German Chancellor Angela Merkel

Lumea întreagă e cu ochii pe Germania: Merkel e în corzi, a pierdut în alegeri!

164
(reînnoit 23:53 16.10.2018)
În condițiile scăderii procentuale, se pune problema stabilității Guvernului german, Merkel fiind obligată acum să negocieze cu alte partide pentru a forma o coaliție stabilă.

BUCUREȘTI, 15 oct, Sputnik, Evan Răutu. Știrea transmisă de agențiile internaționale a aruncat în aer multe calcule geopolitice: partidul cancelarului Merkel, Uniunea Creştin-Socială (CSU — jumătatea bavareză a CDU) a pierdut majoritatea absolută în parlamentul landului Bavaria.

În urma alegerilor regionale desfăşurate ieri, CSU a obținut doar 35,5% din voturi — conform exit-poll. Aceasta înseamnă o pierdere masivă, de 12 procente de la scrutinului precedent, scădere imputabilă, desigur, cancelarului Merkel.

O altă scădere dramatică a fost înregistrată de social democrați (SPD) care au fost depășiți de  extremă-dreapta — Alternativa pentru Germania (AfD).

Per ansamblu, clasamentul în urma alegerilor din Bavaria arată așa:

— CSU — 35.5%

— Verzii — 19%

— Votanţii Liberi (Freie Waehler) —11,5%

—  Alternativa pentru Germania (AfD) — 11%

— Partidul Social-Democrat (SPD) 9,5-10%

—  Partidul Liber-Democrat 5%

— Die Linke (stânga radicală) 3,5% (sub pragul electoral de 5%)

În condițiile căderii CSU, se pune problema stabilității guvernului german, Merkel fiind obligată acum să negocieze cu alte partide pentru a forma o coaliție stabilă.

Pe de altă parte, Bavaria este prin structură și istorie mai expusă ascensiunii extremei drepte, deci creșterea AfD poate fi numai un început.

164
Tagurile:
alegerile, merkel, Cancelarul Germaniei, pierdut, lumea


Загрузка...