Parlamentul Republicii Moldova

Criza politică din Moldova: Cine dorește alegeri anticipate - Sondaj

177
(reînnoit 17:25 14.06.2019)
Vechiul și noul guvern, deciziile Curții Constituționale și credibilitatea autorităților: ce părere au cetățenii Moldovei și cum poate fi soluționată criza politică.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Republica Moldova traversează o criză politică.  Întreaga comunitate internațională monitorizează situația de la Chișinău. Dar cel mai mult moldovenii se interesează cum poate fi soluționată criza. Cât de necesare sunt în opinia cetățenilor alegerile parlamentare anticipate, ce cred oamenii despre situația politică și deciziile Curții Constituționale și cum poate fi depășită criza politică – aflați din sinteza Sputnik.

Ce se întâmplă în Moldova

Un nou val de criză politică a lovit Moldova după alegerile parlamentare. Timp de câteva luni, partidele care au acces în Parlament nu au putut să convină formarea unei alianțe de guvernare. Până la urmă, deputații socialiști și cei din blocul „ACUM” au reușit să formeze o majoritate parlamentară și să instaleze Guvernul. Dar acest fapt a fost contestat de Curtea Constituțională și de Partidul Democrat. Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și democrații, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurparea puterii de stat. În Moldova parcă ar activa din 8 iunie două guverne – „vechi”, condus de Pavel Filip, și „nou”, condus de Maia Sandu. În același timp, comunitatea internațională și-a exprimat sprijinul pentru majoritatea parlamentară formată și guvernul învestit de aceasta.

Două guverne și doi premieri

Cea mai mare parte a persoanelor intervievate în cadrul unui studiu sociologic a fost de părere că Moldova are actualmente doi premieri – Pavel Filip și Maia Sandu. Această opinie au exprimat-o 88% dintre participanții la sondajul ale cărui rezultate au fost prezentate vineri, 14 iunie, de Compania „Date Inteligente”. Acest fapt ilustrează cum percep oamenii informația care ajunge la ei, au explicat sociologii.

Potrivit studiului, 47% dintre intervievați au exprimat părerea că guvernul condus de Sandu este legal și numai 18% au răspuns că este legal guvernul Filip.

O treime dintre respondenți a răspuns că niciun guvern din cele două nu are legitimitate. Astfel, se conturează trei tipuri de opinii în societate, a constatat directorul Companiei „Date Inteligente”, Mihail Bologan.

Curtea Constituțională, coaliția temporară și „noul guvern”

Conform rezultatelor studiului sociologic, 64% dintre intervievați apreciază că alianța temporară dintre socialiști și Blocul „ACUM” este favorabilă țării. Totodată, cea mai mare parte a participanților la studiu salute realuarea activității parlamentare după o pauză de câteva luni.

Cât privește decizia Curții Constituționale, care a considerat ilegală activitatea Parlamentului, doar 32% dintre respondenți au o opinie pozitivă în această privință, iar 68% nu susțin o asemenea decizie, a menționat Bologan.

Majoritatea covârșitoare a respondenților a apreciat pozitiv desemnarea liderului socialiștilor, Zinaida Greceanîi, în funcția de președinte a Parlamentului și a președintei PAS, Maia Sandu, în funcția de premier.

Căile de ieșire din criză

Răspunsurile la întrebarea cum văd participanții la sondaj ieșirea din criză arată astfel:

  • „vechea” putere eliberează instituțiile de stat blocate și-i oferă „noii” guvernări posibilitatea să-și înceapă activitatea – 35% dintre respondenți;
  • sunt necesare consultări dintre PDM și majoritatea parlamentară PSRM-ACUM – 24%;
  • sunt necesare alegeri parlamentare anticipate – 22%;
  • trebuie așteptate recomandările Comisiei de la Veneția – 19%.

Partidele care ar trece pragul electoral în cazul anticipatelor

Potrivit rezultatelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar obține 25,4% din voturi. Pe locul doi s-ar clasa Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu - 13,9%. Locul trei ar fi ocupat de PDM, pentru care ar vota 7,2% dintre respondenți. Urmează în clasament Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, condus de Andrei Năstase, cu 5,2%.

Restul formațiunilor, conform rezultatelor acestui sondaj, nu ar acumula nici 5% din voturi. În același timp, 12,2% dintre respondenți au declarat că n-ar participa la alegeri, 17,2% au spus că nu știu pentru cine să-și dea votul, iar 6,8% nu au droit să răspundă la întrebare.    

Cine se bucură de cea mai mare încredere

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor, fiind susținut de 43,2% dintre respondenți. Pe locul doi se află Zinaida Greceanîi - 31,4%, locul trei fiind ocupat de Maia Sandu - 24,5%.

Cea mai scăzută rată a încrederii o are Vladimir Plahotniuc - 68,5%. Următorul este Pavel Filip, în care au spus că nu au încredere 58,6% dintre respondenți, locul trei fiind ocupat de Andrei Năstase – 56,2%.

Dintre instituțiile statului, conform studiului, guvernul condus de Pavel Filip are cea mai mare rată a neîncrederii  - 60%.

Clasamentul încrederii față de politicienii moldoveni
© Sputnik / Moldova
Clasamentul încrederii în politicieni moldoveni

Studiul sociologic a fost efectuat în zilele de 12 și 13 iunie, prin metoda QuickPoll (prin telefon), pe un eșantion reprezentativ de 720 de persoane din 82 de localități, marja de eroare constituind 3,65%.

177
Tagurile:
sondaj, Moldova, criză, Alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Ankara, îngrijorată de decizia de a muta la Ierusalim ambasada Moldovei în Israel
Mesaj pentru Donald Trump: Iată ce i-a urat Igor Dodon președintelui SUA - detalii
Încep protestele: Năstase și Sandu cheamă oamenii la un marș al poporului
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

321
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

321
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev

ONU la 75 de ani: probleme vechi, provocări noi și soluții globale

36
(reînnoit 15:49 24.10.2020)
În data de 24 octombrie este sărbătorită în mod tradițional Ziua Națiunilor Unite. În acest an, ONU marchează 75 de ani de la fondare. Cu acest prilej, Russia Today publică un material al vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Sputnik Moldova reproduce câteva teze din materialul al lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, publicat de RT la cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин
„În pofida tuturor problemelor și crizelor cu care s-au confruntat în acești ani ONU și statele membre ale acestei organizații, este dificil să se nege faptul că, în mare parte, datorită mecanismelor internaționale juridice și politice prevăzute în statutul organizației, a fost posibil să nu alunecăm în abisul celui de-al treilea război mondial, să se rezolve multe probleme sensibile ale ordinii de după război pe planetă. Cu toate acestea, din păcate, nu am învățat întotdeauna lecțiile potrivite din problemele pe care ni le-au adus secolele XX și XXI", afirmă vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

„Contăm pe faptul că în Consiliul de Securitate al ONU ca avea loc summit-ul în forma deplin al celor „cinci state nucleare”, propus de Rusia, pentru a se discuta cele mai acute probleme ale omenirii”, a afirmat Medevedev.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

„Este necesar nu doar să se asigure reducerea armelor existente, ci să se minimizeze riscurile apariției unor noi amenințări. În acest sens, Rusia a anunțat un moratoriu asupra amplasării de noi sisteme de rachete în Europa și în alte regiuni. Așteptăm cu nerăbdare pașii reciproci ai partenerilor noștri occidentali”, a afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Din păcate, în ciuda eforturilor continue de menținere a păcii, continuăm să asistăm la acțiuni agresive unilaterale, la încercări grosolane de a se amesteca în treburile interne ale statelor suverane, întreprinse, în special, de Statele Unite și aliații lor care fac parte din blocul NATO”, a mai spus Dmitri Medevedev.

„Asigurarea securității în spațiul informațional global este de o importanță fundamentală. Arhitectura securității cibernetice internaționale nu numai că ar trebui să facă față provocărilor moderne, ci să ia în considerare și perspectivele progresului tehnologic”, a afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин
„Epidemia COVID-19 a arătat clar că libertățile politice nu pot salva vieți de la sine. Acest lucru necesită un sistem eficient și accesibil de îngrijire medicală și protecție socială, programe la nivel național pentru a asigura siguranța sanitară, coordonarea maximă a eforturilor la toate nivelurile autorității publice" mai afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în materialul dedicat aniversării a 75-a de la fondarea Organizației Națiunilor Unite.

Materialul semnat de Dmitri Medevedev poate fi citit integral și în original pe site-ul Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
organizație, Russia Today, aniversare, ONU, Dmitri Medvedev


Загрузка...