Klaus Iohannis

Ce crede Dodon despre șansele lui Iohannis la un al doilea mandat - Video

356
(reînnoit 18:04 24.07.2018)
În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, președintele Igor Dodon a spus ce crede despre șansele lui Iohannis la un al doilea mandat.

BUCUREȘTI, 24 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat ieri un interviu pentru Radio Sputnik Moldova. În contextul în care în 2019 au loc România alegeri prezidențiale, șeful statului moldovean a fost întrebat despre șansele lui Klaus Iohannis la un al doilea mandat.

"Voi răspunde printr-un exemplu de la începutul mandatului meu de președinte", a replicat, zâmbind, Igor Dodon, "La doar câteva săptămâni de la începerea mandatului meu prezidențial, au venit unul sau doi ambasadori și au încercat să-mi explice ce trebuie să facă președintele Republicii Moldova din punct de vedere constituțional — uite că aici e greșit, că aici e nu știu eu ce…"

Până aici faza ne este cunoscută din proprie experiență, dar Igor Dodon a urmat o cale pe care noi am uitat-o… Iată reacția lui Dodon:

"Eu le-am spus foarte clar stimaților ambasadori că dacă până la președintele Dodon erau obișnuiți să vină să țină lecții de politică internă foștilor președinți, cu mine lucrul acesta nu este accesibil și nu este admisibil", a povestit Dodon. "Noi cunoaștem care este Constituția RM, noi avem poziția noastră în politica internă și nu trebuie ambasadorii sau politicienii externi să se implice în politica internă a altui stat".

Luând ca reper experiența relatată mai sus, președintele Moldovei revine la întrebarea despre șansele lui Klaus Iohannis; Dodon tratează tema în același sens, al neimplicării în treburile altui stat — fie și prin declarații sau comentarii.

"Eu consider că nu e normal să fac aprecieri sau să dau sfaturi cuiva din România, din Ucraina, unde au problemele lor interne, unde au campaniile lor electorale interne", spune clar Dodon.

Mai mult, Dodon povestește că a fost solicitat la un moment dat să comenteze ce se întâmplă între PSD și Iohannis.

"Încerca cineva să mă întrebe ce cred despre conflictul între PSD și președintele României — este treaba lor internă", spune din nou Dodon clar. "Eu nu vreau ca ei să se implice în treburile noastre interne, să vină cu comentarii. Eu niciodată nu-mi voi permite să dau sfaturi ce trebuie să facă ei în politica lor internă, nu contează dacă e est sau vest".

Este vorba de o distanțare a președintelui Republicii Moldova față de România? Dodon e ferm din nou — dacă suntem parteneri, nu trebuie să ne amestecăm în treburile lor.

"Ei sunt partenerii noștri, sunt prietenii noștri, este o țară vecină cu care noi avem semnate mai multe acorduri economice, sociale și noi trebuie să respectăm statul vecin", declară Dodon.

"Dacă-l respectăm, nu trebuie să ne vârâm noi în treburile lor. Ei vor decide singuri cine este președinte, cine e spicher, ce fac cu majoritatea parlamentară și așa mai departe”.

Acest principiu al neimplicării în treburile interne ale altor stat se referă doar la România? Dodon este principial — și nu are limite sau preferințe.

"Rog foarte mult, și pe cei din est, și din vest, să nu se implice în treburile noastre interne — noi o să ne clarificăm singuri", spune Dodon.

Este România un "vecin" bun? Președintele Republicii Moldova este și aici un om care nu-și abandonează principiile, iar logica sa este simplă și clară:

"Vecinii îți sunt dați de Dumnezeu, nu pot să ți-i alegi, așa că, din start, ei sunt vecini buni!", a declarat Igor Dodon în interviul acordat ieri pentru Radio Sputnik Moldova.

356
Tagurile:
exclusiv, ce crede, video, presedinte, Klaus Iohannis, Igor Dodon
Tematic
Dodon, despre posibilele scenarii de după alegerile parlamentare
Exclusiv: Igor Dodon, despre dobândirea cetățeniei prin investiție - Video
Ce a declarat Dodon despre Patrușev și Kozak - Video
Vaccinare

Ciocoi: Moldova are bani procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19

41
Guvernul a identificat bani pentru a cumpăra circa un milion de doze de vaccin. Despre aceasta a informat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății. 

Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin.

În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.

Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.

De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Vaccinuri, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID
Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient


Загрузка...
Dinu Plângău

Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

106
(reînnoit 11:57 05.03.2021)
Deputatul Platformei DA Dinu Plângău spune că, în cazul în care actorii politici nu vor identifica o soluție pentru criza politică, ea se va transforma într-un blocaj constituțional
Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

Deputatul Dinu Plângău consideră că ceea ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu, va fi o aprofundare a crizei politice și transformarea ei într-un blocaj constituțional.

„Până pe 23 martie suntem într-o criză politică, iar după această dată vom avea deja și un blocaj constituțional în care nici o instituție a statului, dintre cele aflate în conflict, nu vor putea ajunge la scopul dorit - nici alegeri anticipate, nici instituirea unui Guvern. Toți se întreabă ce se va întâmpla după data de 23 martie. Vă spun: vom intra întru-un blocaj constituțional, când Curtea Constituțională nu va putea constata condițiile de dizolvarea a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară creată nu va iniția procedura de suspendare a Președintelui. Vom rămâne doar cu o tentativa eșuată de învestire a Guvernului, iar după 23 totul va începe de la zero”, a menționat Dinu Plângău.

În opinia sa, dacă vor fi întrebați cei de la PSRM cum vor institui un Guvern fără acceptul Președintelui, nu vom avea un răspuns. Dacă vor fi întrebați cei de la PAS cum ajungem la alegeri anticipate, acum, fără o majoritate parlamentară, tot  nu vom avea un răspuns, ci doar mesaje politice pentru susținătorii acestor partide.

Deputatul a reiterat în cadrul emisiunii poziția Platformei DA în această situație complicată, iar soluția ar fi instituirea unui Guvern minoritar pentru a se ajunge pașnic la alegeri anticipate.

„Soluția pe care a propus-o PDA este cel mai rațional deznodământ în situația dată, dialog între partidele parlamentare, un consens pe dreapta, așa încât pașnic să ajungem la anticipate, desigur cu un Guvern funcțional”, a concluzionat deputatul Dinu Plângău.

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc>>>

Potrivit recentei hotărâri a Curții Constituționale, Șeful Statului trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că, deocamdată, se abține de la o discuție cu fracțiunile din Parlament și dorește să afle poziția societății civile și a mediului de experți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, desemnare, blocaj politic
Tematic
Politolog: Ce va urma după decizia CCM
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 18:48 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, vineri Ministerul Sănătății anunță cu 12 cazuri mai puține. Mai exact, în data de 5 martie, 1 788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, dintre care și un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 de pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, ce activa medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”. Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623  persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19


Загрузка...