Președintele Igor Dodon

Dodon, reacție la decizia Curții Constituționale: Ce a declarat șeful statului

242
(reînnoit 13:41 24.09.2018)
Președintele a reacționat la decizia Curții Constituționale privind suspendarea sa din funcție: vor trebui să plătească pentru aceste încălcări.

CHIȘINĂU, 24 sept — Sputnik. Curtea Constituţională a neglijat totalmente argumentele legale cu care am operat, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce magistrații au decis suspendarea sa din funcție.

”Prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”, a scris Dodon pe pagina sa oficială de Facebook.

El a amintit de ce a refuzat să-i numească în funcția de ministru pe Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, apreciind că Înalta Curte a neglijat totalmente argumentele legale cu care a operat.

Astfel, în cazul Silviei Radu, propusă pentru funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, șeful statului a explicat că acesta nu corespunde tuturor cerințelor legale cărora trebuie să corespundă persoana care aspiră la o funcţie publică:

”Pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27; b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective; d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani”.

În cazul lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dodon a menţionat că acesta nu corespunde criteriilor de integritate.

"Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dînsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atît de importantă", a subliniat el, adăugând că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare.

"Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească", a avertizat Dodon.

242
Tagurile:
suspendat din functie, Curtea Constitutionala, argumente, reactie, Dodon
Tematic
Președintele a refuzat să semneze decretele privind numirea noilor miniștri
Filip insistă pe candidaturile miniștrilor propuși de reprezentanții PDM
Alegeri prezidențiale în Belarus

Alegeri prezidențiale în Belarus: Secțiile de votare și-au deschis ușile - detalii

4
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
Belarus, alegeri prezidențiale
Tematic
Lukașenko recunoaște: A avut COVID-19


Загрузка...
Parlamentul Republicii Moldova

Misiune responsabilă pentru Parlamentul Moldovei: Iată ce trebuie facă

82
(reînnoit 18:57 08.08.2020)
Parlamentul Republicii Moldova va prelua președinția unei importante Adunări Parlamentare. Iată când se va întâmpla.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

Conform principiului rotativ, Republica Moldova va prelua președinția APCEMN de la Grecia, în sesiunea plenară care va avea loc în luna decembrie curent. Legislativul Moldovei va deține această funcție în prima jumătate a anului 2021.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul.

În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea parlamentară a CSI, Adunarea Parlamentară GUAM, Parlament
Tematic
Greceanîi la Strasbourg: Moldova trebuie să treacă la un alt nivel de interacțiune cu APCE
APCE: reformele promovate trebuie să consolideze instituțiile democratice din Moldova


Загрузка...