Igor Dodon

Igor Dodon spune ce se va întâmpla cu legile promulgate de președintele interimar

280
(reînnoit 14:11 10.12.2018)
Președintele țării, Igor Dodon, rămâne pe poziții: nu voi promulga legile antipopulare votate de majoritatea parlamentară.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni și sunt sigur că poporul Moldovei mă va susține în acest caz. Așa a reacționat președintele țării, Igor Dodon, la decizia de astăzi a Curții Constituționale de a-l suspendat temporar din funcție pentru refuzul de a promulga patru legi votate repetat de Parlament.

”Curtea Constituțională din nou a luat decizia de a transmite spicherului sau premierului dreptul de a semna câteva legi, după ce eu am refuzat să semnez un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă”, a declarat președintele țării.

Potrivit șefului statului, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate.

”Va fi formată și o nouă componență a Curții Constituționale. Eu nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni și sunt sigur că poporul Moldovei mă va susține în acest caz”, a menționat șeful statului.

Magistrații de la Curtea Constituțională l-au suspendat astăzi din funcție, temporar, pentru a cincea oară, pe președintele țării Igor Dodon.

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, și deputatul PD, Sergiu Sârbu, au depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, ”în vederea depășirii blocajului instituțional generat de președintele Republicii Moldova prin refuzul deliberat al acestuia de a exercita obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de Parlament.

”Crearea blocajelor instituționale, perpetuarea vidului de putere și a unei stări de neconstituționalitate sunt contrare spiritului Constituției, iar voința politică a președintelui Republicii Moldova nu trebuie să afecteze funcționarea instituțiilor statului și să implice riscuri pentru asigurarea securității naționale și informaționale a statului”, se spune în sesizarea deputaților adresată CC.

Parlamentarii au solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul promulgării următoarelor legi: Legea pentru modificarea articolului 111 al Codului Muncii; Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil; Codul serviciilor media audiovizuale ale Republicii Moldova; Legea cu privire la Inspectoratul general de Carabinieri; Legea nr. 220 din 8 noiembrie 2018 pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

Potrivit deciziei CC, interimatul temporar al funcției de președinte al Republicii Moldova va fi preluat de președintele Parlamentului, ori de premierul Republicii Moldova.  

280
Tagurile:
Curtea Constituțională, Suspendare, președintele țării, Igor Dodon
Tematic
Dodon cere implicarea activă a Consiliului Europei în monitorizarea parlamentarelor
Bolea a comentat declarația lui Candu privind demiterea președintelui Dodon


Загрузка...