alegeri

Agitația electorală la alegerile din 24 februarie ar putea avea loc după noi reguli

311
(reînnoit 20:07 02.09.2018)
Iată ce ar putea schimba deputații în Codul Electoral până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Deputații de la Chișinău ar putea vota unele modificări la Codul Electoral al Republicii Moldova până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Aceste modificări se vor referi în mare parte la agitația electorală. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că legislația electorală ar putea fi schimbată la propunerea Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, care, în a doua jumătate a lunii septembrie, va prezenta concluziile pe marginea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, care au fost anulate de instanță pentru că cel care a câștigat scrutinul a făcut agitație electorală în ziua alegerilor. 

”La mijlocul lunii septembrie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, care a fost împuternicită să examineze, investigheze și evalueze toate cele întâmplate la alegerilor locale noi din Chișinău, va trebuie să vină cu anumite constatări și unele recomandări”, a declarat Candu. 

Speakerul spune că nu știe, deocamdată, cu recomandări și constatări va veni comisia juridică. 

”Poate fi de la o modificare în legislație până la interpretarea acesteia. Asta tot presupune voturi în Parlament. Comisia ar putea veni doar cu unele constatări și să nu recomande Parlamentului nicio modificare. Rămâne să vedem care vor fi constatările comisiei, ce trebuie să fie prezentate la mijlocul lui septembrie sau în a doua jumătate a lunii”, a mai spus Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că deputații din Comisia juridică, numiri și imunități au expediat scrisori în adresa mai multor autorități și instituții, vor organiza și audieri parlamentare în urma cărora vor prezenta anumite concluzii. 

”Dacă asta presupune să modificăm legislația, de exemplu poate nu avem nevoie de restricții în ziua alegerilor, poate unele sunt excesive luând în considerare că suntem în secolul XXI când se folosesc rețelele de socializare, poate nu este cazul să avem restricții pentru ziua tăcerii, care este cu o zi înainte de ziua alegerilor, poate ar trebui să avem și niște reglementări vizavi de folosirea rețelelor de socializare. Sunt multe semne de întrebare”, a declarat speakerul. 

Andrian Candu susține că actualul Cod Electoral a fost elaborat în anul 1996, iar de atunci s-au scurs peste 20 de ani.

”Ceea ce era actual atunci, astăzi nu mai este actual. Avem inovații și tehnologii care acum 20 de ani nu erau. Legea este un organism viu și trebuie adaptată la noile reguli electorale”, a declarat Candu. 

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

311
Tagurile:
agitație electorală, 24 februarie, alegeri parlamentare, Moldova
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
Tematic
Nu o să-ți vină să crezi ce fac deputații din Moldova când nu sunt în Parlament
Noul Parlament al Republicii Moldova își va începe activitatea cu disponibilizări masive
Parlamentul Republicii Moldova va rămâne fără competențe și puteri
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

22
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...