Igor Dodon

Dodon, despre riscuri și provocatori

944
(reînnoit 23:49 17.06.2019)
În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, șeful statului i-a avertizat pe moldoveni să nu se lase pradă euforiei și a vorbit despre provocatori.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit la un post privat de televiziune despre riscurile la care s-ar fi supus participanții la ”marșul poporului”, care ar fi trebuit să aibă loc duminica trecută în Capitală, deoarece în ţară urmau să fie aduşi provocatori din exterior.

„Dacă am fi desfăşurat ”Marşul poporului”, ar fi existat riscul unor destabilizări. Era pregătit un grup de provocatori, zeci de tineri care urmau să fie aduşi din afara ţării, de fapt pentru înlăturarea mea. Mai mult decât atât, la momentul respectiv noul Guvern nu controla în deplină măsură Ministerul de Interne. Desfăşurarea unei acţiuni de asemenea amploare în condiţiile create era pur şi simplu periculoasă”, a declarat Dodon.

Situaţia transferului paşnic al puterii, potrivit lui Dodon, este dintre cele fără precedent în lume, şi este un mare succes că membrii noii majorităţi parlamentare au reuşit acest lucru fără confruntări şi o destabilizare îndelungată a situaţiei. Însă acesta nu este un motiv de euforie.

„Experienţa unor transferuri de putere în astfel de situaţii duce la destabilizare şi durează de obicei o perioadă îndelungată. Nouă ne-a mers că lucrurile au evoluat anume aşa”, a subliniat el, menţionând că o manifestare a poporului va avea loc după ce se va reuşi stabilizarea deplină a situaţiei politice create.

944
Tagurile:
Moldova, riscuri, provocatori, Dodon
Tematic
Sandu la MAI: Noi nu am venit să ne răzbunăm, vrem să începem de pe o foaie curată
Justiție

Strategia de îmbunătățire a justiției adoptată de Guvern

27
Guvernul a aprobat astăzi o strategie și un plan de acțiuni pentru anii 2021-2024 ce vizează asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției. Premierul și ministrul Justiției au explicat de ce aceste documente sunt deosebit de importante.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința sa din 28 octombrie proiectul Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Ion Dron
© Sputnik / Подлесник Юрий

„Este un document extrem de important pentru Republica Moldova, document care include Strategia de reformare a justiției și care prevede consolidarea independenței sistemului justiției”, a comentat, în ședință, premierul Ion Chicu.

Documentul include trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

O justiție independentă, imparțială, responsabilă și eficientă

Prezentând proiectul în ședința Executivului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că strategia „demonstrează angajamentul statului de a asigura un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient”.

„Modul în care este înfăptuită justiția influențează direct coordonatele fundamentale de funcționare a societății, securitatea juridică și dezvoltarea economică”, a adăugat Ministrul Justiției.

Despre importanța acestor documente aprobate Guvern, Fadei Nagacevschi a vorbit săptămâna aceasta în studioul Sputnik Moldova, fiind invitatul unei emisiuni.

„De ce sunt importante aceste acte? Pentru că, dacă ați observat pe parcursul anului, dacă Ministerul Justiției ieșea cu vreun proiect de lege mai sensibil, imediat interveneau anumite atacuri din partea politicienilor că, uite, se face în mod imprevizibil, se face în interesul unui partid sau altuia. Aprobând un plan de acțiuni, deja vor dispărea o serie de critici la adresa guvernărilor, indiferent cine va fi la guvernare, la adresa Ministerului Justiției”, a explicat Fadei Nagacevschi.

Ministrul Justiției a adăugat că, pe viitor, „politicienii vor avea în față planul de acțiuni și vor înțelege de ce intervine o modificare legislativă sau alta”.

Consolidarea sistemului judecătoresc urmează să aibă loc în următoarea formulă: se modifică Constituția în ceea ce privește consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a sistemului judecătoresc. Al doilea pas: se perfectează strategia și planul de acțiuni – în planul de acțiuni deja urmând să fie incluse toate politicile Ministerului Justiției pe toate domeniile sistemului de drept al Republicii Moldova”, a spus ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi a declarat că de la începutul anului s-a muncit la planul de acțiuni și la strategie, aceste documente fiind elaborate împreună cu toate părțile interesate din Republica Moldova, cum ar fi societatea civilă, instituțiile de stat și, de asemenea, au fost consultate cu experții Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Guvern, Justiție, strategie
Tematic
Fadei Nagacevschi: Care au fost prioritățile Ministerului Justiției
Câtă încredere are ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în avocatul Vitalie Nagacevschi


Загрузка...
Andrei Năstase

"Apelul la mobilizare" al lui Năstase este o incitare la război civil Experți

214
(reînnoit 18:47 28.10.2020)
Apelul lui Andrei Năstase ca bărbații în putere să meargă în preajma "celor 42 de secții de votare" unde urmează să voteze la 1 noiembrie cetățenii moldoveni din Transnistria constituie o infracțiune și o incitare la război civil.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Mai mulți experți pe care Sputnik Moldova i-a solicitat să comenteze apelul liderului PPDA, Andrei Năstase, privind mobilizarea "bărbaților în putere" ca să meargă în preajma "celor 42 de secții de votare" unde urmează să voteze la 1 noiembrie cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană constituie o infracțiune.

"Transnistria este o parte a Moldovei și majoritatea cetățenilor de acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Este o limitare a drepturilor oamenilor. Cum poți să chemi ca ei să nu fie admiși la vot? Apelul conține în sine o componentă a infracțiunii", a declarat general de poliție în rezervă Boris Muravschi.

În același timp, politologul Boris Șapovalov afirmă că apelul liderului PPDA este o chemare la război civil.

"Acesta este un apel la război civil cu propriul popor, cu o parte a propriului popor. Asta pentru că în regiunea transnistreană locuiesc oficial 340 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Și aceasta nu este toată populația regiunii, care oricum este populația noastră, eu mă refer la transnistrenii care au acte de identitate moldovenești. Nici nu miroase a valori europene, democrație, despre care vorbesc acești lideri: Sandu, Năstase și alți lideri ai partidelor de dreapta. Ce fel de toleranță, ce fel de respect față de proprii conaționali, când se încercă să fie lipsiți de dreptul la vot și, în general, de dreptul de a participa la viața social-politică a țării? În felul acesta Moldova renunță la ei de bună voie", a afirmat politologul Boris Șapovalov pentru Sputnik Moldova.

El se întreabă dacă după acest apel ar urma să ne așteptăm la chemarea de a lua arma în mâini.

"Ce va urma după asta? Apelul de a lua arma în mâini, să se organizeze un marș, așa cum a mai fost în cazul Găgăuziei la începutul anilor '90 sau cum a fost în 1992 în punctele fierbinți din Transnistria? Este o declarație lipsită de responsabilitate, periculoasă și prostească din partea unuia din politicienii moldoveni".    

Precizăm că astăzi președintele PPDA, Andrei Năstase, a lansat un apel la mobilizare în care a anunțat că deschide liste de înscriere pentru bărbații în putere care să meargă la secțiile de votare în care urmează să voteze în data de 1 noiembrie cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană.  

"Platforma DA se organizează din acest moment pentru a apăra Republica Moldova, cu propriile sale resurse umane, de asaltul oligarhic care se pregătește deja. Deschidem liste de înscriere pentru toți bărbații în putere ai acestei țări care se simt în stare și sunt pregătiți să meargă alături de noi în zona celor 42 de secții de votare. Peste noi, de această dată, nu se va mai trece!", a scris Andrei Năstase pe Facebook.

În acest apel el a afirmat că prin aceste secții de votare președintele Igor Dodon, " în complicitate cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, pune la cale cea mai mare operațiune de fraudarea a alegerilor organizată vreodată de la dobândirea Independenței noastre naționale".

Postare pe Facebook a lui Andrei Năstase, captură ecran
Postare pe Facebook a lui Andrei Năstase, captură ecran

Corespondenții Sputnik Moldova l-au sunat pe Andrei Năstase pentru a afla ce urmează să facă bărbații în putere, pe care îi mobilizează PPDA, în prejma secțiilor de votare la care urmează să-și exercite dreptul la vot cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. Liderul PPDA nu a răspuns la apel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

214
Tagurile:
nastase, Andrei Năstase
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...