Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

Gaze mai ieftine cu 25% pentru Moldova: Ce a discutat Igor Dodon cu șeful Gazprom - Video

293
Moldova ar putea beneficia de o reducere de până la 25% la gazele rusești - președintele Igor Dodon explică cum și în ce termeni ar putea obține acest lucru.

CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. Președintele Igor Dodon a explicat cum și în ce termeni ar putea Moldova să obțină un preț mai mic pentru gazele importate din Federația Rusă cu până la 20-25 la sută. El a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că această chestiune a fost discutată foarte minuțios cu șeful Gazprom, Alexei Miller.

”Am discutat foarte concret aspectele ce țin de relațiile bilaterale, inclusiv ce se întâmplă în dreapta Nistrului, în stânga Nistrului, despre posibilele soluții care ar putea fi găsite pe viitor. Dacă să vorbim de preț, în prezent Republica Moldova primește gaz natural în baza unui contract care a fost semnat încă în anul 2006 și care în fiecare a fost prelungit. Termenul limită de prelungire este 2019. Adică într-a doua jumătate a acestui an vor fi necesare negocieri pentru un nou contract cu Gazprom-ul. La negocierea acestuia noi am putea să beneficiem de unele avantaje, pentru că avem statut de observator în cadrul UEEA. Acest statut ar putea să ne ofere posibilitatea să obținem o reducere cu 20-25 la sută a prețurilor la gazele naturale”, a declarat Dodon.

El s-a arătat încrezător că acest lucru va fi realizat în a doua jumătate a anului 2019, iar în cazul obținerii acestei reduceri de preț, afirmă președintele Dodon, acest lucru în ”vor simți toți cetățenii Republicii Moldova”.

Totodată, șeful statului a explicat că în cadrul UEEA există o piață comună energetică, acolo prețul la gaze fiind mult mai mic. Însă, având în vedere că noi nu putem fi membri ai acestei structuri, din cauza că țara noastră a semnat Acordul de asociere cu UE, ca membri observatori, am putea beneficia doar de această reducere de 25 la sută.

Fiind întrebat dacă am putea să ne așteptăm la o decizie de durată în acest sens, președintele Dodon a declarat că speră ca anume așa să fie, în cazul în care ”va exista un Guvern și o majoritate parlamentară în Republica Moldova care va dori să discute cu Federația Rusă, care va conlucra cu președintele țării”.

În cadrul ”liniei directe” de comunicare cu cetățenii șeful statului s-a arătat convins că Rusia este gata să ofere sprijin Republicii Moldova în mai multe domenii.

293
Tagurile:
Alexei Miller, dezvaluie, detalii, sputnik md, exclusiv, Gaz, Moldova, Dodon
Tematic
Gaburici spune ce preț trebuie să plătească moldovenii pentru consumul de gaz
Președintele Dodon anunță gaze naturale mai ieftine: Iată în ce condiții
De ce Moldova nu va primi gaz din România
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov: Germania a devenit o locomotivă a agresiunii

56
Germania a devenit o locomotivă a unor acțiuni agresive împotriva statelor care nu fac parte din NATO și UE, consideră Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În ultimul timp, Germania a decis să devină o locomotivă pentru niște acțiuni agresive împotriva statelor care nu fac parte din Uniunea Europeană și NATO, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă susținută după încheierea unei întrevederi cu omologul său Belarus, Vladimir Makei.

“E straniu că, dintre toate țările, anume Germania a decis în ultimul timp să servească în calitate de astfel de locomotivă a unor abordări agresive în raport cu statele care nu fac parte din NATO și Uniunea Europeană”, a spus ministrul rus.

Anterior, Lavrov declarase că Berlinul își intensifică direcția spre descurajarea Rusiei. Adresarea unor acuzații nejustificate, înaintarea unor note ultimative și amenințări în adresa Rusiei a devenit o normalitate pentru Germania.

Rusia deja a adoptat o serie de sancțiuni de răspuns în raport cu unii reprezentanți ai Germaniei și Franței, în legătură cu cazul lui Aleksei Navalnîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
agresiune, Germana, Lavrov
Tematic
Lavrov a comentat sancțiunile UE legate de cazul Navalnîi


Загрузка...
Gazprom

Cum decurg negocierile cu „Gazprom” răspunsul ministrului Economiei

45
(reînnoit 20:42 26.11.2020)
Negocierile cu concernul rus „Gazprom” sunt în desfășurare, dar deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre prețul „combustibilului albastru”.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Anul acesta nu vor exista probleme de felul celor din 2019, când aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale din Rusia era sub semnul incertitudinii, din cauza dezacordurilor dintre Kiev și Moscova. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, într-o emisiune radio la Sputnik Moldova.

„Acum discutăm acest aspect - sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Este încă prea devreme să vorbim despre înțelegeri concrete. Nu există riscuri de repetare a situației din anul trecut, când în preajma zilei de 31 decembrie nu știam dacă va fi semnat un contract de tranzit între „Gazprom” și Ucraina. Îmi amintesc că sfârșitul anului 2019 a fost foarte dificil din acest punct de vedere. Vom oferi informații. Cu colegii noștri de la „Moldovagaz” vom lucra în această direcție”, a spus Usatîi.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Potrivit ministrului, este prea devreme pentru a vorbi despre preț.

„Nu sunt de așteptat salturi mari”, a spus ministrul.

Gazul rusesc este furnizat Moldovei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% în „Moldovagaz” și este principalul furnizor de gaze către Moldova. Țara noastră cumpără „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, pe 31 decembrie 2019, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un act adițional la contractul pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin teritoriul statului moldovenesc.  Livrarea „combustibilului albastru” se efectuează acum pe traseul tradițional.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în septembrie că întreprinderea negociază cu „Gazprom” un nou contract pe trei ani.

„Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
negocieri, Gazprom
Tematic
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...