Guvernul Republicii Moldova

Ce crede Pavel Filip despre reforma administrativ-teritorială - detalii

481
(reînnoit 09:42 22.11.2018)
Premierul Pavel Filip le-a solicitat experților identificarea modelului optim de reorganizare administrativ-teritorială - detalii.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Guvernul este gata să se apuce și de reforma administrativ-teritorială. Potrivit experților, peste 90 la sută dintre primăriile din țară nu ar avea capacitate instituțională pentru a face față sarcinilor stabilite și a presta servicii de calitate cetățenilor.

Un grup de experți a prezentat miercuri conceptul reformei administrativ-teritoriale și viziunea privind eficientizarea structurilor publice. Proiectul va sta la baza elaborării reformei administrativ - teritoriale. Obiectivul principal al reformei ar fi ca să mențină serviciile publice cât mai aproape de necesitățile oamenilor.

Pavel Filip consideră că această reformă necesită a fi bine gândită și detaliat consultată, pentru că ține de fiecare cetățean în parte.

”Ne dorim să pregătim această reformă bine și fundamental, astfel încât să ne asigurăm că odată cu aprobarea acesteia o vom putea implementa rapid și eficient. De aceea, este foarte important să pornim de la un concept clar”, a declarat Filip.

Potrivit experților, în majoritatea primăriilor sunt angajate până la 5 persoane. Ei consideră că primăriile nu au nici capacitatea financiară necesară și activează doar din transferuri din bugetul de stat. În acest sens, au fost propuse mai multe soluții pentru creșterea capacităților instituționale, fiscale și sociale ale administrației publice. De asemenea, au fost prezentate opțiunile de dezvoltare economică și socială a localităților din Republica Moldova.

În urma prezentării, premierul a solicitat dezvoltarea studiului realizat și identificarea modelului optim de reorganizare administrativ-teritorială.

În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

În luna septembrie 2016, premierul Pavel Filip și Comisarul pentru Politica europeană de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, au semnat, Chișinău Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice în Republica Moldova.

UE alocă Moldovei milioane pentru reforma administrației publice>>>

Obiectivul general al Acordului este de a consolida capacitatea instituțională a administrației publice centrale și locale din Republica Moldova pentru a elabora și a pune în aplicare politici cuprinzătoare și pentru a asigura furnizarea eficientă a serviciilor publice de înaltă calitate. Conform documentului, acesta urmează să fie realizat pe parcursul a șase ani.

481
Tagurile:
ce spune, reforma administrativ teritoriala, reforma, Filip
Tematic
Emisiunea „Kilometrul 0": De ce este necesară reforma administrației publice locale
UE alocă Moldovei milioane pentru reforma administrației publice
Este o prioritate sau nu reforma administrativ-teritorială
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

16
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...
Kremlinul

Kremlinul spune cum va răspunde la sancțiunile SUA

70
(reînnoit 15:44 16.04.2021)
Ambasadorul american a fost avertizat anterior că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va reacționa ferm.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a amintit despre principiul reciprocității, comentând posibilul răspuns al Moscovei la noile sancțiuni ale Washingtonului, informează RIA Novosti.

"Dar <...> totul va depinde de decizia pe care o va lua șeful statului", a adăugat el.

În ajun, SUA au impus noi restricții împotriva Rusiei, acestea se referă la 32 de persoane și organizații, precum și la achiziția directă a obligațiunilor de stat rusești. În afară de aceasta, zece diplomați ruși vor fi expulzați din țară. Ministerul de Externe a apreciat într-un comentariu că cursul sancțiunilor adoptat de SUA nu răspund intereselor popoarelor celor două state și că un răspuns va urma în cel mai scurt timp.

Marți, Vladimir Putin și Joe Biden au avut o conversație telefonică. Liderul american a propus o întâlnire tete-a-tete și și-a exprimat intenția de a îmbunătăți relațiile bilaterale. A doua zi, ambasadorul Sullivan a fost invitat de consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov – acestuia i s-a comunicat că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va avea o reacție fermă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Kremlin
Tematic
În Parlamentul European au fost cerute sancțiuni mai dure față de Rusia


Загрузка...