Pașaport

În Moldova a început "vânzarea" cetățeniei în schimbul investițiilor

422
Decretul privind acordarea cetățeniei prin investiție a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul nu precizează nici numele nici țara de origine al noului cetățean moldovean.

CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Președintele Igor Dodon a semnat primul decret privind acordarea cetățeniei prin investiție. Documentul a fost publicat în numărul de vineri al Monitorul Oficial.

Documentul nu precizează numele celui care a obținut cetățenia Republicii Moldova și nici țara de origine.

”Președintele Republicii Moldova decide acordarea cetățeniei Republicii Moldova unui cetățean străin (solicitant principal) în baza datelor de identificare №SP/01/2018”, este scris în decretul semnat de Igor Dodon.

Pe 12 iulie, Guvernul a semnat la Chișinău un contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, cu liderul consorțiului câștigător MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. Astfel, aceste două companii se vor ocupa de implementarea legală și administrativă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Pe 31 mai, deputații moldoveni au operat mai multe modificări la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, care a generat dezbateri între deputați. Din această cauză, liberalul Roman Boțan și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului.

Potrivit Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 de mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 de mii de euro.

Contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă națională, euro, franci elvețieni sau dolari SUA. Investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni.

Domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt următoarele:  dezvoltarea sectorului imobiliar, dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop.

Cetățenia Republicii Moldova va fi acordată cetățeanului străin sau apatridului care întrunește condițiile de bună reputație economică și financiară și nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului.

422
Tematic
Cetățenia Republicii Moldova costă 8 milioane de lei
Detalii noi despre cetăţenia Republicii Moldova prin investiţie


Загрузка...