Președintele Igor Dodon și ambasadorul rus la Chișinău Oleg Vasnețov

Rezultatele alegerilor parlamentare: Igor Dodon, în dialog cu ambasadorul Rusiei - Video

274
(reînnoit 14:45 26.02.2019)

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova au fost discutate de președintele Igor Dodon și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasneţov.

”În cursul dialogului am examinat starea actuală de lucruri în politica internă și externă, dar și rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova. I-am comunicat diplomatului rus că suntem în așteptarea deciziei Curții Constituționale privind validarea sau invalidarea scrutinului pentru a întreprinde următorii pași, conform legislației”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, cei doi oficiali au convenit ca să fie demarată procedura de transmitere a celor 12 autospeciale Kamaz, oferite de Federația Rusă, autorităților locale din orașele și raioanele Moldovei, începând cu săptămâna viitoare.

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid; Blocul ACUM a acumulat 26,84%; PDM - 23,62%; Partidul ”Șor” - 8,32%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

274
Tagurile:
Rusia, alegeri parlamentare, rezultatele alegerilor, Dodon
Tematic
Cât de grave au fost încălcări comise la alegeri: Opinia observatorului CEC a Rusiei
Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri
Lansarea rachetei balistice intercontinentale de pe mare

Garanția rusească a răzbunării împotriva agresorului: Racheta intercontinentală ”Skiff”

85
(reînnoit 18:09 11.08.2020)
Rachetele balistice bazate pe mare sunt capabile să se afle în serviciul militar (în regim de așteptare) ani de zile pe fundul mării și apoi, la comandă, să lovească ținte terestre și maritime, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

Rusia își va folosi potențialul nuclear în cazul oricărui atac cu rachetă asupra teritoriului său, deoarece în zbor este imposibil să se determine conținutul unui focos lansat. Acest lucru este menționat într-un articol pregătit de Statul Major General al Forțelor Armate ”Cu privire la fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul deteriorării nucleare”, publicat recent de ziarul ”Krasnaia Zvezda”.

”Într-o astfel de situație, obiectivul inamicului va fi perceput ca distrugerea Rusiei, iar „răspunsul va fi unul zdrobitor”.

Una dintre opțiunile pentru un astfel de răspuns ar putea fi lansarea unei salve a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) bazate pe fundul mării ”Skiff”, numărul, punctele de bazare, puterea de atac și căile de zbor ale cărora sunt cunoscute doar de un cerc restrâns de specialiști.

Teoretic, inamicul ar putea urmări și ataca în zona militară de patrulare submarinele strategice ale proiectului 955 ”Borei”, să efectueze un atac preventiv asupra celor 150 de sisteme de rachete ”Yars” cu unități hipersonice manevrabile ”Avangard”, să lovească o serie de bombardiere strategice rusești transportoare de rachete în apropierea liniilor de lansare. Și chiar și în acest caz (a unui noroc incredibil), va exista o lovitură de reacție din adâncurile oceanelor. Este imposibil din punct de vedere tehnologic să efectuezi un atac de dezarmare (preventiv) asupra ”Skiff”.

Componenta invizibilă a forțelor nucleare strategice ale Rusiei, rachetele balistice bazate pe fundul mării ”Skiff” sunt capabile să se afle în serviciul militar (în regim de așteptare) ani de zile pe fundul mării și apoi, la comandă, să lovească ținte terestre și maritime.

În sfera informațională, sunt foarte puține date despre această rachetă, care indică indirect asupra eficienței ridicate a dezvoltării Biroului Central de Proiect ”Rubin” și a Centrului de rachete ”Makeiev”. Probabil, ”SkifF” este o dezvoltare a celebrului ICBM bazat pe mare "Sineva", cu caracteristici de zbor îmbunătățite și dotat cu inteligență artificială.
Cele mai importante avantaje ale ”Skiff” sunt capacitatea ridicată de supraviețuire militară și costuri relativ mici de întreținere.

O taină în container

Racheta balistică intercontinentală ”Skiff” face parte din familia rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru submarine, și se află într-un container de lansare, care este protejată de presiunea enormă și a mediului agresiv, dar și asigură legătura cu centrul de comandă al Forțelor Maritime.

Crearea unui „pachet” ermetic și inoxidabil capabil să protejeze racheta de pătrunderea apei sărate timp de mai mulți ani a fost principala problemă tehnică a proiectului. În schimb, în prezent este mai ușor să găsești un ac într-o căpiță de fân decât un ”Skiff” în mare.

Capacitatea înaltă de deghizare și capacitatea unică de luptă sunt obținute datorită instalării containerelor de lansare a rachetelor balistice intercontinentale la mare adâncime, inaccesibile pentru torpilele potențialului inamic, capabile să diminueze efectul chiar și al unui atac nuclear la suprafața mării. Un submarin special transportă racheta ”Skiff” la destinație. Locul instalării acestora nu poate fi urmărit cu mijloacele de cercetare existente sau de perspectivă.

În cazul utilizării militare, containerul, printr-un semnal, golește balastul (la fel ca la un submarin), se ridică la adâncimea potrivită, iar racheta pornește spre țintă conform programului său. Dacă raza de acțiune a ICBM ”Sineva” este mai mare de 8000 de km, se poate presupune că ”Skiff-ul”, care este mai avansat, poate zbura mai departe.

Vom sublinia faptul că serviciul militar în apele interne ale Rusiei nu încalcă „Tratatul despre fundul mării” (1970), care interzice plasarea armelor nucleare pe fundul mării în afara zonei de 12 mile adiacente țărmului. De exemplu, pe platoul continental arctic și în apele de coastă ale Oceanului Pacific, există numeroase puncte de adâncime convenabile pentru instalarea unor rachete balistice intercontinentale de adâncime - cât mai aproape de obiectivele de pe teritoriul unui potențial inamic. Și acesta nu este o „amenințare rusească”, ci un factor serios în îngrădire a aspirațiilor agresive ale Occidentului, pretențiile asupra căilor maritime din Marea Nordului și bogăția naturală a Arcticii rusești, Orientului îndepărtat și Insulelor Kurile.

Avantajele ICBM ”Skiff” din punct de vedere economic sunt evidente. Submarinele nucleare care transportă rachete sunt extrem de costisitoare de fabricat și de exploatat, iar pregătirea echipajului este de asemenea costisitoare.

O rachetă de acest fel (bazată pe fund de mare) poate să supraviețuiască oricărui submarin în termeni de timp de serviciu, fără costuri suplimentare, și, în același timp, să-și păstreze potențialul de luptă inițial, capacitatea de a lansa și de a atinge cu precizie țintele. Acesta este răspunsul Rusiei la noua cursă a înarmărilor pe mare anunțată de Occident.

Se cunoaște că primul test al ”Skiff” a avut loc în 2008, testele fabricii au început în Marea Albă în vara lui 2013, iar în 2017, șeful Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, a spus că ICBM bazată pe fundul mării se afla deja „în doarea” Forțelor armatei Ruse. Prin urmare, noua rachetă a fost deja testată în timp și merită atenția noastră.

Victimele iluziilor

Pe 2 iunie, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat ”Bazele politicii de stat în domeniul politicii de îngrădire nucleară”. Conform documentului, un potențial adversar ar trebui să fie conștient de inevitabilitatea unei reacții de răspuns în az de agresiune. Cu toate acestea, Rusia consideră armele nucleare doar ca un element de descurajare.

Lansarea rachetelor balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

Permiteți-mi să vă reamintesc că în anii '70, Statele Unite au abandonat ideea de a plasa rachete pe fund de mare și au pornit pe direcția de desfășurare a rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa. În documentele strategiei nucleare americane, a apărut o doctrină agresivă privind obținerea victoriei într-un război nuclear limitat, datorită câștigării timpului necesar de zbor și a unui sistem bazat în linia întâi în Europa de Vest.

Conform planurilor Washingtonului, peste 570 de rachete cu propulsie solidă ”Pershing-2” trebuiau să livreze monoblocuri nucleare cu o capacitate de 80 kilotone către ținte din URSS la o distanță de până la 1800 de km (până la Moscova - în 8 minute).

Adică, astăzi istoria se repeta la un nivel tehnologic diferit, iar sistemul bazat pe lina de înaintare (Forward Based System) se abate din Germania în Polonia în ochii noștri. Acțiunile SUA în domeniul armelor strategice au ca scop realizarea conceptului de „lovitură globală” cu utilizarea armelor nucleare.

SUA și activiștii NATO încearcă să folosească instrumente militare pentru a „descuraja” dezvoltarea economică și creșterea influenței internaționale a Rusiei, care a depășit cu mult Occidentul colectiv în dezvoltarea și producerea de rachete hipersonice, submarine nucleare, avioane de luptă de generația a 5-a, drone submarine din clasa Poseidon și alte tehnologii de înaltă clasă, arme care garantează înfrângerea oricărui agresor. O situație paradoxală apare atunci când consilierii militari se tem să sfătuiască politicieni americani nebuni, deoarece văd diferența dintre doctrină și realitate.

Bulava, momentul lansării
© Photo : Courtesy of Northern Fleet press service

Timp de aproape două decenii, Pentagonul și aliații săi au desfășurat operațiuni militare costisitoare în Afganistan pentru a obține victoria asupra organizației teroriste slab armate talibane (organizație teroristă interzisă în Federația Rusă și în alte câteva țări). Drept urmare, SUA au încheiat un acord de pace cu inamicul, rușinos pentru armata americană și pleacă, lăsând statul slab existent - Republica Islamică Afganistan - în voia sorții.

Din păcate, Washingtonul nu a tras concluziile corecte și cu mult entuziasm a decis să se ocupe de „salvarea Europei” de inexistenta amenințare rusească. Cu toate acestea, „Skiff”-ii și alți garanți ai securității Federației Ruse veghează în permanență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

85
Tagurile:
rachetă balistică, Skiff
Tematic
Racheta hipersonică „Kinjal”, testată de Rusia
Putin, la exercițiile Marinei Ruse în Marea Neagră cu rachete hipersonice Kinjal - Video


Загрузка...
Игорь Додон

Dodon anunță ce chestiuni vor fi pe agenda Consiliului Suprem de Securitate - detalii

100
(reînnoit 18:05 11.08.2020)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunță care sunt cele mai importante subiecte de pe agenda de mâine a Consiliului Suprem de Securitate - detalii.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Seceta și pandemia sunt principalele chestiuni care vor fi discutate miercuri în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon în timpul vizitei sale în Raionul Ungeni.

”Am menționat că dezvoltarea regiunilor țării și îmbunătățirea nivelului de trai al populației este preocuparea de bază a actualei guvernări, iar subiectele menționate mai sus sunt în vizorul conducerii de vârf a țării, seceta și pandemia fiind incluse și în ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate care va avea loc mâine”, a declarat Igor Dodon, în cadrul întrevederii de lucru cu președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc.

Totodată, șeful statului a precizat că în pofida circumstanțelor dificile cu care se confruntă țara, toate angajamentele față de populație și agenții economici vor fi respectate.

La rândul său, președintele raionului Ungeni l-a informat pe președinte despre situația din raion în domeniul agriculturii și problemele generate de secetă, menționând că ”fermierii mizează mult pe susținerea Guvernului în acest sens”.

Potrivit președintelui, au fost puse în discuție și chestiuni precum implementarea proiectelor de infrastructură, reparația drumurilor, dar și necesitatea angajării în câmpul muncii a persoanelor revenite în Moldova din cauza pandemiei cu COVID-19.

De asemenea, Dodon a anunțat că în timpul apropiat intenționează sa aibă astfel de întrevederi cu toti președinții de raioane din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
agenda, Consiliul Suprem de Securitate, Dodon
Tematic
Dodon, pentru Sputnik Moldova: Sperăm să primim vaccinul rusesc împotriva COVID-19


Загрузка...
Azotat de amoniu

VIDEO: Azotatul din amoniu din Galați - Poliția detalii despre cum e depozitat

0
(reînnoit 17:31 11.08.2020)
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Galați spune că, la ora actuală, îngrășământul se află în custodia societății la care a fost găsit.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Galațiul a intrat în atenția mass-media după ce, zilele trecute, Poliția a anunțat că a găsit 35 de tone de azotat de amoniu depozitat în condiții improprii în sediul unei firme. Administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice, informează Sputnik.

Sursa citată subliniază că substanța este foarte periculoasă, ea provocând explozia tragică de la Beirut. În România, în 2004, a avut loc o explozie la Mihăilești, din 2004 din cauza unui camion care a sărit în aer și care conținea 20 de tone de azotat de amoniu. Prin comparație, explozia din Beirut a fost declanșată de depozitarea improprie a unei cantități de peste 2.700 de tone de azotat de amoniu.

Ce s-a întâmplat, însă, cu cantitatea uriașă de azotat de amoniu a explicat, exclusiv pentru Sputnik, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Galați, comisar-șef Gabriela Costin.

”Deocamdată știu că a fost lăsat în custodie pentru că nu a putut fi ridicat, cu obligația administratorului societății să amenajeze un spațiu special pentru depozitare. A doua zi după ce s-a făcut sesizarea au trecut colegii mei prin zonă și se construia deja o platformă specială cu beton pentru depozitare”, a declarat comisarul-șef Gabriela Costin.

Mai jos puteți viziona o filmare transmisă de Poliția Română Galați pentru Agenția de Presă Sputnik în care se observă sacii cu azotat de amoniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
poliția, Galaţi


Загрузка...