CHIȘINĂU, 27 iunie — Sputnik. Următorul summit al UE va avea loc pe 28 și 29 iunie. Temele principale vor fi economia și imigrația. Pe lângă faptul că se va discuta problema crizei imigrației în Europa, se va decide totodată și soarta Angelei Merkel, consideră politologul Nikita Daniuk.
„Summitul va fi consacrat problemei principale a Europei: criza provocată de imigrație. Începând cu anul 2015, pe teritoriul UE au sosit circa 1,6 milioane de refugiați. Totodată, majoritatea au sosit anume în anul 2015, când Angela Merkel „și-a deschis brațele" pentru refugiații din Orientul Apropiat și Africa de Nord. De aceea este foarte posibil ca la acest summit să fie decisă și soarta politică a lui Merkel. Deja i s-a pus un ultimatum: dacă nu va găsi o soluție pentru problema migranților, Seehofer dispune de suficiente împuterniciri pentru a închide granițele și a începe să-i expulzeze pe imigranți din Germania", a menționat politologul Nikita Daniuk.
Acesta a adăugat de asemenea că este puțin probabil ca la încheierea summitului să fie elaborată vreo hotărâre.
„UE vine la acest summit scindată. Anterior a avut loc o întâlnire de lucru între Germania, Franța, Grecia, Bulgaria și Italia, însă s-a încheiat cu un eșec total. Nu a fost elaborat nici un plan de acțiuni", a conchis expertul.
CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Șeful PSRM, Igor Dodon, a anunțat că va propune partidelor de stânga din Moldova să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate. Mai mult, ex-președintele nu exclude faptul că formațiunea sa politică va forma un bloc electoral cu alte partide de stânga. El a declarat acest lucru în timpul unei emisiuni televizate.
"Ar fi ideal să unim flancul stâng și să mergem cu un front unit. Nu exclud că voi ieși cu o astfel de inițiativă după următoarea ședință a Consiliului Republican. Deja cu propuneri concrete: să ne unim pe o singură platformă împotriva celor care vor să distrugă statul", a spus Dodon.
Fostul președinte nu a numit partidele cu care este gata să se unească, dar a spus că apelul său ar trebui luat foarte în serios.
"Trebuie să creăm un bloc de forțe de stânga, vom găsi simboluri mai bune. Cred că steaua socialistă este mai cunoscută. Putem lua steaua, putem să formăm un bloc, să mergem la alegeri și să obținem majoritate parlamentară. Și acest lucru este real”, a spus el.
Mai devreme, Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului și liderul mișcării pentru unirea cu România „Unirea”, a făcut o propunere de creare a unui bloc de forțe pro-europene de dreapta. În opinia sa, un astfel de bloc ar putea include: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Unității Naționale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Șeful statului a declarat că nu intenționează să desemneze cel puțin în această săptămână vreun candidat pentru funcția de premier. Invitată la o emisiune de la un post de televiziune, președintele a fost întrebat care vor fi pașii următori și cum vede soluționarea crizei politice.
Maia Sandu și-a exprimat temerile că anumite fracțiuni ar putea vota orice candidatură propusă, doar ca să nu fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. În context, ea a menționat că deputații PAS au elaborat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare. Parlamentarii care îl vor semna se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, conform Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament. Putem să suspectăm că mai mulți deputați din Parlament nu își doresc acest lucru și încearcă să tergiverseze procesul. Săptămâna viitoare voi veni cu următorul pas. Nu s-a schimbat nimic de la discuțiile purtate cu fracțiunile. Urmează să vedem dacă într-adevăr se va găsi dorință ca să se facă acest angajament public ca să respingă deputații cele două candidaturi la funcția de prim-ministru și să se ajungă la declanșarea alegerilor anticipate”, a precizat președintele Maia Sandu.
Amintim că luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării depuse de către PAS referitor la posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea și a precizat că există două căi de dizolvare a Parlamentului, prevăzute de Constituție.
Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.
Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 21 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,41 lei, un euro – cu 21,09 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,65 bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,67 bani.
Prețul dolarul a crescut cu 7 bani, iar al euro a urcat cu 6 bani la cursul BNM pentru 21 ianuarie. Pe 20 ianuarie, euro a sărit peste „pragul psihologic” de 21 de lei, scumpindu-se cu 16 bani, iar dolarul s-a scumpit cu 4 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.
În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova