Pavel Filip

Pavel Filip a vorbit despre rezultatele pe care le-a obținut Guvernul în timp de trei ani

67
(reînnoit 17:57 17.01.2019)
Șeful cabinetului de miniștri a vorbit despre condițiile de trai trăi ale cetățenilor, despre economia țării, politica externă și prioritățile guvernului.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat raportul cu privire la activitatea a Guvernului pentru ultimii trei ani.

„Am venit la guvernare după anul 2015, an în care am avut trei prim-miniștri în funcție și alți doi interimari. Înțeleg foarte bine de ce oamenii nu ne-au dat mari șanse”, a declarat Pavel Filip.

Salarii și pensii

Premierul a menționat că Guvernul a reușit să crească veniturile oamenilor prin schimbări și reforme care au adus echitate și echilibru în sistem.

Din 1 decembrie anul trecut, salariile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariilor. Potrivit prim-ministrului, nimeni nu va mai avea un salariu mai mic de 2000 de lei și nimeni nu va avea salariu mai mic decât a avut până acum.

„Ne-am îngrijit și de pensionari, însă am adus mai întâi echitate în sistemul de pensionare, prin reforma pensiilor. Am introdus o nouă formulă de calcul care aduce pensii cu 30% mai mari celor care s-au pensionat începând cu anul trecut. Trebuie să recunosc și cred în continuare că pensia în Republica Moldova este foarte mică. Însă am făcut eforturi ca să o majorăm”, a declarat Filip.

Alocații sociale și indemnizații

Peste 603 mii de persoane au primit pentru prima dată, de sărbători, un ajutor de 600 de lei. Totodată, Guvernul a majorat de două ori îndemnizațiile unice la nașterea copilului - de la 3000 la peste 6000 de lei.

De ce unii bugetari nu și-au primit salariile: Iată pe cine a admonestat premierul Filip>>>

Economia Moldovei

„După criza în care era țara în 2015, când PIB-ul a scăzut cu 0,5 a sută, din 2016 am pus Republica Moldova pe un trend ascendent și țara noastră a intrat într-un nou ciclu economic. Avem o creștere economică constantă, de peste 4 la sută. Ceea ce înseamnă unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere din regiune”, a menționat Pavel Filip.

Infrastructura țării

„Infrastructura a fost și este, de fapt, prioritate națională și asta pentru că în secolul 21 vrem să putem spune că suntem o țară europeană nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere al infrastructurii”, a declarat Filip. Potrivit premierului, Guvernul a lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor.

Securitate și apărare

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari - așa vrea Guvernul Filip să îi convingă pe oameni să rămână acasă.

„În același timp, vrem ca cetățenii noștri să aibă un sentiment de siguranță. Am făcut pași importanți și la securizarea frontierelor”, a spus prim-ministrul.

Locuințe de serviciu pentru 335 de militari – Pavel Filip a înmânat cheile>>>

Politica externă

„În continuare, rămânem orientați spre vectorul european, obiectivul nostru este să aducem cetățenilor noștri un nivel de trai european, salarii și pensii europene, infrastructură modernă și condiții de viață exact ca în statele membre”, a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul a mai menționat că Republica Moldova are relații bune și cu alte state și peste 40 de acorduri de comerț liber semnate cu diverse țări.

67
Tagurile:
activitate, raport, Pavel Filip, Guvern, Moldova
Tematic
Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în anul 2019
Economist: Ce factori au determinat creșterea economiei Moldovei în 2018
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

23
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...