Parlament

Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

189
(reînnoit 15:00 04.06.2019)
Consultările PSRM – ACUM, în impas. Blocul politic ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Cele două runde de discuții dintre PSRM și Blocul politic ACUM, care au avut loc au avut loc în prima jumătate a zilei de astăzi, nu s-au încheiat cu nici un rezultat. Consultările dintre fracțiunea PSRM și cele două fracțiuni din Blocul ACUM cu privire la ieșirea din criza politică au intrat în impas. Reprezentații ACUM insistă pe poziția de președinte al Parlamentului și premier și pe votarea legilor anti-oligarhice. Socialiștii afirmă că o asemenea discuție nu poate avea loc, în condițiile în care PSRM a obținut cele mai multe mandate în parlament după alegerile din 24 februarie.

De dimineață, liderii PSRM și cei de la ACUM s-au întâlnit în una din sălile Parlamentului pentru a discuta despre soluțiile la ieșirea din criza politică, provocată de incapacitatea forțelor care au acces în Parlament de a forma o coaliție majoritară și un guvern stabil.

După prima întrevedere, care a avut loc cu ușile închise, liderii PSRM și ACUM au anunțat presa că merg să discute în fracțiuni pozițiile enunțate în cadrul discuției. Maia Sandu a precizat însă că nu poate fi vorba despre o coaliție cu PSRM, ci de un vot comun pentru legile pe care cei de la ACUM le numesc anti-oligarhice și un Guvern asumat de Blocul ACUM.

La rândul său, liderul PSRM Zinaida Greceanîi a anunțat că nu a observat o deschidere din partea celor de la ACUM care au adoptat, potrivit socialistei, o poziție rigidă.

După aceste declarații, liderii s-au retras pentru a delibera în fracțiuni.

Ruda a doua – același rezultat

După consultarea în fracțiuni, a avut loc o nouă rundă de consultări dintre liderii PSRM și cei de la ACUM, dar care nu a adus nicio noutate după cele anunțate de dimineață.

Discuțiile au avut loc din nou fără camere de luat vederi și presă, numai că de această dată, a ieșit să vorbească cu jurnaliștii doar liderii PSRM.

Deși a salutat faptul că aceste discuții au început, Zinaida Greceanîi a anunțat că nu s-a ajuns la nicio înțelege cu Blocul ACUM. Pozițiile au rămas același, iar ACUM insistă pe funcțiile de președinte al Parlamentului și prim-ministru, situație care nu poate fi acceptată de PSRM, cu cele mai multe mandate în Parlament.

 ”Este foarte bine că au început aceste discuții. A fost o primă etapă, am consultat fracțiunile. Pozițiile au rămas același. Blocul ACUM cere și funcția de prim-ministru și de președinte al Parlamentului și pachetul de legi anti-oligarhice”, a declarat Greceanîi.

Chiar dacă socialiștii ar accepta aceste cerințe, cei de la ACUM nu dau asigurări că vor crea o coaliție cu PSRM.

Zinaida Greceanîi susține că PSRM nu poate ceda funcția de președinte al Parlamentului, în condițiile în care formațiunea a obținut cele mai multe mandate în Parlament după alegerile din februarie.

”Vă dați seama, noi, ca forță politică pentru care au votat cei mai mulți cetățeni, nu se poate întâmpla lucrul acesta. Am discutat în fracțiune. Noi nu putem ceda funcția de președinte al Parlamentului. Într-o țară parlamentară, cei care au acumulat mai multe voturi e normal ca spicherul să fie din partea fracțiunii PSRM”, a spus liderul socialiștilor.

”Vom insista pe această funcție. Este prima poziție de negocieri. Ei (Blocul ACUM) au rămas să meargă și să se mai gândească. Noi nu avem la ce să ne mai gândim. Avem poziția clară a Consiliului Republican. Avem o fracțiune unică și nu două sau mai multe”, a adăugat Greceanîi.

Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

Președintele PSRM a declarat că, săptămâna aceasta, se va întruni Consiliul Republican al formațiunii la care va fi analizată invitația la dialog ”pentru o colaborare parlamentară” făcută de PDM, dar și poziția enunțată astăzi de ACUM.

”Vom discuta oferta PDM la Consiliul Republican al PSRM care va lua o decizie. La Consiliu vom discuta și poziția ACUM. Ne-am dorit și am considerat să fie propunerea pentru Blocul ACUM”, a declarat Zinaida Greceanîi.

 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip
© Sputnik / Miroslav Rotari

Biroul Politic PDM a mandatat, la 31 mai, conducerea partidului ca să invite PSRM la discuții cu  privire la o viitoare colaborare parlamentară. Partidul Democrat anunță că în cadrul discuţiilor cu PSRM, vor fi abordate şi propunerile anunţate deja public de Partidul Socialiştilor privind formarea unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului.

”Unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui spicher din fracţiunea PSRM. În acelaşi timp, urmează să fie discutate şi propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, a precizat Vitalie Gămurari.

În cadrul şedinţei Borului Politic al PDM au fost analizate acţiunile de până acum ale partidelor parlamentare. Democrații au ajuns la concluzia că există un blocaj total pentru formarea unei majorităţi parlamentare politice.

”Cauza acestui blocaj este, pe de o parte, diferența reală de viziuni dintre partide, pe de altă parte, dorința unor politicieni de a ocupa cu orice preț funcții sau de a prelua controlul asupra unor instituţii, cum este cazul celor două partide din fostul bloc electoral ACUM”, a declarat Gămurari.

Potrivit PDM, exponenții Blocului ACUM au dovedit că sunt doar ”niște turiști în politică”.

”Din păcate, au dovedit că, deocamdată, sunt doar nişte turişti în politică, au dovedit că trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea moldovenilor, au rămas acolo unde au început politica - pe Facebook, nu sunt pregătiţi în mod real să-şi asume responsabilităţi în conducerea statului, au nevoie de timp să se maturizeze”, constată PDM.

Condițiile PSRM pentru formarea unei coaliții

Consiliul Republican al PSRM a decis, la 12 aprilie, să propună trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri. 
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Accesaţi aplicaţiile mobile pentru iPhone și Android

189
Tagurile:
Zinaida Greceanîi, Maia Sandu, PSRM, Alegeri anticipate
Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (90)
Tematic
Zinaida Greceanîi a vorbit la Moscova despre prioritățile PSRM în Parlament
Consiliul Republican al PSRM se va întruni în ședință pentru a analiza invitația PDM
Șovăiala Blocului ACUM și reacția PSRM la ambiguitatea celor de la PAS și DA
PSRM după discuția cu Hahn: O abatere de la deciziile luate este inacceptabilă
PSRM, despre declarațiile ACUM: Egoism politic, iresponsabilitate și discuții sterile
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine astăzi la Chișinău

79
(reînnoit 21:08 27.02.2021)
Președintele Maia Sandu se întâlnește duminică, 28 februarie, cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se află într-o vizită în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.

Atac militar al SUA în Siria
© AP Photo / Ford Williams/U.S. Navy

Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.

Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Chisinau, vizita, Charles Michel, Maia Sandu, Sandu


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sîrbu o în judecată pe Sandu: „Mai degrabă ea are conflict de interese cu Aeroportul”

910
(reînnoit 19:23 27.02.2021)
Epopeea acuzațiilor dintre deputatul „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu și președintele Maia Sandu continuă. După ce ieri a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi parlamentarul a anunțat că-l dă în judecată pe șeful statului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Conflictul dintre Sergiu Sîrbu și Maia Sandu nu mai contenește. După ce a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul „Pentru Moldova” pare să fie gata să meargă până-n pânzele albe ca să-și facă dreptate. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu o va acționa pe Maia Sandu în judecată.

Și asta pentru că vineri președintele a explicat că deputatul nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

În replică, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a catalogat motivul invocat de șeful statului drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori”.  

„Cică a decis că i s-a părut că probabil așa trebuie, pentru că a fost în Franța și cineva de acolo i-a zis că la ei există nu știu ce practică în acest sens. Mult stimată doamnă președinte, conflictul de interese are o definiție clară în legislația națională și se stabilește conform unor rigori juridice exacte. Există articole de lege și instituții abilitate care sunt împuternicite să constate acest lucru. Asta nu este la discreția unor persoane terțe și nu se face după ureche”, a menționat Sergiu Sîrbu. 

Mai mult, legislatorul consideră că mai degrabă Maia Sandu ar fi în conflict de interese în acest sens. 

„Dacă eu, în virtutea faptului că fac parte dintr-un grup parlamentar, care are legături cu presupuse persoane vizate în acest dosar, sunt bănuit, cum ați spus, de conflict de interese, față de dumneavoastră, care ați participat direct la acea tranzacție și ați votat în favoarea ei, nu există niciun fel de bănuieli?” - a remarcat Sîrbu.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

910
Tagurile:
Judecată, Aeroportul Chişinău, conflict de interese, Maia Sandu, Sergiu Sîrbu
Tematic
Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată


Загрузка...
Troleibuz

Primarul Capitalei explică de ce nu a fost sistată activitatea transportului în weekend

0
(reînnoit 11:08 28.02.2021)
Dacă punem restricții, atunci îmbulzeala va fi și mai mare, susține primarul Capitalei. Cu această reacție a venit edilul-șef la decizia Comisie din Chișinău de a nu sista activitatea transportului în weekend. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Transportul public din capitală va fi utilizat la capacitate maximă, iar în zilele de weekend nu va fi sistată activitatea acestuia. Aceasta este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Chișinău, care a fost luată sâmbătă. Primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook de ce Comisia a luat o astfel de decizie și a explicat că sistarea activității transportului public în zilele de sâmbătă și duminică nu va contribui deloc la reducerea numărului de cazuri, ba din contra ar putea crea o situație mai gravă. 

„În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație și mai mare în stații și în unitățile de transport. Astăzi, pentru a controla și diminua aceste procese, nu avem cum. Dacă punem restricții îmbulzeala va fi și mai mare”, susține primarul.

În acest sens, Ion Ceban a scris că în următoarea săptămână vor fi scoase pe linie alte 20 de troleibuze noi și a precizat că municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru a suplimenta unitățile de transport public. 

„Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv, cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze”, a mai scris Ceban.

Amintim că sâmbătă, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău s-a reunit în ședință și a stabilit cum va circula transportul public în weekend și în zilele lucrătoare. Astfel, sâmbătă și duminică transportul public va circula conform unui program stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic. Acest lucru înseamnă că transportul va circula la o capacitate redusă, dar nu va fi sistat definitiv, așa cum s-a anunțat ieri după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. 

În zilele de lucru însă transportul public din Chișinău va circula la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primărie Chişinău, autobuze, troleibuze, transport


Загрузка...