Parlament

Timp de un an, deputații din Moldova au votat peste 340 de legi

72
(reînnoit 10:31 09.01.2019)
Parlamentul Republicii Moldova a votat într-un an peste 340 de acte legislative, printre care și o lege constituțională.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Pe parcursul anului trecut, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 341 de acte legislative. Dintre acestea, 267 au fost legi, iar 74 – hotărâri. Cifrele au fost făcute publice în bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul 2018 al Parlamentului.

Conform raportului statistic, Parlamentul a adoptat 258 de legi organice, opt legi ordinare și o lege constituțională. De asemenea, anul trecut, Parlamentul a aprobat trei coduri – Codul Administrativ, Codul Serviciilor Media și Codul Civil modernizat.

Bilanțul statistic mai arată că, în 2018, Parlamentul a adoptat 32 de hotărâri de numire și eliberare, 24 de hotărâri cadru și 18 hotărâri de modificare și completare.

Din totalul actelor aprobate de Parlament anul trecut, 272 de proiecte au fost votate în lectura I, iar 16 legi au fost examinate și adoptate în lectură finală.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

72
Tagurile:
Vot, deputați, legi, Parlament
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (112)
Tematic
Surpriza care li se pregătește deputaților aleși în circumscripțiile uninominale
Ce au făcut deputații moldoveni timp de patru luni în Parlament
Cine au fost cei mai guralivi deputați din Parlamentul Republicii Moldova


Загрузка...