Președintele Igor Dodon și ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov

Summit-ul Uniunii Eurasiatice: Președintele Dodon oferă detalii

162
Detaliile vizitei președintelui Dodon la Summit-ul Uniunii Eurasiatice de la Nur-Sultan au fost discutate în cadrul întrevederii cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la summit-ul Uniunii Eurasiatice, care va avea loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

”Am discutat aspecte legate de plecarea mea la Nur-Sultan pentru a participa la summit-ul Uniunii Eurasiatice, unde voi avea întrevederi cu demnitari din țările membre ale Uniunii Eurasiatice”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon a anunțat că la întoarcerea din Kazahstan va întreprinde o scurtă vizită în orașul Ufa, Republica Başkortostan, în cadrul căreia urmează a fi semnate mai multe acorduri de colaborare dintre patru regiuni ale Moldovei și Bașchiria.

162
Tagurile:
Oleg Vasnețov, Dodon
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (66)
Tematic
Ostalep, despre temele ce ar trebui discutate la întâlnirea Dodon – Zelenski
Igor Dodon, la un eveniment cu ambasadorul belarus: Ce a declarat șeful statului
Maia Sandu

Maia Sandu pleacă la Bruxelles: Cu cine se va întâlni

43
(reînnoit 15:36 15.01.2021)
Președintele Republicii Moldova pleacă la Bruxelles. Nici de această dată nu va fi însoțită de vreun ministru.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles. Serviciul comunicare al Președinției informează că șeful statului se va afla la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Sandu va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

„Maia Sandu va discuta cu Charles Michel, Președinte al Consiliului European, Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, Josep Borell, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene; Johannes Hahn, comisar European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, comisar European pentru Justiție, Olivér Várhelyi, comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere”, precizează servicul de presă al instituției prezidențiale.

În cadrul vizitei, președintele va avea o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, dar și cu Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei. La fel, va avea o discuție cu David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European. Maia Sandu va fi însoțită de consilierul în domeniul politicii externe Cristina Gherasimov și de Vasile Popa, directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Este cea de-a doua vizită oficială în străinătate pe care o întreprinde Maia Sandu de la învestirea sa în funcție. Pe 12 ianuarie, însoțită de o delegație de zece membri, Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Vizită oficială, Vizită, Maia Sandu, Bruxelles
Tematic
Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA


Загрузка...
Maia Sandu

Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA

69
(reînnoit 13:02 15.01.2021)
Maia Sandu a spus în mesajul său adresat corpului diplomatic că-și propune consolodarea parteneriatului cu SUA. Moldova poate contribui „la acest parteneriat cu ce poate, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică”, a spus șeful statului.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a adresat vineri, 15 ianuarie, un mesaj corpului diplomatic, în deschiderea căruia a spus că-și dorește „să începem o nouă pagină în istoria Republicii Moldova”. 

Șeful statului s-a referit la relațiile cu alte state, inclusiv la parteneriatul cu SUA.

„Cu Statele Unite ale Americii avem un parteneriat foarte bun, care, în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. Să dezvoltăm democrația, infrastructura, economia și instituțiile țării”, a spus Maia Sandu.

„Îmi propun să consolidăm acest parteneriat. Dar acest lucru presupune ca și noi, ca țară, să contribuim la acest parteneriat cu ce putem, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid, iar SUA mizează pe sprijinul altor state partenere”, a adăugat președintele. 

Maia Sandu a apreciat că imaginea Republicii Moldova pe arena internațională a fost compromisă în ultimii ani și că-și propune îmbunătățirea ei. 

„Pe parcursul mai multor ani, ați fost nevoiți să reprezentați o țară despre care se vorbea, în mare parte, doar de rău – despre furtul miliardului, despre operațiuni de spălare de bani, despre deputați care se vând, despre corupție la cel mai înalt nivel, despre regim antidemocratic. Este extrem de dificil să-ți promovezi țara în asemenea condiții”, a menționat Maia Sandu. 

„Așadar, prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni este să facem ordine la noi acasă. Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară”, a adăugat președintele.   

Referindu-se la situația de pe arena internațională, Maia Sandu a spus că „aici, cel mai important obiectiv este să menținem un context internațional cât mai constructiv și pașnic în privința Republicii Moldova”.

De asemenea, președintele a spus că „trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”.

„Trăim într-o regiune complicată, vedem multe tensiuni, ostilități interstatale, chiar războaie deschise între statele lumii. Monitorizăm cu toții aceste evoluții, dar știm bine că suntem în același timp un stat neutru și este important să facem totul pentru a evita și minimiza riscurile de conflicte diplomatice, economice sau de altă natură pentru țara noastră. Trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”, le-a spus Maia Sandu diplomaților.

Șeful statului le-a adresat interlocutorilor felicitări cu prilejul Zilei profesionale a Diplomatului, marcată pe 17 ianuarie.

Discuția cu corpul diplomatic a fost, în opinia șefului statului, „o bună oportunitate să reflectăm asupra rolului nostru ca țară, să trecem în revistă starea politicii noastre externe, a serviciului diplomatic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Maia Sandu
Tematic
Expert: Noul președinte Maia Sandu poate fi comparată cu Nikol Pashinyan
Ciurea: Va pregăti oare Parlamentul o „surpriză” pentru Maia Sandu


Загрузка...
Laborator

Date noi de la Ministerul Sănătății: Câte cazuri de COVID au fost confirmate

0
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Numărul cazurilor înregistrate oficial de infectare cu coronavirus a depășit 152 de mii, cel al deceselor a ajuns la 3228.

CHIŞINĂU, 15 ian – Sputnik. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 576 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma efectuării a 3108 teste, comunică Ministerul Sănătății.

Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import (Marea Britanie-două, Germania-unu, Irlanda-unu, Italia-unu, Ucraina-unu, Federația Rusă-unu).

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 152 263.

Au fost efectuate în total 3108, dintre care 2824 primare și 284 repetate.

Din numărul total de cazuri, în 18 este vorba de lucrători medicali: patru medici, noiă asistenți medicali și cinci angajați din cadrul personalului auxiliar.

În  instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internați 2291 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 224 în stare extrem de gravă (40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 992 persoane au fost vindecate. În total, 141 975 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3966 persoane, iar 18 357 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, au fost înregistrate și 17 decese provocate de COVID-19. Este vorba de 9 bărbați și 8 femei cu vârste cuprinse între 41 și 85 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...