Protest la Chișinău 26 august 2018

Ce secrete ascunde Maia Sandu

449
(reînnoit 17:27 07.11.2018)
A primit sau nu Partidului Acțiune și Solidaritate bani de peste hotare și ce legături are această formațiune cu organizația „Otwarty Dialog”.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, are intenția de a bloca activitatea comisiei parlamentare de anchetă care urmează să stabilească dacă unele forțe politice din Moldova, inclusiv PAS, primesc bani din străinătate. Concluzia îi aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, după ce Sandu a refuzat, marți, să se prezinte la audierile din comisie.

Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că nu va veni la aceste audieri, atâta timp cât ședințele comisiei de anchetă vor fi cu ușile închise. Aceasta a anunțat că se va prezenta în fața membrilor comisiei, dacă va fi audiată public.

”Faceți asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate? Pentru că știți că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare”, a scris Candu pe pagina sa de socializare.

Potrivit președintelui Parlamentului, refuzul lui Sandu de a da răspunsuri la întrebările acumulate în comisie nu fac decât să blocheze mersul anchetei.

”Probabil că juriștii dumneavoastră și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a explicat că, potrivit uzanțelor și procedurilor legale, comisia de anchetă este obligată să-i prezinte lui Sandu informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate.

”Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context, care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități”, susține șeful Legislativului.

Candu a menționat că în cazul în care ședința se va face deschisă, membrii comisiei de anchetă ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta.

”Poate asta și vreți? Puneți comisia într-o situație delicată: fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați”, a declarat Candu.

Ce ascunde Maia Sandu

Președintele Legislativului mai susține că membrii comisiei de anchetă sunt  obligați să-i prezinte lui Sandu informațiile acumulate și să-i adreseze întrebări pe marginea acestora, ”astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia”.

”Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect”, a precizat șeful Legislativului.

Candu face apel către Sandu, dacă nu are nimic de ascuns și dacă nu urmărește scopul de a evita să se prezentate la audieri, să vină în fața comisiei și să răspundă la întrebări.

”Apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări. Aș vrea să vă asigur că eu personal voi depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii”, a declarat Candu.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a decis marți, 6 noiembrie, amânarea audierilor programate pentru săptămâna aceasta.

”Decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea unor persoane care urmau să fie audiate și care au invocat imposibilitatea de a da curs invitației”, anunță comisia într-un comunicat de presă.

Audierile au fost reprogramate pentru luni, 12 noiembrie.

Raportul comisiei va fi prezentat în luna decembrie

Săptămâna trecută, membrii comisiei i-au audiat pe reprezentanții structurilor de stat care au sesizat problema de fond ce este anchetată de parlamentari. Este vorba despre MAI, SIS, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Procurorii au anunțat că vor prezenta informațiile în scris, deoarece legea nu le permite să vină la asemenea audieri.

 ”Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm reprezentanții acestor instituții pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a declarat președintele comisiei, deputatul Igor Vremea.

Potrivit lui Vremea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația ”Open Dialog”, în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului.

La 4 octombrie, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia urmează să prezinte raportul în Parlament în termen de 60 de zile de la data fondării, adică la începutul lunii decembrie.

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor>>>

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei.

”Subiectul se discută și în Bundestagul Germaniei. Noi nu condamnăm pe nimeni și nimic. O lume întreagă vorbește, dezbate, dar noi ne ascundem. Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect”, a declarat Candu.

În comisie și-au delegat reprezentanți PD – 3 deputați, PSRM – doi deputați și un deputat din partea Grupului Popular European.

449
Tagurile:
Parlament, Andrian Candu, Maia Sandu, Andrei Năstase
Tematic
De ce Maia Sandu pune piedici în consolidarea relațiilor dintre Moldova și Turcia
Maia Sandu și Andrei Năstase și-au unit forțele înainte de alegeri
Mihai Ghimpu, Maia Sandu și Andrei Năstase ne invită la circ
Ședința Parlamentului

Ce au făcut deputații în sesiunea de primăvară: Activitatea Parlamentului în cifre

26
(reînnoit 18:32 04.08.2020)
Sesiunea de primăvară a Parlamentului a început la 3 februarie și s-a încheiat la 20 iulie. Ce au reușit să realizeze în această perioadă aleșii poporului.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Deputații au fost convocați în perioada sesiunii de primăvară în 21 de ședințe. S-au desfășurat însă doar 18, trei fiind ratate din lipsa cvorumului.

Durata totală a dezbaterilor din cadrul ședințelor plenare a fost de circa 121,14 ore.

În acest an, sesiunea de primăvară a Parlamentului a început la 3 februarie și s-a încheiat la 20 iulie. Prima ședință plenară din sesiunea de primăvară a avut loc pe data de 6 februarie, iar ultima – pe 20 iulie 2020.

Legi și hotărâri adoptate de Parlament

În această perioadă, deputații au reușit să adopte 164 de acte legislative.

Din totalul de acte adoptate, 133 sunt legi organice, iar 31 sunt hotărâri.

164 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de primăvară a Parlamentului
164 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de primăvară a Parlamentului

Parlamentul a adoptat în sesiunea de primăvară 96 de legi pentru modificare și completare, 20 de legi au fost pentru ratificări, iar 17 – legi cadru. Totodată, 14 dintre hotărârile adoptate au fost pentru modificare și completare, 9 s-au referit la numire și eliberare, iar 8 au fost hotărâri cadru.

În lectura I, Parlamentul a aprobat 133 de proiecte de acte legislative.

În sesiunea de primăvară, Parlamentul a adoptat cinci legi prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, dintre care o lege a fost declarată neconstituțională. Este vorba de Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative. De asemenea, Parlamentul a adoptat 25 de acte normative, incluse în lista priorităților legislative ale Guvernului.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
adopta, hotărâri, legi, Parlament
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi
Tematic
Ieri a fost ultima ședință a Parlamentului: Iată ce au decis deputații


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

118
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

118
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...
Взрыв в Бейруте

Are sau nu Moldova vreo tangență cu cazul exploziei din Beirut: Declarație oficială

167
(reînnoit 10:52 05.08.2020)
După explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Iată ce spun autoritățile.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale precum că o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din numărul clădirilor orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Anterior, premierul libanez, Hassan Diyab, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare că explozia a fost cauzată de depozitarea necorespunzătoare a 2.750 de tone de azotat de amoniu în port, timp de șase ani. Guvernul libanez a anunțat un doliu de trei zile pentru victimele tragediei. Mai multe țări, inclusiv Israelul, au oferit asistență Libanului, Qatarul și Irakul au trimis spitale de teren la Beirut, iar OMS a spus că trimite medicamente și truse chirurgicale la Beirut pentru a trata victimele.

În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea diplomatică la adresa de email: ankara@mfa.gov.md sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

167
Tagurile:
explozie, Liban, Moldova
Tematic
Tragedia de la Beirut – ”Este inacceptabil cum s-a procedat”
Trump dă peste cap totul: ”La Beirut a fost un atac! M-am consultat cu generali”


Загрузка...