Curtea Constituțională

CC pune punctul pe ”i” în disputa cu privire la propaganda informațională

105
Curtea Constituțională examinează sesizarea președintelui țării, Igor Dodon, referitoare la modificările aduse Codului Audiovizualului.

CHIȘINĂU, 4 iunie – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au început ședința la care se examinează sesizarea de pusă de președintele țării, Igor Dodon, cu privire la constituționalitatea modificărilor la Codul Audiovizualului care se referă la securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. 

Noua lege prevede că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit autorului sesizării, această modificare a Codului Audiovizualului contravine mai multor articole din Constituție, printre care și dreptului la libera exprimare.

În cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.

105
Tagurile:
curtea constitutionala, legea antipropaganda, sesizare, Igor Dodon
Tematic
Legea anti-propagandă. Ce trebuie să schimbe radiodifuzorii până la 9 februarie
Cum se încearcă combaterea așa-zisei propagande ruse cu ajutorul falsurilor


Загрузка...