Ședința Parlamentului

Declarația halucinantă a lui Mihai Ghimpu care a derutat un Parlament întreg

1214
Mihai Ghimpu a lăsat astăzi fără replică un Parlament întreg. Declarațiile făcute de liberal au creat o adevărată confuzie în rândul deputaților. Ce a spus liberalul.

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Liderul Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu, a zăpăcit astăzi un întreg Parlament cu declarațiile care le-a făcut la începutul ședinței în plen. 

Confuzia creată de Ghimpu în rândul deputaților a fost legată de o solicitare a sa prin care liberalul a invitat în Parlament la audieri un personaj din poveste. Deputatul i-a solicitat vicepreședintelui Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care modera ședința, să-i ofere cuvântul. 

Ghilețchi a respectat Regulamentul Parlamentului și i-a oferit cuvânt primului liberal din Moldova. 

”Să-l invităm pe Guguță în Parlament, am auzit că a venit în Republica Moldova și vrea să-și construiască o casă lângă Parlament”, a declarat de la microfonul său Ghimpu.

Afirmația lui Ghimpu a lăsat fără replică deputații. Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a calificat intervenția lui Ghimpu drept o glumă și a invitat deputații să continue ședința în plen. 

Guguță este un personaj literar din creația scriitorului moldovean Spiridon Vangheli. Personajul Guguţă s-a născut în anul 1967, când a apărut cartea pentru copii ”Isprăvile lui Guguţă”. Aceasta a fost urmată de volumele ”Guguţă căpitan de corabie” (1979) şi ”Guguţă şi prietenii săi” (1994), care l-au impus pe Guguţă ca personaj foarte iubit de copii. În povestirea „Căciula lui Guguţă” micul Guguţă a primit de la tatăl său o cuşmă cam largă, care a devenit un simbol al personajului. Cărţile cu Guguţă au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind publicate în milioane de exemplare.

Șoc în Parlamentul de la Chișinău: O deputată și-a făcut un tatuaj. Iată unde>>>

Mihai Ghimpu s-a remarcat des în Parlament prin afirmațiile sale stranii. La una din ședințe, Ghimpu a declarat că în fiecare dimineață trece pe lângă bustul lui Lenin pe care îl salută. Bustul este instalat în curtea sediului PCRM, în vecinătatea căreia locuiește liberalul. 


1214
Tagurile:
Guguta, deputati, Mihai Ghimpu, Parlament
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (231)
Tematic
Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova
Deputații, supărați pe cei care au un salariu mai mare decât ei
Deputații au intervenit la bugetul de stat – de unde au luat și unde au dat
Drapelul Republicii Moldova

Își va schimba sau nu Moldova vectorul politicii externe

85
(reînnoit 07:33 26.11.2020)
Politologul Corneliu Ciurea a analizat detaliat situația din țară după alegerile prezidențiale și a analizat care ar putea fi cursul politicii externe a țării.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În viitorul apropiat nu putem vorbi de schimbări majore în politica externă a Republicii Moldova întrucât, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, Cabinetul de Miniștri continuă să se ocupe de activitățile sale, iar o „revanșă” a dreptei în Parlament deocamdată nu se prevede. Precizarea a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

„Guvernul este acum controlat de socialiști, schimbări mari nu se pot întâmpla. Mai mult, ambasadorii au fost numiți înainte ca Maia Sandu să intre în funcție. Pot exista mișcări neimportante, dar neesențiale, cursul va fi același ca și atunci când Sandu a fost prim-ministru”, a spus Ciurea.

Potrivit expertului, paritatea în politica externă va fi respectată atunci când Maia Sandu va construi relații cu Occidentul, și la susținerea cursului pro-rus de către socialiștii din Parlament.

Amintim  că după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
vectorul țării, Politica externă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...
Parlamentul

În Parlament urmează fie promovat proiectul despre statutul limbii ruse

164
(reînnoit 21:58 25.11.2020)
Fracțiunea socialiștilor (PSRM) și-a stabilit astăzi prioritățile pentru următoarele ședințe în plen ale Parlamentului.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) intenționează să promoveze un proiect de lege privind acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, să insiste asupra aprobării inițiativei de traducere a instrucțiunilor pentru medicamente în limba rusă.

Acestea și alte priorități de pe agenda parlamentară au fost discutate astăzi de membrii fracțiunii PSRM.

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat și el la ședința deputaților socialiști.

Fracțiunea PSRM este cea mai numeroasă din Parlament - are 37 de mandate din totalul de 101.

„Vom promova, de asemenea, un proiect de lege privind acordarea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost până de curând. Vom insista asupra aprobării inițiativei, conform căreia prospectele-instrucțiuni pentru medicamente ar trebui să fie și în limba rusă”, au menționat deputații PSRM.

Aceștia au subliniat, de asemenea, că intenționează să sprijine amendamentele la Codul Audiovizualului care ar aduce mai multă claritate în activitatea radiodifuzorilor, inclusiv prin adaptarea legii la strategia de securitate națională.

Deputații socialiști au discutat și propunerile Ministerului Finanțelor privind politica fiscală și Bugetul de stat pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
statut, limba rusă, Parlament
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

16
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...