Cătușe și bancnote

Cum va obține raportul Kroll 2 Comisia de anchetă: „Nu va fi meritul Procuraturii”

409
(reînnoit 14:27 05.07.2019)
Procuratura Generală refuză să-i prezinte Comisiei parlamentare de anchetă raportul Kroll 2 și i-a remis doar o notă informativă cu parafa „Secret”.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik, E.L. Raportul Kroll 2 ar putea fi obținut direct de la Compania Kroll, și-a exprimat speranța deputatul Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

„Dacă vom avea acces la raportul Kroll 2, nu va fi meritul Procuraturii Generale”, a subliniat Alexandru Slusari.

Comisia parlamentară de anchetă condusă de Alexandru Slusari nu a reușit să obțină raportul Kroll 2 de la Procuratura Generală (PG), acolo unde se presupune că s-ar afla documentul. În dimineața acestei zile, Procuratura Generală a remis comisiei parlamentare doar o notă informativă cu parafa „Secret”, neînsoțită de documente, a anunțat Alexandru Slusari. Conducerea Procuraturii susținea anterior că raportul i-a fost remis de autori cu condiția să nu fie făcut public. 

Alexandru Slusari a susținut luni, 1 iulie, un briefing la care a relatat despre activitatea comisiei pe care o conduce, a treia comisie parlamentară pe subiectul fraudei bancare creată din anul 2013 încoace.

 „Banca Națională este cooperantă. (...) Procuratura este mai reticentă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul a apreciat că, deși informația pe subiectul fraudei bancare este obținută fragmentar, activitatea comisiei pe care o conduce, creată la 10 iunie, este destul de eficientă.

Ce documente a obținut Comisia până acum

Până astăzi, comisia a mai obținut stenogramele audierilor efectuate de cele două comisii parlamentare anterioare, a primit anumite documente cu parafa „Secret” de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), de la fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța și de la fostul președinte al comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe Veaceslav Ioniță.

Comisia a depus un demers la Guvern, solicitând să-i fie puse la dispoziție notele informative ale Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru anii 2012 – 2015. De asemenea, comisia parlamentară de anchetă a făcut un demers către Fondul Monetar Internațional (FMI), care în 2013 își făcuse publică viziunea despre soluționarea problemei Băncii de Economii.

„În cadrul anchetei, vedem interferențe, tangente dintre devalizarea sistemului bancar și Laundromat”, a declarat Alexandru Slusari.

Compania Kroll, angajată de autoritățile Republicii Moldova, a investigat frauda bancară din 2012, în rezultatul căreia Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în stare de insolvabilitate către sfârșitul anului 2014, conform formulării BNM.

409
Tagurile:
kroll moldova, Procuratura, comisia, Kroll
Tematic
Va fi sau nu viitorul Procuror General cetățean al Republicii Moldova: Ce spune Guvernul
Sala de ședințe a Parlamentului

Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală

22
(reînnoit 09:12 26.11.2020)
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre forțele politice care ar putea forma o nouă coaliție de guvernare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Atmosfera din cadrul Parlamentului este una de lucru - în pofida absenței unei majorități la guvernare, deputații din forțe politice complet diferite reușesc să găsească un consens asupra mai multor probleme și să adopte unele proiecte de lege. Acest aspect a fost menționat, în studioul Sputnik Moldova, de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea.

Parlamentarul a subliniat, de asemenea, că de fapt există deja o coaliție informală de guvernare, dar nimeni nu se grăbește să informeze publicul despre aceasta.

„În absența unei majorități formale și cu un guvern minoritar, care este susținut în mod deschis de doar 37 de deputați (socialiști – n.red.), în principiu, spunem că există o situație ca în anul trecut. După ce socialiștii au convenit cu democrații demisia guvernului condus de Maia Sandu. Atunci a fost o majoritate neformală”, a spus interlocutorul.

Vladimir Bolea
© Sputnik / Mihai Caraus
Vladimir Bolea

Potrivit lui Vladimir Bolea, la ora actuală, la fel de informal, în interiorul forului legislativ al țării se conturează o coaliție formată din 37 de deputați socialiști și din deputați independenți, precum și din parlamentarii care sunt membri ai grupului parlamentar „Pentru Moldova”.

Pe 19 noiembrie, după mai mult de două luni de pauză, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. Astfel, perioada de neadoptare a legilor, care putea conduce la dizolvarea parlamentului la începutul lunii decembrie a fost întreruptă. La ședința plenară din 19 noiembrie au participat 92 de deputați.  

Dacă analizăm munca activă a deputaților din toate fracțiunile și grupurile, fără excepție, putem remarca faptul că niciunul dintre actorii politici nici nu a încercat măcar să saboteze lucrările Parlamentului și prin aceasta să provoace dizolvarea corpului legislativ. Multe proiecte de lege aprobate au fost adoptate cu voturile a 75-80 de deputați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
guvernare, coaliţie, Parlament
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară


Загрузка...
Drapelul Republicii Moldova

Își va schimba sau nu Moldova vectorul politicii externe

91
(reînnoit 07:33 26.11.2020)
Politologul Corneliu Ciurea a analizat detaliat situația din țară după alegerile prezidențiale și a analizat care ar putea fi cursul politicii externe a țării.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În viitorul apropiat nu putem vorbi de schimbări majore în politica externă a Republicii Moldova întrucât, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, Cabinetul de Miniștri continuă să se ocupe de activitățile sale, iar o „revanșă” a dreptei în Parlament deocamdată nu se prevede. Precizarea a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

„Guvernul este acum controlat de socialiști, schimbări mari nu se pot întâmpla. Mai mult, ambasadorii au fost numiți înainte ca Maia Sandu să intre în funcție. Pot exista mișcări neimportante, dar neesențiale, cursul va fi același ca și atunci când Sandu a fost prim-ministru”, a spus Ciurea.

Potrivit expertului, paritatea în politica externă va fi respectată atunci când Maia Sandu va construi relații cu Occidentul, și la susținerea cursului pro-rus de către socialiștii din Parlament.

Amintim  că după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
vectorul țării, Politica externă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...