Pavel Filip

Pavel Filip: Diplomația noastră trebuie fie proactivă, promoveze interesele țării

65
(reînnoit 21:55 09.07.2018)
Obiectivul nostru este ca cetățenii să trăiască mai bine, a subliniat Pavel Filip la întrevedere cu ambasadorii Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 9 iulie — Sputnik. Premierul Pavel Filip a participat la reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Discuțiile au vizat prioritățile politicii externe, evoluțiile curente din țara noastră și necesitatea de a îmbunătăți comunicarea pe plan extern.

Adrendu-se ambasadorilor, Filip a accentuat că, pentru a avea o politică externă eficientă, trebuie luată în calcul situația internațională generală, dar și politica externă și cea internă, ambele urmând să fie orientate în beneficiul cetățeanului.

„Obiectivul nostru este ca cetățenii, în urma activității noastre ca Guvern și a dumneavoastră ca reprezentanți ai Guvernului peste hotare, să trăiască mai bine" a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a menționat că Republica Moldova are relații foarte bune cu statele vecine, dar și la nivel regional, în cadrul Parteneriatului Estic. Drept un succes diplomatic recent a fost menționată aprobarea de către ONU a Rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, premierul mulțumind diplomaților pentru munca depusă în acest sens.

Șeful Executivului a făcut, de asemenea, o radiografie a reformelor implementate de Guvern, în mod special, în sectorul bancar, al justiției, al mediului de afaceri și pe segmentul transnistrean, menționând că acestea vor fi continuate cu aceeași intensitate.

„Tot ce și-a asumat acest Guvern a fost îndeplinit. Și în sectorul justiției vom munci mai mult, pentru că nu există stat dezvoltat fără a asigura supremația legii", a subliniat Pavel Filip.

În această ordine de idei, premierul și-a exprimat dezacordul cu rezoluția aprobată recent de Parlamentul European, acțiune care a avut la bază raționamente politice. Totodată, Pavel Filip a specificat că oferirea unor noi tranșe de finanțări din partea FMI și a Băncii Mondiale sunt un certificat de încredere pentru autoritățile de la Chișinău și reprezintă o apreciere obiectivă a stabilizării situației macroeconomice din țară.

Ambasadorii, la rândul lor, au adresat mai multe întrebări pe teme de actualitate, venind și cu unele propuneri privind promovarea diplomației economice și culturale, a ofertelor de export și a oportunităților investiționale. De asemenea, a fost abordată necesitatea consolidării relațiilor bilaterale, a semnării unor noi acorduri de protejare reciprocă a investițiilor și privind securitatea socială.

Reuniunea anuală a diplomației moldovenești este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în perioada 9-11 iulie curent. Evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice şi sporirea eficienţei acestora, realizarea politicii externe și stabilirea unor noi sarcini şi priorităţi.

65
Tagurile:
diplomatie, interesele tarii, reuniunea ambasadorilor, Pavel Filip
Tematic
Prioritatea Guvernului: Ce le-a promis Pavel Filip tinerilor din Criuleni
Cristina Lesnic: Nu există o strategie de reintegrare a țării, aprobată de Guvern


Загрузка...