Igor Volnițchi și Sergiu Praporșcic

Cum i-a ademenit Andrei Năstase pe alegători

238
(reînnoit 20:58 09.06.2018)
Andrei Năstase a convins o parte din electorat că Ion Ceban urmează să fie ”calul troian” al democraților în Primăria Capitalei. În aceste condiții, profesionalismul candidatului socialist nu a mai contat pentru public.

Ion Ceban avea șanse mari să devină noul primar general al Capitalei. A fost însă învins de contracandidatul său Andrei Năstase datorită împrejurărilor politice. Concluzia a fost formulată de politologul Igor Volnițchi și jurnalistul Sergiu Praporșcic, în cadrul emisiunii "ATITUDINI".

Andrei Năstase l-a asociat pe Ion Ceban, pe parcursul campaniei electorale, cu Partidul Democrat din Moldova și cu liderul acestuia, Vlad Plahotniuc. El a reușit să convingă o parte din electorat că Ion Ceban urmează să fie "calul Troian" al democraților în Primăria Capitalei. În aceste condiții, profesionalismul și experiența în domeniul administrației publice al candidatului socialist nu a mai contat pentru public.

"Ion Ceban a avut o campanie electorală foarte bună. A fost singurul candidat care și-a expus platforma electorala detaliat, a vorbit despre probleme și soluții concrete. El chiar a demonstrat de unde va lua bani pentru a rezolva problemele. I-a jucat însă festa că scrutinul a avut o puternică conotație politică. Pentru mulți dintre alegători a contat nu oferta electorală a candidaților la funcția de primar, dar alegerile parlamentare din toamnă. Oamenii cred că prezența lui Andrei Năstase la Primărie va contribui la schimbarea clasei politice ", a explicat Igor Volnițchi.

O parte din electorat este nemulțumit de situația politică, socială și economică din țară, potrivit mai multor sondaje. Andrei Năstase a profitat de aceste împrejurări pentru a-și construi și consolida imaginea politică. Datorită faptului că a reușit să găsească un "țap ispășitor" pentru actuala stare de lucruri, Andrei Năstase a ajuns o figură importantă pe scena politică. El le-a inoculat moldovenilor ideea că vinovat de problemele țării este, exclusiv, politicianului Vlad Plahotniuc. În acest context, discursul populist al lui Andrei Năstase a convins mai mulți alegători să nu-l susțină pe Ion Ceban.

"Ion Ceban a evitat, în această campanie, discursul politic. Acesta a convins electoratul socialiștilor că poate rezolva problemele din municipiul Chișinău. Andrei Năstase însă nici nu și-a propus să facă ceva pentru Capitală. Pentru el prioritare sunt alegerile parlamentare din toamnă. El și-a lansat discursul pe latura politică și geopolitică, dar nu pe gestionarea treburilor interne. Or electoratul de dreapta, din perspectiva percepțiilor geopolitice, este mai numeros decât cel de stânga. Iată de ce discursul lui Andrei Năstase a avut impact", a precizat Sergiu Praporșcic.

În ce măsură interesele noului primar general, Andrei Năstase, coincid cu cele ale locuitorilor Capitalei? Și ce va reuși edilul să schimbe în Chișinău? Aflați din materialul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

238
Tagurile:
discurs populist, calul troian, alegeri parlamentare 2018, alegeri primare, Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Igor Volnițchi, Sergiu Praporșcic
Tematic
Expert: Ce capcane îl așteaptă pe Andrei Năstase la Primărie
Andrei Năstase este noul primar al Capitalei
Ion Ceban și Andrei Năstase au votat: Primele declarații


Загрузка...