Pavel Filip

Pavel Filip, despre ziua ”în care acest lucru se va întâmpla”

275
(reînnoit 16:57 13.05.2019)
Premierul în exercițiu, Pavel Filip, a revenit la discuțiile despre ziua în care trebuie să se producă un eveniment care va schimba istoria Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Premierul în exercițiu, Pavel Filip, susține că viitorul Republicii Moldova este doar în familia europeană, dar data când țara noastră va adera la Uniunea Europeană este incertă.

Pavel Filip a vorbit în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Europei despre destinația pe care trebuie să o urmeze Moldova, dar și despre ceea ce trebuie să se întâmple după ce țara noastră va intra în spațiul comunitar.  

”Europa este un model de dezvoltare, un anumit tip de destinație, un fel de a fi. Europa nu este doar o destinație, Europa este un drum. Sigur că noi ne dorim aderarea la UE. Aceasta este destinația noastră finală. Sigur că acest lucru se va întâmpla”, a declarat premierul în exercițiu, evitând delicat să anunțe o anumită dată când Moldova va adera la UE.   

Filip susține că dacă acest lucru se va întâmpla, în țară trebuie să continue proiectele de dezvoltare.

”În ziua în care acest lucru se va întâmpla, noi nu ne vom opri de construit drumuri, reparat grădinițe sau cumpărat ambulanțe”, susține premierul.

Potrivit lui Filip, apropierea de UE nu se face prin declarații și vuvuzele.

”Apropierea de UE se face prin fapte concrete. Este un proces dificil și care adesea întâmpină rezistență. Nu trebuie doar să gândim despre Europa, dar să ne gândim și să acționăm în stil european”, a declarat Filip.

Din 1 iulie 2016, a intrat pe deplin în vigoare Acordul de Asociere UE-Republica Moldova cu Zona sa de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare. Acordul a fost aplicat, în mod provizoriu, de la 1 septembrie 2014.

De asemenea, din 28 aprilie 2014 a intrat în vigoare liberalizarea vizelor. Regimul de călătorii fără viză cu Republica Moldova facilitează călătoriile, afacerile și contactele interpersonale.

Totodată, Moldova face parte din Parteneriatul Estic, care marchează 10 ani de la creare. Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere, semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

275
Tagurile:
Moldova, Pavel Filip
Тема:
Integrarea europeană: ieri, azi, mâine (34)
Tematic
De ce politicienii moldoveni vorbesc tot mai rar despre integrarea europeană
Pavel Filip va sărbători la Bruxelles zece ani de la crearea Parteneriatului Estic
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

21
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...