Andrei Manoilo

Politolog: Este naiv crezi lista „Forbes” include persoane cu adevărat influente

78
(reînnoit 17:56 05.12.2018)
Doctorul în științe politice Andrei Manoilo a comentat pentru Sputnik lista celor mai influente 100 de femei pe anul 2018, întocmită de revista „Forbes”.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Pe primele trei poziții s-au clasat cancelarul RFG, Angela Merkel; premierul Marii Britanii, Theresa May, și președintele FMI, Christine Lagard. Pe locul 62 se află președintele Lituaniei Dalia Grybauskaitė; pe locul 65 s-a plasat soția liderului chinez, Péng Lìyuán, iar pe cea de-a 67 poziție se află șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Potrivit doctorului în științe politice Andrei Manoilo, clasamentul celor mai puternice femei din lume în viziunea „Forbes” nu reflectă nici pe departe influența reală pe care o au acestea asupra situației mondiale.

„Forbes” este o revistă pentru femeile casnice, și nu pentru politicieni. De aceea este naiv să consideri că topul alcătuit de „Forbes” pentru anumite persoane publice reprezintă ceva serios și o apreciere reală a influenței lor politice asupra proceselor care au loc în lume”, a menționat Manoilo.

Autorii clasamentului își aleg eroii, bazându-se nu pe autoritatea reală a acestora, ci pe funcția înaltă pe care o dețin sau pe caracterul lor scandalos. De aceea este clar de ce în capul listei se află cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„Un rol important în decizia specialiștilor de la „Forbes” de a o situa pe Merkel în vârful piramidei l-a jucat nu activitatea sa ca atare, ci faptul că ea este cancelarul Germaniei, cea mai puternică și mai influentă țară a lumii occidentale. Faptul de a fi cancelar servește drept garanție că te vei regăsi printre primele trei sau cinci poziții ale clasamentului”, a adăugat politologul.

În realitate însă, Merkel și-a depășit deja demult apogeul carierei. Acest mandat de cancelar va fi ultimul pentru ea. Merkel a declarat încă în octombrie că intenționează să se retragă din activitate.

„Ea a pierdut lupta politică împotriva adversarilor chiar în interiorul partidului său. În mare parte, dacă mai înainte Merkel putea fi considerată o femeie de succes, actualmente ea este un ”perdant” la toți parametrii. Însă nu se știe de ce au clasat-o în vârful piramidei”, a conchis Manoilo.

78
Tagurile:
clasament, Forbes, politolog
Tematic
Cele mai influente personalități din Rusia, potrivit revistei Forbes
Ședința Parlamentului

Începe sesiunea parlamentară de primăvară: Când se vor întruni deputații în ședință

2
(reînnoit 20:51 20.01.2021)
Parlamentarii deschid sesiunea ordinară de primăvară începând cu 1 februarie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU 21 ian - Sputnik. Deputații urmează să înceapă sesiunea parlamentară de primăvară la 1 februarie. 

Șeful Legislativului Zinaida Greceanîi a semnat o dispoziție în acest sens. Biroul permanent al Parlamentului urmează să stabilească când va avea loc prima ședință plenară din sesiunea de primăvară, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

Sesiunea de toamnă-iarnă s-a încheiat oficial în data de 16 decembrie. Ulterior, Parlamentul a avut programată o ședință extraordinară în data de 23 decembrie, atunci când trebuia să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece cu puțin timp înainte de începerea ședinței Chicu a anunțat că demisionează din funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
deputați, sesiune, Parlament


Загрузка...
Igor Dodon

Dodon a invitat partidele de stânga se unească la alegerile parlamentare

79
Fostul președinte nu a exclus că Partidul Socialiștilor va forma un bloc electoral pe flancul stâng.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Șeful PSRM, Igor Dodon, a anunțat că va propune partidelor de stânga din Moldova să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate. Mai mult, ex-președintele nu exclude faptul că formațiunea sa politică va forma un bloc electoral cu alte partide de stânga. El a declarat acest lucru în timpul unei emisiuni televizate. 

"Ar fi ideal să unim flancul stâng și să mergem cu un front unit. Nu exclud că voi ieși cu o astfel de inițiativă după următoarea ședință a Consiliului Republican. Deja cu propuneri concrete: să ne unim pe o singură platformă împotriva celor care vor să distrugă statul", a spus Dodon.

Fostul președinte nu a numit partidele cu care este gata să se unească, dar a spus că apelul său ar trebui luat foarte în serios.

"Trebuie să creăm un bloc de forțe de stânga, vom găsi simboluri mai bune. Cred că steaua socialistă este mai cunoscută. Putem lua steaua, putem să formăm un bloc, să mergem la alegeri și să obținem majoritate parlamentară. Și acest lucru este real”, a spus el.

Mai devreme, Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului și liderul mișcării pentru unirea cu România „Unirea”, a făcut o propunere de creare a unui bloc de forțe pro-europene de dreapta. În opinia sa, un astfel de bloc ar putea include: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Unității Naționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
parlamentare, partide de stânga, Igor Dodon
Tematic
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat


Загрузка...