CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. Vladimir Șapovalov, politolog, director adjunct al Institutului de Istorie și Politică al Universității Pedagogice din Moscova, a menționat pentru Sputnik că, în opinia sa, această situație este una cu adevărat stranie, ba chiar absurdă.
„Este un exemplu elocvent de politică absolut iresponabilă, deoarece efectele negative ale acestor acțiuni ale SUA vor fi enorme, iar pe cele pozitive, sincer vorbind, nu le văd defel. Este vorba despre faptul că, probabil, pentru prima dată de când există sistemul modern de relații internaționale, SUA introduc sancțiuni contra miniștrilor unui stat aliat", a explicat politologul.
Acesta este convins că astfel de acțiuni din partea SUA pot face ca Turcia să se îndepărteze și mai mult de Occident, inclusiv până la ieșirea țării din NATO.
BUCUREŞTI, 26 ian – Sputnik, Marius Holdean. O nepotrivire majoră între Angela Merkel și Comisia Europeană a apărut cu privire la interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor.
Astfel, Comisia Europeană nu este de acord cu propunerea Germaniei de a interzice călătoriile în UE, chiar dacă și Comisia vrea adoptarea de măsuri noi pentru restricționarea călătoriilor în UE.
Spre deosebire de propunerile Comisiei, Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul german de Interne, Horst Seehofer.
Ministrul de Interne Horst Seehofer i-a prezentat de altfel cancelarului Angela Merkel mai multe măsuri de a reduce drastic călătoriile spre Germania, pentru a opri răspândirea mutației britanice a coronavirusului, conform publicației germane Bild.
Aceeași publicație relatează că, într-o ședință internă cu liderii parlamentari regionali ai grupului CDU, Merkel ar fi spus: „Mă tot întreb: de ce nu interzicem călătoriile?”.
Iată însă că la Bruxelles, Comisia Europeană este de părere că e necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, evitându-se însă închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie pentru a se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.
"Ieri, 25 ianuarie, Comisia a propus o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulație în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătățirea coordonării și a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE”, a anunțat Comisia printr-un comunicat de presă.
Executivul european spune că, având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale, dar insistă, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare.
”Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE”, a transmis Comisia Europeană.
Comisia propune o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze, și anume în actualizarea codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc și prin adoptarea de măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat.
Comisia propune, astfel, ca pe lângă culorile existente - verde, portocaliu, roșu și gri, să fie adăugată și culoarea „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori.
De asemenea, având în vedere riscurile legate de numărul foarte mare de noi infectări, Comisia recomandă, pe baza orientărilor ECDC, ca statele membre să se pună de acord să adopte, să mențină sau să înăsprească măsurile nefarmaceutice, cum ar fi recomandările de a rămâne acasă și închiderea temporară a anumitor activități comerciale, în special în zonele «roșu închis», să consolideze testarea și depistarea și să intensifice supravegherea și secvențierea cazurilor de COVID-19 pentru a colecta informații cu privire la răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.
Cu privire la gestionarea călătoriilor, persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră ar trebui să fie exceptate de la unele restricții de călătorie. În acest sens, Comisia este de părere că acele persoane care sunt nevoite să treacă frecvent frontiera, de exemplu din motive familiale sau profesionale, nu ar trebui să fie obligați să se supună carantinei, iar frecvența impusă a testelor ar trebui să fie proporțională. În cazul în care situația epidemiologică de o parte și de alta a frontierei este similară, nu ar trebui impusă nicio cerință de testare.
Comisia insistă de asemenea ca statele membre să încerce să evite perturbarea călătoriilor esențiale, în special prin menținerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” și prin evitarea perturbărilor lanțului de aprovizionare.
Pe lângă actualizările propuse de Comisie cu privire la călătoriile în interiorul UE, Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere de actualizare a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE din țări din afara UE.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
Președinții și-au exprimat satisfacția în legătură cu schimbul de note diplomatice realizat astăzi în privința prelungirii Tratatului cu privire la armelor ofensive strategice, menționează Kremlinul.
“În următoarele zile, părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, este menționat în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
Administrația fostului președinte SUA Donald Trump a considerat că tratatul, în forma lui actuală, nu corespunde intereselor Washingtonului. Casa Albă a insistat pe elaborarea unui nou acord cu implicarea Chinei sau prelungirea tratatului, însă cu condiții suplimentare. Moscova a propus prelungirea tratatului fără niciun fel de condiții cu înghețarea arsenalelor nucleare existente, însă Trump a respins această inițiativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a spus că restricțiile dure impuse în această ţară pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate de la jumătatea lunii februarie, în contextul în care numărul cazurilor de infectare a început să scadă.
Johnson a declarat că miniștrii vor „analiza posibilitatea relaxării unor măsuri”, dar a subliniat totuşi că numărul infectărilor este încă „foarte mare” și a promis doar că copiii se vor întoarce în clase „cât mai curând posibil”, potrivit Daily Mail.
Guvernul a lămurit însă că relaxarea din data de 15 februarie constituie doar „primul punct” în care regulile vor fi revizuite.
Pe de altă parte, în acelaşi interviu, premierul a refuzat să garanteze că școlile vor fi deschise până la Paște, în ciuda presiunii din partea conservatorilor. Deputații conservatori și experții în educație insistă ca guvernul să găsească o modalitate de a readuce mai mulți copii în sălile de clasă.
Momentan, Marea Britanie vrea să îngreuneze intrarea oamenilor în ţară, astfel ca toți cei care intră să fie obligaţi să stea în carantină pe propria cheltuială în hoteluri de lângă aeroporturi.
Cazurile zilnice de infectare cu Covid-19 au scăzut cu 41% într-o săptămână, ajungând până la 22.195 – cea mai scăzută cifră din 15 decembrie. Pe de altă parte, numărul deceselor se menține constant la 592, în timp ce Boris Johnson se confruntă cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori, care cer măsuri pentru ieșirea din lockdown.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova