In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018.

Ambasada Rusiei la Bucureşti arată ce se află în spatele acuzațiilor făcute de Theresa May

145
(reînnoit 16:13 08.09.2018)
Diplomaţii ruşi atrag atenţia asupra felului în care premierul britanic manipulează în mod ordinar opinia publică internaţională, însă substratul este altul – o vizează direct!

BUCUREŞTI, 9 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Ambasada Rusiei la Bucureşti reacţionează, ca urmare a recentului discurs anti-rusesc al premierului britanic Theresa May, referitor la noul caz de otrăvire de lângă Salisbury. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris situaţia din Amesbury drept „un joc politic murdar".

Diplomaţii ruşi se adresează, însă, într-un comunicat de presă intitulat magistral „Umbra din Insulele Falkland a Margaretei Thatcher şi calvarele chimice ale Theresei May", celor care nu cred în teoria conspiraţiei şi preferă documente, fapte şi dovezi formulărilor de tip „foarte probabil" şi „în absenţa altor explicaţii plauzibile". Oficialii ruşi îi îndeamnă pe cei interesaţi să citească pe site-ul Ambasadei Rusiei la Bucureşti textul autentic al încheierii rezumat al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre activităţile efectuate la solicitarea guvernului britanic şi care au scopul să analizeze natura substanţei chimice toxice, folosite în luna iunie pentru intoxicarea cetăţeanului britanic Dawn Sturgess, în oraşul Amesbury, pentru a stabili relaţiile acestui incident cu controversata intoxicare a celor doi Skripal, tată şi fiică, petrecută cu trei luni mai devreme, în apropierea oraşului Salisbury, ce se află la mică distanţă de celebrul laborator chimic militar britanic Porton Down.

În urmă cu trei zile, mai exact în data de 5 septembrie, referitor la acest lucru, premierul britanic, Theresa May, a avut, în Parlament, un discurs furibund la adresa Rusiei. Devine chiar o obişnuinţă ca premierul britanic să aibă un discurs acuzator anti rus.

”Şefa guvernului britanic nu a fost deloc jenată de faptul că, în documentul oficial din OIAC menţionat mai sus nu există nici un fel de declaraţii cu privire la ţara de origine a toxinei utilizată în ambele incidente şi chiar a fost făcută clauza cu privire la faptul că, dintr-o serie de motive, este imposibil să fie confirmat că substanţa toxică din Amesbury aparţine aceluiaşi producător (aceluiaşi lot) din acest produs", punctează diplomaţii ruşi pe pagina de Facebook.

Pe bună dreptate, oficialii ruşi se întreabă ce anume a determinat-p pe Theresa May să facă un nou exerciţiu de „elocvenţă vicleană" şi care poate fi numită, fără teama de a greşi, chiar falsă.

De asemenea, adresându-se oamenilor care nu se lasă manipulaţi şi nu cred în teoria conspiraţiei, reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti spun că motivul acestei atitudini se vede clar. Şi anume, guvernul minorităţii parlamentare, condus de Theresa May se confruntă cu cea mai gravă criză de politică internă, din cauza eşecului tuturor eforturilor sale de a reconcilia cu Uniunea Europeană condiţiile decente pentru Brexit care, „în ciudata istorie modernă a conservatorilor britanici poate fi numită rezonabil o „rană autoprovocată accidentală", afirmă sursa citată.

În ciuda acestui fapt, noul sezon politic parlamentar trebuie să înceapă cu o notă optimistă. Diplomaţii ruşi precizează că peste conştiinţa Theresei May guvernează „strălucitul exemplu istoric" al „Doamnei de Fier" Margaret Thatcher. În 1982, Thatcher, confruntându-se cu o criză gravă de politică internă şi economică a dezlânţuit războiul neocolonial contra Argentienei pentru „dreptul istoric" de a deţine insulele Falkland aflate la o distanţă impresionantă faţă de Londra, de mii de mile marine.

Mai grav este faptul că eşecul incipient al negocierilor privind Brexitul reprezintă doar vârful icebergului de probleme cu care se confruntă guvernul britanic. Şi aceasta pentru că ieşirea slab pregătită sau chiar „dură", adică fără a se ajunge la nişte acorduri — a Marii Britanii din Uniunea Europeană a dus deja la o serie de complicaţii economice pentru Londra. Este vorba despre refluxul de capital, despre o reducere a investiţiilor, scăderea activităţii centrului financiar City, transferul instituţiilor UE către ţări terţe etc.

Toate acestea se suprapun pe lipsa de strălucire a economiei britanice.

În aceste condiţii, britanicilor nu le este la îndemână să înceapă o nouă aventură militară peste mări, mai ales că, aşa cum a recunoscut chiar ministrul britanic al Apărării, forţele armate, inclusiv arsenalul nuclear, în mare măsură, sunt învechite şi nu corespund necesităţilor apărării naţionale.

Această situaţie trebuie citită în cheia unei uriaşe nevoi de bani care să fie pompată în „muşchii militari". Şi de unde să obţină britanici aceşti bani, mai ales că, deocamdată, perspectiva Brexitului promite doar costuri financiare semnificative şi incertitudinea viitoarelor relaţii comerciale cu Europa unită şi cu partenerii săi comerciali din întreaga lume.

„În acest sens, este mult mai ușoară și mai ieftină (!) lansarea unui nou sezon de thriller serial sub denumirea provizorie condiționată „Despre crimele Kremlinului, sau "Noviciok" rusesc în Marea Britanie". Pentru asta nu este nevoie nici de mijloace bănești majore (mass-media britanice cântă în cor sub agitarea comună a baghetei dirijorului Theresei May, sfidând toate standardele lor lăudate de obiectivitate și de pluralism în opinii), și nici, desigur, nu este nevoie de nici un fel de argumente serioase și fapte, confirmate de organizații internaționale de autoritate", explică diplomaţii ruşi de la Bucureşti.

Rusia, în mod consecvent și rezonabil, respinge acuzațiile calomnioase ale Londrei, însă problema este alta, iar reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti au punctat extraordinar de bine situaţia care se regăseşte în rândul oamenilor simpli. Ei spun că omul de rând britanic și cel european, la o bere sau la un păhărel de vin, nu au înclinația să intre în detaliile tehnice și inconsecvențele ale „versiunilor anchetei", pentru că le este suficient să li se promită că thriller-ul serial va fi continuat mâine, săptămâna viitoare sau chiar în sezonul următor. 

Care este, însă, paradoxul situaţiei? Premierul britanic speră ca, prin derularea unei campanii anti-Rusia în paginile ziarelor britanice şi internaţionale, dar şi la posturile de televiziune, nu va mai fi nevoită să răspundă la numeroase le întrebări care apar la fiecare pas, atunci când oricine citeşte acuzaţiile lansate de ea la adresa Moscovei.

Și nici măcar nu este vorba despre absurditatea distrugerii de fapt a tuturor dovezilor „crimelor sângeroase", de care sunt învinuiți „rușii, Kremlinul și Putin, personal": de exemplu, nu numai că a fost incinerată în mare grabă Dawn Sturgess cea menționată mai sus, dar, de asemenea, literalmente a fost „îngropată în glia britanică" chiar și ambulanța, care a transportat-o, iar orașelele britanice Salisbury si Amesbury, atât de liniștite înainte, sunt amenințate în continuare cu distrugere, ca niște "daune colaterale" ale provocării politice pe scară largă, se mai arată în comunicatul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Care sunt, însă, problemele vitale la care autorităţile britanice nu au răspuns, încă, până în acest moment?

În primul rând, este vorba despre Serghei Skripal, pe care britanicii nu îl arată publicului şi de ce fiicei acestuia, Iulia, i-a fost permis o singură dată să citească textul pregătit al mesajului video, iar ea a dispărut… undeva.

În al doilea rând, de ce nu li se permite consulilor, ruşi, în conformitate cu toate normele internaţionale, să se întâlnească cu cetăţenii Rusiei, despre care se pretinde că ei s-au vindecat.

Şi, o altă întrebare, extrem de importantă, este cea legată de motivele cauzele ce motivează Londra, în cazul în care ea urmăreşte să stabilească adevărul, pentru a respinge în mod hotărât propunerile Rusiei, confirmate în mod repetat, pentru a participa la o investigaţie comună a cazului Skripal.

Dar, continuă diplomaţii ruşi, ceea ce este cel mai important se referă la motivele pentru care toată această poveste cu presupusa utilizare de arme chimice în Marea Britanie ar putea fi profitabilă pentru Rusia, chiar înainte de alegerile prezidenţiale şi de Campionatul mondial de fotbal. Mai exact, Rusia nu ar fi avut absolut nici un interes în această situaţie!

Însă romanii antici ne-au lăsat moștenire modalitatea de a găsi răspunsul la această întrebare în situații similare… 

Şi anume, în ceea ce priveşte Marea Britanie şi aliaţii săi din NATO în frunte cu Statele Unite ale Americii, care sunt extrem de iritate de faptul că „lumea neascultătoare" tot mai mult şi mai mult „scapă de sub mână", nu mai doreşte să se supună dictatului lor neo-imperial. În acest sens, au un interes deosebit să continue serialul thriller anti Rusia pe toate posturile de televiziune din lume.

În caz contrar, cum este posibil ca, după toate dezvăluirle legate de „Căştile albe" şi de teoriştii din Jabhat al-Nusra, protejaţi de Lodra şi Washington, ei sunt scoşi de sub lovitura inevitabilă a armatei siriene asupra ultimului bastion major al terorismului internaţional în Idlib?

Cu atât mai mult, când din numeroase surse se ştie despre pregătirea de către aceste forțe a unei noi provocări cu utilizare de „substanțe chimice toxice", care trebuie să creeze un motiv pentru un nou atac NATO contra forțelor guvernului legitim din Republica Arabă Siriană, oferind teroriștilor încă neexterminați încă o șansă să contraatace și să mai continue suferințele poporului sirian mult încercat. 

„Deci, este o chestie personală a fiecăruia dintre dumneavoastră să credeți sau să nu credeți în teoria conspirației, dar să ai încredere în Theresa May cu exercițiile sale lipsite de originalitate anti-Rusia ar fi, evident, o nechibzuință.", au conchis diplomaţii ruşi de la Bucureşti.

145
Tagurile:
dezvaluiri, acuzatii, ce sta in spatele, Ambasada Federatiei Ruse, Theresa May, Bucuresti
Tematic
Theresa May: Libera circulație se termină, plecăm din Uniunea Europeană
Coşmarul Brexit: O a doua perioadă de tranziţie, amânarea ieşirii și ce solicită May

Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaze

87
(reînnoit 09:27 24.01.2021)
Rusia va începe livrarea primei tranșe de vaccin către Ungaria și a fost încheiat un acord politic cu Budapesta pentru continuarea livrării de gaze.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.

© Sputnik / Александр Астафьев

“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.

El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.

“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.

Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.

Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.

“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
Ungaria, Rusia, vaccin
Tematic
Argentina: Alberto Fernandez s-a vaccinat cu "Sputnik V"


Загрузка...

Moscova pune la punct administrația Biden

315
(reînnoit 21:34 22.01.2021)
Kremlinul comentează anunțul făcut de Casa Albă în legătură cu acordul ”New Start”, dar și alegațiile și aroganța cu care Washingtonul s-a adresat pe această temă esențială.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.

Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde de detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.

Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:

”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International. 

De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.

Întrebat asupra acestui aspect, Dmitri Peskov a spus că nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.

Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

315
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Biden a anulat mai multe decrete semnate de Trump, inclusiv cu privire la OMS


Загрузка...
Pompieri

Incendiu puternic în Capitală: Arde un apartament - Video

0
Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Pompierii sunt la fața locului.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Imagini video live au apărut pe o rețea de socializare.

Potrivit martorilor, imediat la fața locului au intervenit pompierii, iar focul a fost localizat. În acest moment încă mai poate fi observat fum dens care iese din apartamentul care a ars. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu nu a venit deocamdată cu informații.

Știrea se actualizează...

0


Загрузка...