Ședința Parlamentului

Deputații din Moldova vor fi amendați la locul de muncă

184
(reînnoit 16:26 03.12.2018)
Orice absenţă fără motiv întemeiat a deputatului de la ședințele plenare ale Parlamentului sau ale organelor lui de lucru se sancționează cu pierderea a 10 la sută din salariu.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor fi amendați la locul de muncă pentru absențe nemotivate. Amenda va constitui 10 la sută din salariu pentru fiecare absență nemotivată, potrivit Codului Regulilor și Procedurilor Parlamentare.

Deputații de la Chișinău au votat, spre sfârșitul mandatului Parlamentului de legislatura a XX-a, un nou Cod al Regulilor și Procedurilor Parlamentare. Documentul stabilește modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova, raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și a funcționarului parlamentar. Noul Cod va intra în vigoare odată cu constituirea Parlamentului ce va fi ales la 24 februarie 2019.

Potrivit acestui document, niciun deputat nu poate lipsi de la ședințele Parlamentului sau a organelor lui de lucru din care face parte decât din motive întemeiate.

Motiv întemeiat pentru lipsa deputatului de la şedinţele Parlamentului sau a organelor lui de lucru, se consideră:  îndeplinirea unei sarcini date de Preşedintele Parlamentului, de Biroul permanent, de comisia parlamentară sau de fracţiunea din care face parte; aflarea în concediu medical; aflarea în concediu pentru interese personale;  neparticiparea în semn de protest pentru o chestiune din ordinea de zi, anunțată în ședința; executarea sancțiunii Parlamentului de neparticipare la ședințele plenare.

Absenţa deputatului din alte motive se consideră absenţă fără motiv întemeiat.

Deputatul care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să informeze Președintele Parlamentului prin intermediul subdiviziunii Secretariatului Parlamentului responsabile de asigurarea şedinţelor plenare în baza unei declaraţii în scris menţionând motivele de neparticipare.

În Moldova va fi marcată oficial Ziua Parlamentului>>>

Biroul permanent va stabili modalitatea de evidenţă a prezenţei deputaţilor la şedinţele Parlamentului şi ale organelor lui de lucru din care fac parte. Numele deputaţilor absenţi de la ședințele Parlamentului sau ale organelor lui de lucru din care face parte, se publică lunar pe pagina web oficială a Parlamentului.

Orice absenţă fără motiv întemeiat a deputatului de la ședințele plenare ale Parlamentului sau ale organelor lui de lucru se sancționează cu pierderea a 10 la sută din salariu.

184
Tagurile:
amendă, Parlament, deputați
Tematic
Cu ce se vor ocupa astăzi deputații la ședința Parlamentului
Cum au votat deputații un proiect care vizează salariile de aproape 40 de mii de lei
Deputații au decis în ce ape ne vom îmbăia
Scandal în trafic. Asistentul unui deputat liberal a amenințat oamenii legii
Câțiva deputați de la Chișinău au ajuns la pușcărie. Cum s-a întâmplat totul


Загрузка...