Dariga Nazarbaeva

Noul spicher al senatului Kazahstanului este Dariga Nazarbaeva, fiica ex-președintelui

140
(reînnoit 11:52 20.03.2019)
Deputații Senatului (camera superioară a Parlamentului Kazahstanului) au ales-o pe Dariga Nazarbaeva, fiica mai mare a primului președinte al țării, spicher al Parlamentului.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Alegerea noului spicher este legată de faptul că precedentul președinte al Senatului, Kasâm-Jomart Tokaev, a preluat funcția de președinte al țării după demisia lui Nursultan Nazarbaev.

Comisia de numărare a voturilor a făcut totalurile, iar președintele ei a anunțat că Dariga Nazarbaeva a fost aleasă spicher al Senatului, informează Sputnik Kazahstan.

Marți, Nursultan Nazarbaev a anunțat că, începând cu data de 20 martie, își depune împuternicirile de șef al țării, acestea urmând a fi exercitate în perioada care a mai rămas de către Tokaev. Alegerile în Kazahstan sunt prevăzute pentru anul 2020. Fiica cea mai mare a primului președinte al Kazahstanului are 55 de ani. Din septembrie 2016 a fost deputat în Senat (camera superioară a Parlamentului țării) și a condus departamentul pentru relații internaționale, apărare și securitate al Senatului. În perioade diferite Nazarbaeva a fost deputat în Majilis (camera inferioară a Parlamentului Kazahstanului), unde a condus comitetul pentru dezvoltarea socioculturală; a fost vicepreședinte al camerei.

Ce trebuie de știut despre Nazarbaev

Nazarbaev este liderul partidului „Nur Otan”, președintele Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, Consiliului de administrare a Fondului Național al Republicii Kazahstan, Adunării Poporului Kazahstanului, Asociației mondiale a kazahilor, Consiliului investitorilor străini de pe lângă președintele Republicii Kazahstan, Consiliului suprem de tutelă al Universității Nazarbaev.

Nursultan Nazarbaev este doctor în economie, academician al Academiei Naționale de Științe a Republicii Kazahstan, profesor de onoare și doctor de onoare al unui șir de universități cu renume din străinătate și din Kazahstan.

Este căsătorit. Soția sa, Sara Nazarbaeva, începând cu anul 1992, este fondatorul și președintele Fundației Internaționale de Caritate pentru Copii „Bobek”, din 1994 este președintele Fundației „SOS – satele copiilor din Kazahstan”.

Сара Назарбаева
© Photo : Скриншот Youtube
Сара Назарбаева

Nazarbaev are trei fiice. Cea mai mare, Dariga Nazarbaeva (a. n. 1963), este doctor în științe politice, deputat în Senatul Parlamentului Republicii Kazahstan, președintele comitetul Senatului pentru relații internaționale, apărare și securitate.

Fiica cea mijlocie, Dinara Kulibaeva (a. n. 1967), este, din 2004, președintele Consiliului de directori al Universității Tehnice Kazaho-Britanice.

Mezina, Alia Nazarbaeva (a. n. 1980), este președintele unei companii de construcții.

Алия Назарбаева
© Sputnik / Владислав Воднев
Алия Назарбаева

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

140
Tagurile:
Kazahstan, Senat, Spicher
CEDO

Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

22
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua un proiect de lege care se referă la condamnările Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor plăti prejudiciile provocate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați în ședința de astăzi a Parlamentului.

Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Răspunderea materială va fi proporțională gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

De asemenea, și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Judecători, CEDO, agent guvernamental la CEDO


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

85
(reînnoit 17:37 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...