Regina Elizabeta II și Theresa May

Criza Brexit: Mesaj ferm al Reginei Elisabeta

224
(reînnoit 12:17 25.01.2019)
Regina Elisabeta a II-a le-a cerut politicienilor să găsească un ”numitor comun”, sugerând o încercare de a atenua disensiunile cauzate de Brexit.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik, Doina Crainic. Regina Elisabeta a II-a, deşi nu s-a referit explicit la Brexit, i-a mustrat pe politicieni, într-un discurs rostit cu ocazia centenarului Institutului Femeilor din Sandringham. Regina i-a îndemnat să se respecte reciproc, în loc să se atace unii pe alţii, şi să „nu piardă din vedere imaginea de ansamblu”.

Intervenția Reginei vine cu 64 de zile înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, fără a exista un plan clar cu privire la modul în care se va realiza acest lucru.

”În timp ce căutăm noi răspunsuri în epoca modernă, eu una prefer rețetele încercate și testate, ca de exemplu a vorbi cu respect unul despre celălalt și a respecta punctele de vedere diferite, a căuta numitorul comun și a nu pierde din vedere imaginea de ansamblu. Pentru mine, aceste abordări sunt mereu valabile și le recomand tuturor”, a afirmat Regina Elisabeta, citată de The Times.

UK post-Brexit: Cetățenii din UE vor fi „constrânşi” să solicite statut stabil >>>

În calitate de suverană, Regina trebuie să arate neutralitate cu privire la chestiunile politice, dar au fost unele ocazii în care afirmaţiile ei au părut făcute cu scopul de a avea un impact asupra dezbaterilor politice.

Aşa s-a întâmplat în 2014, înainte de referendumul cu privire la independența Scoţiei. Regina a spus atunci: ”Ei bine, sper că oamenii (scoţienii) se vor gândi foarte bine la viitorul lor”. Afirmaţia a fost interpretată ca un îndemn ca Scoţia sa voteze pentru a rămâne în continuare parte din Marea Britanie.

Discursul Reginei a venit într-o altă zi turbulentă în politică. Theresa May s-a confruntat cu o revoltă în Cabinet în legătură cu perspectiva unui Brexit fără acord, după ce doi miniștri au ameninţat că mai degrabă ar demisiona decât să lase ca Marea Britanie să iasă din UE.

Amber Rudd, ministrul Muncii și al Pensiilor, a declarat că angajamentul ei este de a evita un Brexit fără acord și a cerut ca miniștrilor să li se permită un vot liber cu privire la extinderea articolului 50.

224
Tagurile:
Elisabeta a II, criza, brexit
Tematic
Brexit: Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, nu a prezentat noul plan pentru Brexit
Cum vor fi respectate drepturile moldovenilor cu cetățenie română în Anglia după Brexit


Загрузка...