Curtea Constituțională

Curtea Constituțională spune ce rol are președintele în criza politică din țară

448
Ultima oră: Curtea Constituțională din Moldova va lua o decizie care va face claritate în situația politică incertă creată după alegerile parlamentare din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Curtea Constituțională se întrunește în ședință pentru a examina sesizarea depusă de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prin care se solicită interpretarea privind dreptul șefului statului de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Sesizarea va fi examinată miercuri, 15 mai. Ședința va începe la ora 9:00.

Magistrații Curții Constituționale vor examina sesizarea președintelui privind interpretarea articolului 98 din Constituția țării în coroborare cu articolele 64 și 85 din Legea Supremă.

Instituția prezidențială a depus, la 23 aprilie, o sesizare la Curtea Constituțională pentru a obține interpretarea privind dreptul președintelui Igor Dodon de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Sesizarea a fost depusă de către consilierul în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentantul preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, Maxim Lebedinschi.

Consilierul prezidențial a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că Moldova se află acum într-o criză politică fără precedent, când, la mai bine de două luni de la alegeri, Parlamentul este încă nefuncțional, iar fracțiunile care au fost constituite în noul Legislativ, nu se pot înțelege asupra unei majorități parlamentare care să aleagă organele de conducere a forului legislativ și să desemneze noul Guvern.

”Am ajuns în situația de incertitudine juridică în care chiar dacă președintele țării va înainta candidatura primului ministru, elementar nu are cine să propună subiectul pentru a fi inclus în ordinea de zi, nu are cine convoca ședința Parlamentului și să supună proiectul dezbaterii”, a declarat consilierul în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, chiar dacă Curtea va statua că șeful statului este obligat să înainteze candidatura unui premier în lipsa conducerii Parlamentului, nu avem certitudinea că criza politică și-ar găsi rezolvarea.  

”Ne-am pus întrebarea dacă acest drept al președintelui se transformă într-o obligație, indiferent dacă este aleasă sau nu conducerea Parlamentului. În cazul în care Curtea va spune că președintele este obligat să înainteze candidatura premierului, atunci ajungem la un formalism juridic – președintele va înainta candidatura ca să nu fie învinuit că nu a făcut-o”, a spus Lebedinschi. 

Consilierul prezidențial a precizat că după acest pas, în continuare, totul depinde de deputați.

”Candidatul desemnat la funcția de premier are la dispoziție 15 zile pentru a veni în fața Parlamentului cu Programul de guvernare și echipa guvernamentală, care trebuie să fie aprobate de Parlament. Am întrebat Curtea ce se întâmplă dacă în aceste 15 zile Parlamentul nu se convoacă sau se întrunește în ședință dar nu votează pentru candidatura premierului. Se permite în acest caz ca președintele să vină cu o a doua candidatură după expirarea acestui termen? Poate fi aceiași candidatură?”, a precizat consilierul prezidențial pentru Sputnik Moldova.

Igor Dodon ar putea desemna premierul în lipsa unei conduceri a Parlamentului>>>

Potrivit legislației naționale, dacă până în data de 21 iunie (timp de trei luni de la ședința de constituire a Parlamentului – 21 martie) forul legislativ, ales pe data de 24 februarie 2019, nu va adopta nicio lege, președintele țării se va adresa la Curtea Constituțională cu solicitarea de a stabili dacă există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Dacă Înalta Curtea va stabili existența acestor circumstanțe, atunci șeful statului va semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Data scrutinului anticipat trebuie să fie stabilită nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de trei luni de la data dizolvării Parlamentului.

448
Tagurile:
sesizare, Curtea Constituțională, majoritate parlamentară
Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (90)
Tematic
Șovăiala Blocului ACUM și reacția PSRM la ambiguitatea celor de la PAS și DA
Mitingul de 1 mai: PSRM a pus punctul pe ”i” în cazul alegerilor anticipate
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

270
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

270
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

239
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...

Ponderea imigranților în 2021: Cote pentru angajarea străinilor în Rusia

0
(reînnoit 16:10 24.11.2020)
Guvernul rus a aprobat o listă a sectoarelor din economie și a ponderii maxime a forței de muncă străine în acestea. Modificările sunt nesemnificative, dar în unele industrii cotele au fost limitate.
Cota de imigranți

Potrivit documentului aprobat de Guvernul Rusiei, cele mai accesibile domenii pentru angajarea imigranților rămân a fi construcțiile (până la 80%), serviciile de locuințe și utilități și sectorul serviciilor - până la 70% din funcțiile statelor de personal. Până la jumătate din personal poate fi angajat în legumicultură, silvicultură și prelucrarea lemnului. Pentru toate aceste categorii, situația nu s-a schimbat în conformitate cu cerințele pentru anul curent, informează Sputnik Uzbekistan.

Criteriile de selectare a angajaților în domeniile transportului de pasageri și mărfuri au devenit mai stricte: în loc de o cotă de 26% pentru 2020, în 2021 ponderea străinilor nu poate depăși 24%. La fel ca înainte, cetățenilor altor state li se interzice să lucreze în domeniul comerțului cu amănuntul și cel privat (cu excepția vânzării de alcool și tutun) și să vândă medicamente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Imigranți, Forța de muncă, Rusia
Tematic
Pe surse: Rusia ar putea introduce o aplicație mobilă specială pentru imigranți


Загрузка...