exceptate de la unele restricții de călătorie. În acest sens, Comisia este de părere că acele persoane care sunt nevoite să treacă frecvent frontiera, de exemplu din motive familiale sau profesionale, nu ar trebui să fie obligați să se supună carantinei, iar frecvența impusă a testelor ar trebui să fie proporțională. În cazul în care situația epidemiologică de o parte și de alta a frontierei este similară, nu ar trebui impusă nicio cerință de testare.

Comisia insistă de asemenea ca statele membre să încerce să evite perturbarea călătoriilor esențiale, în special prin menținerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” și prin evitarea perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Pe lângă actualizările propuse de Comisie cu privire la călătoriile în interiorul UE, Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere de actualizare a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE din țări din afara UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
pandemie, dispute, Comisia Europeană, Merkel
Tematic
Moldovenii vor putea intra în UE numai după o „declarație de intenție”


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Discuție telefonică între Putin și Biden: Tratatul New Start va fi prelungit

69
(reînnoit 22:14 26.01.2021)
Vladimir Putin și Joe Biden au purtat astăzi o discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra prelungirii Tratatului New Start.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Președinții și-au exprimat satisfacția în legătură cu schimbul de note diplomatice realizat astăzi în privința prelungirii Tratatului cu privire la armelor ofensive strategice, menționează Kremlinul.

“În următoarele zile, părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, este menționat în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

Tratatul privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START) dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că părțile își vor reduce arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate. În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite, el expiră pe 5 februarie 2021.

Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Joe Biden, Putin, tratat, SUA, Rusia
Tematic
Anatoli Antonov: Stăvilirea Rusiei – alfa și omega politicii SUA
Zaharova: Consultările privind prelungirea Tratatului New START au început


Загрузка...
Lockdown în Marea Britanie

Important pentru moldovenii din UK: Când se relaxează restricţiile

0
(reînnoit 09:17 27.01.2021)
Având în vedere că numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a început să scadă în Marea Britanie, prim-ministrul britanic Boris Johnson a venit cu o veste bună. Data când s-ar putea relaxa restricţiile în această ţară.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a spus că restricțiile dure impuse în această ţară pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate de la jumătatea lunii februarie, în contextul în care numărul cazurilor de infectare a început să scadă.
Johnson a declarat că miniștrii vor „analiza posibilitatea relaxării unor măsuri”, dar a subliniat totuşi că numărul infectărilor este încă „foarte mare” și a promis doar că copiii se vor întoarce în clase „cât mai curând posibil”, potrivit Daily Mail

Guvernul a lămurit însă că relaxarea din data de 15 februarie constituie doar „primul punct” în care regulile vor fi revizuite.

Pe de altă parte, în acelaşi interviu, premierul a refuzat să garanteze că școlile vor fi deschise până la Paște, în ciuda presiunii din partea conservatorilor. Deputații conservatori și experții în educație insistă ca guvernul să găsească o modalitate de a readuce mai mulți copii în sălile de clasă.

Momentan, Marea Britanie vrea să îngreuneze intrarea oamenilor în ţară, astfel ca toți cei care intră să fie obligaţi să stea în carantină pe propria cheltuială în hoteluri de lângă aeroporturi.

Cazurile zilnice de infectare cu Covid-19 au scăzut cu 41% într-o săptămână, ajungând până la 22.195 – cea mai scăzută cifră din 15 decembrie. Pe de altă parte, numărul deceselor se menține constant la 592, în timp ce Boris Johnson se confruntă cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori, care cer măsuri pentru ieșirea din lockdown.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, UK, restricții, COVID-19
Tematic
Când vor fi abolite restricţiile în Marea Britanie


Загрузка...