Bani

Șefi de direcții cu salarii exorbitante: Ridică 100 000 de lei pe lună - Iată cine sunt

9029
Mai mulți șefi de direcție din cadrul Ministerului Economiei au ridicat lunar salarii exagerat de mari.   

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. În timp ce unii pensionari și angajați din țara noastră trăiesc la limita existenței, cu un salariu de nici 1000 de lei pe lună, unii angajați ai statului ridică salarii de până la 100 de mii de lei lunar. Mai exact este vorba de șefi de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii care dețin și funcții de reprezentanți ai statului în cadrul unor întreprinderi de stat. Cei mai mulți banii îi încasează din statutul de reprezentant al statului în diferite întreprinderi cum ar fi Moldovagaz, S.A. Furnizare Energie Electrică - Nord, S.A. Moldtelecom, Î.S. Moldelectrica, S.A. Termoelectrica, S.A. CET-Nord.

Călin Negura, șeful Direcției Politici în Domeniul Energetic din cadrul MEI 

Acest angajat al statului se poate lăuda cu un venit de 1,2 milioane de lei în 2018. 114.188 de lei reprezintă salariu de bază obținut în calitate de șef de direcție, iar 1,05 milioane de lei sunt indemnizații primite de la Moldovagaz, S.A. Furnizare Energie Electrică - Nord, S.A. Moldtelecom, Î.S. Moldelectrica, S.A. Termoelectrica, S.A. CET-Nord.

Călin Negură și soția sa dețin două apartamente, ambele înregistrate pe numele soție. Aceasta muncește în cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație. Ea a declarat pentru anul trecut un venit de 278.001 lei.

Marian Mamei, șeful Direcţiei Infrastructura Calităţii şi Securitate Industrială din cadrul MEI

Acest angajat are un venit de aproape 80 de mii de lei pe lună, scrie Unimedia.

Potrivit declarației de avere, Mamei a obținut în 2018 un venit de 956 de mii de lei, dintre care 759.602 lei sunt indemnizații și recompense primite în calitate de reprezentant al statului în cadrul a șase întreprinderi de stat. Cei mai mulți bani i-a obținut de la S.A Moldovagaz și Metalferos - peste 600 de mii de lei. Soții Mamei dețin și două apartamente procurate în 2010, scrise pe numele soției lui Marian Mamei, a căror valoare cadastrală e de 274.007 de lei fiecare.

Tot pe numele soției lui Marian Mamei sunt trecute și trei automobile, două dintre aceste - un Hyundai Tucson de 484 de mii de lei și un automobil de model Toyota Auris de trei mii de euro, - procurate, iar un alt automobil de model Toyota Auris în valoare de 316 de mii de lei, deținut prin contract de folosință.

Vasile Vulpe, din cadrul Direcției Politici Economice și Mediul de Afaceri 

Vulpe este un alt șef de direcție cu venit lunar de peste 55 de mii de lei. Potrivit declarației de avere pentru anul precedent, Vulpe a obținut un venit de 688.804 de lei, dintre care 497.079 de lei fiind indemnizații, obținute, la fel ca ceilalți doi colegii ai săi, din activitatea de reprezentant al statului în întreprinderi de stat. Cei mai mulți bani i-au venit de la RED Nord SA, Moldtelecom și Metalferos SA.

Vasile Vulpe declară un apartament de 71,1 m.p, al cărui valoare cadastrală e de 387.759 de lei și care, de asemenea, este scris pe numele soției.

Șeful din cadrul MEI mai declară și două autoturisme - un automobil de model Toyota Auris din 2011, procurat anul trecut cu 20 de mii de lei, deși prețul pe piață a unei mașini de acest model pornește de la 80 de mii de lei. Un alt automobil deținut de Vasile Vulpe este o Toyota RAV 4, procurată în 2017 cu 200.000 de lei.

Ecaterina Țurcanu, șefa secţiei financiar-administrative din cadrul MEI

A obținut anul trecut indemnizații de 232.771 de lei din activitate de activitatea de reprezentantă a statului în societățile comerciale, iar alți 200.474 de lei obținuți au constituit salariul de bază. Tot aceasta a ridicat în 2018 o pensie în valoare de 114.680 de lei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Împreună cu soțul său, Ecaterina Țurcanu deține o vilă și o casă de locuit, ambele scrise pe soțul său, Tudor Țurcanu. Tot pe numele acestuia este înregistrat și un Nissan NEW Qashqai Gri procurat în 2017 și care a costat 361.725 de lei.

În declarația sa de avere, șefa secţiei financiar-administrative de la MEI indică o donație pe care a făcut-o în valoare de 15.000 de euro.

La capitolul datorii, indică 18.319 de lei pe care trebuie să în întoarcă până în 2020, Întreprinderii de Stat Statiunea Tehnologica pentru Irigare Chisinau, și alți 5000 de euro luați de la o persoană fizică, pe care trebuie să îi restituie până în 2021.

9029
Tagurile:
Lei, angajati, șefi
Tematic
Republica Moldova va primi bani de la FMI: Despre ce sumă este vorba
Constituția

Cum poate fi obligată Sandu respecte Constituția - expert

154
(reînnoit 08:10 02.03.2021)
Politologul a enumerat principalele metode prin care ”garantul Constituției” poate fi chemat să respecte Legea Supremă a țării.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.

Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.

"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.

Șapovalov a reamintit că nu au existat niciodată astfel de situații pe continentul european, în statele cu formă de guvernământ parlamentară.

Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>

Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

154
Tagurile:
criză politică, Constituția, Maia Sandu
Tematic
De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile


Загрузка...
Ședința plenară a Parlamentului

Deputați moldoveni, la reuniunea grupului de lucru al APCEMN

45
(reînnoit 20:17 01.03.2021)
Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la Reuniunea Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.

Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.

De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Camera Deputaților, pensii deputați, deputați PSRM, Deputați


Загрузка...
 Festivalul Internaţional de Muzică ,,Mărţişor”

Festivalul „Mărțișor” a fost inaugurat: Cum s-a desfășurat evenimentul

0
(reînnoit 09:31 02.03.2021)
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internaţional de Muzică ,,Mărţişor” a fost inaugurată luni, 1 martie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”. Din cauza pandemiei, sala a fost goală, iar evenimentul a fost urmărit online. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. În cadrul spectacolului inaugural, cu genericul „Mărgăritare”, a evoluat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice „TeleRadio Moldova”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra națională de Cameră a Sălii cu orgă din Chișinău, Capela Corală Academică „Doina”, Formația „Brio Sonores”, „Zdob și Zdub”, „Acord” și îndrăgiții artiști Eugen Doga, Nicolae Botgros, Corneliu Botgros, Andrei Jilihovschi, Natalia Tanasiiciuc, Lilia Istratii, Cristofor Aldea-Teodorovici și alții.

Inaugurarea festivalului „Mărțișor”
Inaugurarea festivalului „Mărțișor”

Îndrăgitul Festival Internațional de Muzică ,,Mărţişor” – 2021 se va desfășura în perioada 1-10 martie. Spectacolele muzicale sunt organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Sala cu Orgă.

Inaugurarea festivalului „Mărțișor”
Inaugurarea festivalului „Mărțișor”

Amintim că în acest an, din cauza pandemiei, tradiționalul festival se desfășoară într-un format neobișnuit, mai exact fără public. Concertele vor fi transmise online și la postul public de televiziune. Organizatorii au anunțat că cei care au cumpărat deja bilete la spectacole, se pot apropia la case ca să le fie returnați banii. 

Inaugurarea festivalului „Mărțișor”
Inaugurarea festivalului „Mărțișor”

Potrivit organizatorilor, unul dintre cele 16 spectacole ale Festivalului Internațional de Muzică „Mărţişor–2021” va fi dedicat medicilor din Republica Moldova, care din martie 2020 sunt în prima linie de luptă cu noul tip de coronavirus.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
online, Spectacole, Festivalul Internațional de Muzică Mărțișor
Tematic
Mărțișor – Obiceiuri și tradiții
Așa „Mărțișor” nu am avut niciodată - Cum va fi organizat festivalul după decizia CNESP


Загрузка...