Premierul Pavel Filip

Pavel Filip: Vom cere Curții Constituționale suspendarea președintelui Igor Dodon

202
(reînnoit 09:29 20.09.2018)
Schimb de replici pe rețele de socializare între premierul Pavel Filip și șeful statului Igor Dodon.

CHIŞINĂU, 20 sept — Sputnik. După ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat la un post de televiziune privat că nu va semna cele două decrete de numire în funcție a doi miniștri noi, prim-ministrul țării, Pavel Filip, a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook, în care îl acuză pe șeful statului că nu respectă prevederile constituționale.

"Refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniștri propuse este o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist. Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă", a scris Filip pe Facebook.

În finalul scutului său mesaj, el a spus că va cere suspendarea din funcție a lui Igor Dodon: "Ne vom adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace".

Igor Dodon a răspuns tot5 pe Facebook acuzațiilor care i-au fost aduse de Pavel Filip.

"Domnul prim-ministru Filip are miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți. Aceasta e o problemă cronică a guvernărilor eurounioniste și premierul nu trebuie să dea vina pe Președinție pentru eșecurile și politica de cadre proastă a Executivului", a scris șeful statului.

El a acuzat majoritatea parlamentară că și-a subordonat Curtea Constituțională.

"Populism este atunci când îți amintești de nevoile oamenilor doar înainte de alegeri. Iar încălcarea Constituției este atunci când uzurpezi puterea și transformi Curtea Constituțională în filială de partid. Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o", a scris Dodon.

"Eu nu voi accepta șantaje și ultimatumuri din partea majorității parlamentare, care folosește instituțiile puterii ca instrument de presiune. Nu-mi schimb opinia odată luată și nu voi ceda presiunilor. Nu a rămas mult timp și lucrurile în această țară se vor schimba cardinal, după alegeri. Până atunci, încercarea eurounioniștilor de a guverna și de a schimonosi democrația continuă", a conchis Igor Dodon.

202
Tagurile:
presedintelui, suspendarea, curtii constitutionale, cere, pavel filip, Dodon
Tematic
Dodon spune dacă va semna decretul de numire a lui Radu și Ciubuc în funcția de ministru
Silvia Radu face dezvăluiri: Iată de ce a acceptat funcția de ministru
Nicolae Ciubuc este noul ministrul al Agriculturii, iar Silvia Radu – al Sănătății
Parlamentul Republicii Moldova

Misiune responsabilă pentru Parlamentul Moldovei: Iată ce trebuie facă

81
(reînnoit 18:57 08.08.2020)
Parlamentul Republicii Moldova va prelua președinția unei importante Adunări Parlamentare. Iată când se va întâmpla.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

Conform principiului rotativ, Republica Moldova va prelua președinția APCEMN de la Grecia, în sesiunea plenară care va avea loc în luna decembrie curent. Legislativul Moldovei va deține această funcție în prima jumătate a anului 2021.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul.

În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea parlamentară a CSI, Adunarea Parlamentară GUAM, Parlament
Tematic
Greceanîi la Strasbourg: Moldova trebuie să treacă la un alt nivel de interacțiune cu APCE
APCE: reformele promovate trebuie să consolideze instituțiile democratice din Moldova


Загрузка...
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.

Neguța le-a vobit jurnaliștilor ruși despre creditul rusesc și alegerile prezidențiale

74
(reînnoit 09:17 08.08.2020)
Ambasadorul Moldovei la Moscova s-a întâlnit cu reprezentanții mass-media din Rusia și a răspuns la întrebările adresate de aceștia.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik, Alexei Stefanov. Ambasada Moldovei în Federația Rusă este prima misiune diplomatică acreditată la Moscova, care a adunat jurnaliștii ruși pe viu și nu în format online.

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a promis că va organiza cu regularitate întâlniri cu diplomați, care au fost date uitării pe timp de pandemie a coronavirusului, arătând astfel deschiderea țării față de Rusia.

Mai mult, cel mai mult timpul, diplomatul l-a acordat răspunsurilor la întrebările adresate de agenției Sputnik.

 • Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  © Sputnik / Алексей Стефанов
 • Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  © Sputnik / Алексей Стефанов
 • Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ.
  Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ.
  © Photo : Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
1 / 3
© Sputnik / Алексей Стефанов
Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.

 

În pofida deciziei Curții Constituționale a Moldovei privind interdicția de a lua împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federația Rusia, Andrei Neguță speră că acești bani for fi obținuți dintr-o a doua încercare.

Creditul din Rusia va acoperi deficitul bugetar

”Bugetul Moldovei are un minus, dar nu o gaură financiară - 4 miliarde 160 de milioane de lei. Acești 200 de milioane de euro sunt exact acea sumă. Este deja inclus în buget, bugetul nostru nici nu trebuie ajustat. Și atunci va fi mult mai ușor pentru Cabinetul de Miniștri să facă față situației actuale”, a declarat ambasadorul.

Anume Andrei Neguta, a fost cel care, în această primăvară, și-a pus semnătura în numele Moldovei pe documentul privind obtinerea împrumutului. Din partea Rusiei, documentul a fost semnat de ministrul adjunct al Finanțelor din Rusia, Iuri Zubarev. Însă opoziția a blocat posibilitatea de a obține acești bani din Rusia în condiții favorabile - cu 2% anual.

Pentru prima dată după aceea, după cum a spus diplomatul, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reușit să discute personal cu președintele rus Vladimir Putin pe 24 iunie pe tema obținerii împrumutului, când „a venit cu soldații noștri la parada Victoriei și au fost de acord că începem [negocierile]“.

”Pe 4 august, Igor Dodon a fost la Moscova unde a avut o întâlnire productivă cu Dmitri Kozak (șef adjunct al administrației prezidențiale - ed.). Aceștia au discutat această problemă și au dat undă verde pentru ca delegațiile Ministerului Finanțelor din Moldova și Rusia să se poată întâlni. Acum îl aștept pe ministrul Finanțelor, domnul Pușcuța din Moldova, să vină aici pentru o discuție. Cel mai probabil, acordul va fi semnat și va fi un sprijin pentru bugetul Republicii Moldova”, a spus Andrei Neguța.

Alegerile prezidențiale: vor fi de trei ori mai multe secții de vot  

Ambasada se pregătește activ pentru alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc în acest an, pe data de 1 noiembrie. Până în 2016, opt secții de votare erau deschise în Rusia, iar alte trei au fost adăugate în urmă cu patru ani. În 2016, trei secții de votare suplimentare din Rusia au fost deschise în Kaliningrad, Soci și Novosibirsk, dar mai puțin de o sută de persoane au venit în fiecare dintre acestea. "Autorităților de atunci le convenea să arate că a crescut și numărul de secții de vot în Rusia”.

”Acum avem 18 secții de votare, unde la fiecare dintre acestea vor vota câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Dar în proiectul nostru avem ca scop deschiderea a 38 de secții. Cel puțin trei la Moscova, trei în regiunea Moscovei, trei la Sankt Petersburg și una la Kursk, Lipetsk, Tver, Voronej, Tula, Rostov, Surgut ... ", a explicat diplomatul.

El a menționat că acest lucru va fi posibil datorită noilor regulilor. Anterior, decizia privind deschiderea secțiilor de votare era luată prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, care aproba lista în cadrul unei ședințe de guvern, iar apoi, fără nicio contestație, decizia era trimisă Comisiei Electorale Centrale.

În prezent, propunerea ambasadei ajunge direct la CEC, iar acolo este coordonată. Și diaspora furnizează ambasadei liste și numărul cetățenilor moldoveni care locuiesc într-un anumit oraș, a explicat Andrei Neguță. Ei sunt cei care apelează la ambasade, justificând necesitatea deschiderii secțiilor de votare. De asemenea, reprezentanților diasporei li se dă dreptul de a negocia cu autoritățile locale propriu-zise pentru asigurarea spațiilor pentru deschiderea secției de votare, tot ei vor activa și în cadrul comisiilor electorale locale.

"Important este ca să nu avem impedimente din cauza coronavirusului, a subliniat diplomatul.

Exportul merelor în Rusia, mai mare decât în perioada sovietică

Eliminarea taxelor vamale de către Rusia în privința a șase grupuri de mărfuri - legume, fructe, produse vinicole și de la 1 iulie la semințele de floarea soarelui - a avut un efect favorabil asupra relațiilor comerciale dintre cele două țări, consideră Andrei Neguța.

Anul trecut am exportat în Rusia 220 de mii de tone de mere. Chiar și în perioada sovietică nu existau astfel de cifre. Datorită faptului că taxa vamală a fost ridicată, câștigăm un leu la fiecare kilogram de mere. Pentru a înțelege, 20 de lei este un dolar. Un kilogram pare puțin, dar pentru 220 de mii de tone se obține un câștig mare. Și la fel este în și în privința tuturor celorlalte mărfuri”, spune diplomatul.

O situație similară este și în privința vinurilor - în 2018, Moldova a exportat în Rusia 1,5 milioane de decalitri, în 2019 - deja 2,9 milioane. ”Exportul de materiale viticole în Rusia aproape s-a dublat. Ponderea vinului îmbuteliat este în creștere, dar există încă și în vrac - când îl aducem în rezervoare".

Potrivit lui Andrei Neguța, un număr limitat de companii moldovenești sunt implicate în exportul în Rusia. Dar, în fiecare zi, ambasada primește scrisori de la Chișinău cu solicitări de a oferi o astfel de oportunitate pentru un număr mult mai mare de întreprinderi. Uneori propunem o soluție, sub responsabilitatea laboratoarelor din Moldova, pentru a permite începerea exportului și apoi trimiterea structurilor de inspecție rusească la Chișinău pentru a confirma calitatea produselor. Dar ni se spune că Rusia lucrează cu toate țările în conformitate cu o singură schemă - mai întâi controlul, apoi dreptul de a livra”, spune diplomatul.

În general, în 2019, volumul exporturilor din Republica Moldova către Federația Rusă a constituit 249,8 milioane dolari. Față de 2018, exportul de mărfuri a crescut cu 14,3% sau ci 31,2 milioane de dolari. Rusia a ocupat locul trei în rândul țărilor în care Moldova a exportat, cu o pondere de 8,9% din volumul total al exporturilor țării.

Rusia îi ajută pe moldoveni să revină acasă

În urmă cu un an, Direcția principală pentru migrație a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia ne-a informat că 436 de mii de cetățeni ai Moldovei trăiesc în Rusia. Calculele noastre indirecte ne permit să spunem că există aproximativ un milion de cetățeni aici, atunci când primesc un permis de ședere temporară, un cetățean al Moldovei se consideră în continuare al nostru, iar dacă primește un permis de ședere (permis de ședere) - atunci nu. Dar diaspora moldovenească din Rusia este foarte puternică, am stabilit un contact bun cu ea și, datorită acestui fapt, controlăm situația reală”, spune Andrei Neguța.

Înțelegerea tabloului real ne-a ajutat foarte mult odată cu apariția pandemiei coronavirusului. Mai ales în primele săptămâni, când era posibil să se zboare la Chișinău doar prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, unde ambasada a furnizat listele. În martie, trei mii de cetățeni ai Moldovei au zburat acasă de la Moscova. Câți au zburat după aceea, diplomatul nu știe, deoarece s-au efectuat zboruri suplimentare prin zboruri charter. Și aproximativ 12 mii de moldoveni care au plecat cu autobuzele și cu transport personal, prin Kiev.

”Îi suntem recunoscători Rusiei pentru faptul că aproximativ 60 de cetățeni moldoveni s-au întors în patrie datorită ei. Cetățenii noștri s-au adresat la noi din Uzbekistan, Vietnam, Thailanda și alte țări, în total aproximativ două zeci. Și au fost repatriați cu ajutorul navelor rusești după transmiterea notei noastre, în care rugăm Ministerul de Externe rus să ne ajute. Acești 60 de oameni erau în disperare, nu știau cum să se întoarcă. Au fost aduși la Moscova și de aici la Chișinău. Și acum continuăm să primim astfel de mesaje de la cetățenii noștri din diferite țări”, a spus Andrei Neguța.

Și a adăugat că ambasada lucrează și pe sens invers - gândindu-se cum să ajute cetățenii moldoveni să intre în Federația Rusă. Acest lucru este valabil mai ales pentru studenții universităților din Rusia, care încă nu înțeleg când vor putea începe studiile cu normă întreagă dacă granițele dintre țări sunt închise cel puțin până pe 31 august. Însă deocamdată Ambasada Moldovei în Federația Rusă nu are un răspuns la această întrebare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

74
Tagurile:
alegeri prezidențiale, credit, Neguța
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă
Tematic
Igor Dodon, la Moscova: Ce subiecte vor fi abordate - creditul rusesc, pe agendă
Chicu: Miercuri vom aproba hotărârea de începere a negocierilor privind creditul rusesc


Загрузка...
Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a Sfântului Spiridon, Biserica Întâmpinarea Domnului din incinta USM

De la păgânism la creștinism: Sfântul Pantelimon - Inițierea în Tainele credinței

30
(reînnoit 07:50 09.08.2020)
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este cinstit astăzi de creștinii ortodocși. Află care este calea parcursă de acesta de la păgânism la creștinism și cum a fost inițiat în Tainele credinței.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, supranumit și doctorul fără de arginți. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este chemat în rugaciuni de către preoţii Bisericii la Taina Sfântului Maslu şi la Sfinţirea Apei, împreună cu Sfântul Sfinţit Mucenic Ermolae şi cu ceilalţi sfinţi doctori fără de arginţi şi făcători de minuni.

Potrivit Sinaxarului din data de 27 iulie / 9 august, Sfântul Pantelimon s-a născut la Nicomidia (fost oraș din Asia Mică, în apropiere de Constantinopol și de Eniceea). Eustorgios, tatăl său, era senator păgân, iar mama sa Evula era creștină. Aceștia i-au dat numele de Pantoleon.

Încredințat spre educație lui Eufrosin, medic de renume, el ajunse după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale. Într-atât de bine încât împăratul Maximian, care ii remarcase calitățile, intenționa să-l ia la palat ca medic particular. Tânărul trecea în fiecare zi prin fața casei unde era ascuns Sfântul Ermolae. Acesta la invitat într-o zi în casa sa și începu să-l învețe că știința medicală nu poate aduce decât slabă ușurare naturii noastre suferinde și sortită morții și că doar Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă Mântuirea, fără leacuri și fără plată.

Inițierea în Tainele credinței

Tânărul Pantoleon începu să-l viziteze cu regularitate pe Sfântul Ermolae și fu inițiat de el în Tainele credinței. Într-o zi, pe când se întorcea de la Eufrosin, găsi pe drum un copil mort. Acesta fusese mușcat de o năpârcă. Atunci el a decis că venise momentul ca să probeze adevărul promisiunilor lui Ermolae și a început să cheme în ajutor Numele lui Hristos și pe dată copilul se ridica, iar năpârca muri. Atunci el a alergat la Ermolae si ceru să primească fără întârziere Sfântul Botez. El a rămas în preajma bătrânului încă opt zile pentru a se bucura de învățăturile lui, după care a revenit acasă.

Fiind întrebat de tatăl său unde a fost, el a răspuns că rămăsese la palat pentru a-l vindeca pe un om de pe lânga împărat. Pastrând în secret convertirea lui, el este preocupat pentru a-l convinge pe Eustorgios, tatăl său, de zădărnicia închinării la idoli.

Doctor fără de arginți

După o vreme fu adus la tatăl său senator un orb care îl imploră pe Pantoleon să îl vindece, căci își pierduse zadarnic toată averea pe la doctori.

Punându-și nădejdea în Hristos, tânărul confirma în fața tatălui său uimit că avea sa îl vindece prin harul Stăpânului său. Făcu semnul Crucii pe ochii orbului, rugându-se lui Hristos și pe loc bărbatul și-a recăpătat vederea, nu numai a ochilor trupului, ci și ai sufletului, căci el înțelese că Hristos îl vindecase.

Acesta a fost botezat de Sfântul Ermolae împreună cu Eustorgios.

Pantoleon împărți atunci moștenirea sa săracilor, elibera sclavii și se dedica și mai vârtos îngrijirii bolnavilor cărora nu le cerea în schimb decât să creadă în Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile noastre.

Ceilalți doctori din Nicomidia începură să fie invidioși pe el și cum el îngrijise pe un creștin care tocmai fusese chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța la Maximian.

Minunile și Mucenicia sfântului Pantelimon

Împăratul, aflând că Pantelimon l-a vindecat pe orb invocând numele lui Hristos, s-a înfuriat și a cerut să i se taie capul. Maximian îi reproșa că ar fi trădat încrederea pe care i-o acordase și îl acuza că îl insultă pe Asclepios și pe ceilalți zei prin credința sa în Hristos, un om mort crucificat. Sfântul îi răspunse că atât credința, cât și mila față de adevăratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogățiilor și onorurilor acestei lumi de deșertăciune și pentru a-și întări argumentele îi ceru lui Maximian să-l pună la încercare.

Atunci a fost adus un paralitic, asupra căruia preoții păgâni spuseră încântațiile lor. Pantoleon se rugase lui Dumnezeu și luând pe paralitic de mână, îl vindecă în numele lui Hristos. Numeroși păgâni, văzându-l pe om mergând, crezură în adevăratul Dumnezeu, în timp ce preoții păgâni insistau pe lângă împărat să fie ucis acest rival periculos.

După mai multe tentative a împăratului păgân de a-l convinge să se închine la idoli, el a înțeles că nu va putea să-l clintească din credința sa.  Maximian dădu atunci ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie aruncat în foc.

”Numele tău nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon”

Sfântul ajunse cu bucurie la locul execuției, în afara orașului, dar în momentul în care călăul își agita spada, aceasta se topi precum ceara se topește în foc. În fața acestei minuni, soldații care erau de față îl mărturisiră pe Hristos.

Pantoleon îi îndemna însă să își îndeplinească datoria și mai spuse o ultima rugăciune. Un glas de sus îi răspunse:

"Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Tu vei fi de-acum înainte adăpost deznădajduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor, de aceea numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon" (care inseamna "prea milostiv").

Când capul îi căzu, curse lapte din gâtul lui, trupul sau deveni alb ca zăpada, iar măslinul uscat de care fusese legat înverzi din nou pe data și rodi cu fructe din belșug.

Soldații, cărora li se dăduse ordin să ardă trupul Sfântului, îl încredințară credincioșilor care îl îngropară pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul și se duseră să propovăduiască Vestea cea Buna și în alte locuri.

Moaștele Sfântului Pantelimon nu au încetat să săvârșească vindecare și să aducă harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor și trupurilor tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
calendar ortodox 2019 august, Credinţă, taine, Creștinism, Sfântul Pantelimon
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Creștin Ortodox 2020


Загрузка...