Павел Филип

Guvernul Filip a demisionat: Pavel Filip i-a urat succes Maiei Sandu în funcția de premier

457
(reînnoit 10:37 18.06.2019)
Pavel Filip a făcut o ultimă declarație în clădirea Guvernului de la Chișinău. Acesta a fost însoțit de toți miniștrii din Guvernul pe care l-a condus timp de trei ani și jumătate.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Pavel Filip a anunțat în această seară în cadrul unei conferințe de presă, la care a fost însoțit de toți miniștrii din Guvernul democrat, că pleacă din funcția de premier cu conștiința împăcată și i-a urat urmașului său în această funcție, Maia Sandu, succes și multă responsabilitate.

În cadrul acestei conferințe Pavel Filip a vorbit despre acțiunile pe care le-a întreprins Guvernul pe care l-a condus timp de trei ani și jumătate și despre proiectele pe care le lasă urmașilor săi.

”Știu că vor veni acuzații despre moștenirea lăsată, dar ați văzut că încasările la buget sunt în creștere”, a declarat Filip.

”Cred în continuare și sper că vom ajunge în ziua în care această țară și oameni ei își vor hotărî singuri soarta, dar nu altcineva din afara țării. Obiectivul meu în toată această perioada a fost să facem în așa fel încât parcursul european să devină unul ireversibil”, a declarat Filip.

Pavel Filip a anunțat că a decis alături de miniștrii din Guvern să-și prezinte demisia, chiar dacă potrivit legii ei se află legal în aceste funcții.

 ”Am decis să ne prezentăm demisia din funcțiile care, potrivit legii, încă le executăm. Am luat această decizie pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcționarii publici, profesori, polițiști, medici. militari. Sunt oameni care își fac meseria și se supun țării și legii și nu unor politicieni”, a declarat Filip.

Democratul a mai făcut apel către toți funcționarii publicii și angajații în instituțiile  bugetare să-și facă meseria conștiincios, iar Guvernului condus de Maia Sandu ”să nu se lanseze în vendete și răzbunări împotriva celor care nu au dorit să ia partea unei tabere”.

”Plecăm cu conștiința împăcată. În toți acești ani am respectat legile și Constituția țării așa cum am jurat acum trei ani când am intrat în funcție. Atragem atenție că plecarea noastră nu va rezolva actualul blocaj juridic și nu va anula deciziile Curții Constituționale.  Criza constituțională rămâne fără soluții, sunt sigur că toți actorii politici înțeleg asta și vor găsi o ieșire din situație”, a declarat Filip.

Pavel Filip a mai spus să decizia pe care a anunțat-o PDM în această seară, ”nu înseamnă că dăm mâinile în jos sau renunțăm, vom munci în continuare pentru Moldova doar că de pe alte poziții”.

Filip i-a dorit succes premierului Maia Sandu.

”Îi doresc succes următorului prim ministru. Această funcție vine cu o mare responsabilitate. Pentru binele oamenilor sper că se va descurca mai bine decât mine”, a declarat Filip.

457
Tagurile:
demisie, Guvern, Pavel Filip
Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)
Tematic
Filip, față în față cu Dăncilă: Cei doi oficiali au discutat despre proiectele comune
Curtea Constituțională a decis: Pavel Filip, preşedinte interimar al Republicii Moldova
Filip, despre cele ”două angajamente pe care le-am făcut anterior” - detalii
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

23
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...