parlament

Liberalii contestă la Curtea Constituțională statutul limbii ruse în Moldova

147
(reînnoit 20:46 01.06.2018)
Liberalii cred că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii.

CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Luni, 4 iunie, Curtea Constituțională va examina sesizarea a șapte deputați  PL, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Sesizarea a fost depusă în luna ianuarie. Liberalii cred că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4 la sută din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

 

147
Tagurile:
statutul limbii ruse in Moldova, sesizare, liberali, CC
Tematic
Moldova și Rusia cooperează pe platforme economice și investiționale
Curtea Constituțională a amânat examinarea chestiunii privind limba rusă


Загрузка...