Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse

Moscova și-a confirmat dorința de a continua negocierile cu privire la Transnistria

227
(reînnoit 15:42 10.04.2019)
Situația ce ține de negocierile cu privire la reglementarea diferendului transnistrean a fost discutată de ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, și responsabilul de politica externă a nerecunoscutei RMN, Vitali Ignatiev.

TIRASPOL, 10 apr – Sputnik, Irina Leahova. Rusia este de acord cu partea transnistreană în procesul de negocieri privind necesitatea continuării, în timpul apropiat, a dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, precum și de a organiza o întrevedere în formatul „5+2”. Această chestiune a fost discutată la Moscova în cadrul întrevederii ambasadorului cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, cu responsabilul de politica externă a Transnistriei, Vitali Ignatiev.

„Interlocutorii au confirmat poziția comună cu privire la necesitatea activizării în cel mai scurt timp a dialogul la toate nivelurile, inclusiv ședințele grupurilor de experți (de lucru) și întâlnirile reprezentanților pentru probleme politice”, menționează serviciul de presă al diplomației de la Tiraspol.

În cadrul discuției, părțile s-au pronunțat de asemenea în favoarea organizării cât mai operative a următoarei întâlniri în formatul „5+2”, în care Chișinăul și Tiraspolul participă ca părți în conflict; Rusia, Ucraina și OSCE – ca mediatori, iar SUA – în calitate de observator.

Sputnik a scris anterior că, la începutul lunii aprilie, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, a efectuat o vizită la Chișinău și Tiraspol. În cadrul întrevederilor cu reprezentanții politici în procesul de negocieri, Gubarev a prezentat poziția Rusiei cu privire la necesitatea reluării dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului. Gubarev a propus ca, în calitate de prim pas, să fie reluate vizitele delegației din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” în regiunea transnistreană.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

227
Tagurile:
formatul 5+2, Transnistria, negocieri, Moscova
Tematic
Expertul ONU a constatat progrese în sfera drepturilor omului în regiunea transnistreană
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

207
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

262
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...