Clădirea MAE al Federației Ruse

MAE al Rusiei: Campania electorală din Ucraina ar putea deveni cea mai murdară din istorie

135
(reînnoit 17:05 01.04.2019)
Crearea unor piedici evidente pentru cetățeni de a-și exprima votul umbrește întregul proces electoral, consideră Grigori Karasin.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Campania electorală pentru prezidențialele din Ucraina are toate șansele să intre în istorie ca una dintre cele mai vulgare, murdare și înverșunate, a declarat viceministrul de Externe al Federației Ruse Grigori Karasin, scrie RIA Novosti.

„Fără îndoială, crearea unor piedici evidente pentru exprimarea voinței cetățenilor umbrește întregul proces electoral. În mod firesc, apar întrebări către autoritățile care încearcă astfel să influențeze asupra rezultatelor alegerilor. Totodată, legitimitatea alegerilor depinde și de faptul în ce măsură acestea au fost oneste, transparente, corespunzătoare standardelor general acceptate și normelor democratice. Deocamdată actuala campanie electorală are toate șansele să intre în istorie ca una dintre cele mai vulgare, murdare și înverșunate”, a spus Karasin.

Alegerile prezidențiale din Ucraina au avut loc duminica trecută, pe 31 martie. Conform datelor CEC, nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a ieși învingător din primul tur. Pe primul loc se află showmanul Vladimir Zelenski. În turul doi vor participa de asemenea actualul președinte, Petro Poroșenko, și liderul partidului „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko, aceasta acumulând cu 3% mai puține voturi decât Poroșenko. Turul al doilea se va desfășura pe 21 aprilie.

Anterior Poroșenko a declarat că alegerile s-au desfășurat liber, în conformitate cu standardele OSCE. La rândul său, stafful lui Timoșenko a acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei de falsificări și provocări în timpul alegerilor, iar Însăși Timoșenko nu exclude că va contesta rezultatele scrutinului. Candidatul Iuri Boiko a declarat de asemenea că au fost încălcări în campania electorală.

CEC a Ucrainei a comunicat că nu au fost constatate încălcări serioase în timpul scrutinului. Însă, potrivit datelor MAI, poliția a constatat, la data de 1 aprilie 2019, peste 2,6 mii de semnalări cu privire la încălcările comise în timpul alegerilor, fiind intentate 61 de dosare penale.

În aceste alegeri prezidențiale, pentru prima dată nu au fost prezenți observatorii din Rusia. Moscova consideră că refuzul Kievului de a admite la alegeri observatorii din Federația Rusă pune sub semnul întrebării legitimitatea întregului proces electoral, precum și posibilitatea de a recunoaște rezultatele alegerilor. În afară de aceasta, din cauza închiderii secțiilor de votare din Rusia, precum și a refuzului de a desfășura alegerile pe teritoriul regiunii Donbas care nu este controlată de Kiev, 7 – 10 milioane de cetățeni ai Ucrainei nu au avut posibilitatea să voteze.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

 

135
Tagurile:
Grigorii Karasin, Ucraina, campanie electorală, MAE al FR
Drapelul Republicii Moldova

Își va schimba sau nu Moldova vectorul politicii externe

75
(reînnoit 07:33 26.11.2020)
Politologul Corneliu Ciurea a analizat detaliat situația din țară după alegerile prezidențiale și a analizat care ar putea fi cursul politicii externe a țării.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În viitorul apropiat nu putem vorbi de schimbări majore în politica externă a Republicii Moldova întrucât, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, Cabinetul de Miniștri continuă să se ocupe de activitățile sale, iar o „revanșă” a dreptei în Parlament deocamdată nu se prevede. Precizarea a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

„Guvernul este acum controlat de socialiști, schimbări mari nu se pot întâmpla. Mai mult, ambasadorii au fost numiți înainte ca Maia Sandu să intre în funcție. Pot exista mișcări neimportante, dar neesențiale, cursul va fi același ca și atunci când Sandu a fost prim-ministru”, a spus Ciurea.

Potrivit expertului, paritatea în politica externă va fi respectată atunci când Maia Sandu va construi relații cu Occidentul, și la susținerea cursului pro-rus de către socialiștii din Parlament.

Amintim  că după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
vectorul țării, Politica externă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...
Parlamentul

În Parlament urmează fie promovat proiectul despre statutul limbii ruse

157
(reînnoit 21:58 25.11.2020)
Fracțiunea socialiștilor (PSRM) și-a stabilit astăzi prioritățile pentru următoarele ședințe în plen ale Parlamentului.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) intenționează să promoveze un proiect de lege privind acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, să insiste asupra aprobării inițiativei de traducere a instrucțiunilor pentru medicamente în limba rusă.

Acestea și alte priorități de pe agenda parlamentară au fost discutate astăzi de membrii fracțiunii PSRM.

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat și el la ședința deputaților socialiști.

Fracțiunea PSRM este cea mai numeroasă din Parlament - are 37 de mandate din totalul de 101.

„Vom promova, de asemenea, un proiect de lege privind acordarea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost până de curând. Vom insista asupra aprobării inițiativei, conform căreia prospectele-instrucțiuni pentru medicamente ar trebui să fie și în limba rusă”, au menționat deputații PSRM.

Aceștia au subliniat, de asemenea, că intenționează să sprijine amendamentele la Codul Audiovizualului care ar aduce mai multă claritate în activitatea radiodifuzorilor, inclusiv prin adaptarea legii la strategia de securitate națională.

Deputații socialiști au discutat și propunerile Ministerului Finanțelor privind politica fiscală și Bugetul de stat pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
statut, limba rusă, Parlament
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

0
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...