Umbrelă cu steagul Marii Britanii

Brexit, întorsătură de situaţie: Amânare „pe termen nedefinit” a ieşirii din UE

342
(reînnoit 08:52 02.05.2018)
Ministrul britanic pentru Comerț Internațional a spus că Parlamentul britanic poate „întârzia pe termen nedefinit” ieșirea Marii Britanii din UE. Iată de ce se poate întâmpla acest lucru.

BUCUREŞTI, 1 mai — Sputnik, Doina Crainic. Pe 30 aprilie, Camera Lorzilor a votat o moțiune care este menită să îl determine pe premierul britanic Theresa May să dea Parlamentului mai multă putere în negocierile cu privire la Brexit și la termenii privind retragerea Marii Britanii din UE.

Ministrul britanic pentru Comerț Internațional, Liam Fox, a avertizat marți că Parlamentul ar putea avea puterea de a „întârzia pe termen nedeterminat" retragerea din UE dacă votul de ieri al Camerei Lorzilor nu este anulat, potrivit BBC.

Amendamentul la proiectul de lege privind retragerea din UE a fost adoptat ieri de Cameră, cu 335 de voturi exprimate pentru și 244 împotrivă.

Parlamentul va avea efectiv puterea de a bloca ieșirea din UE a Regatului Unit, putând să-l forțeze pe prim-ministru să revină pe termen nelimitat la negocierile cu UE, pe lângă puterea de a respinge propunerea privind un Brexit „dur".

Ministrul pentru Comerț Internațional a criticat Casa Lorzilor — care este formată din membri nealeşi —, acuzând-o că încearcă să „blocheze voința exprimată democratic a poporului britanic" și a insistat asupra faptului că Marea Britanie va părăsi atât piața unică a UE, cât și uniunea vamală.

„Poporul a votat la referendum, a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar Camera Comunelor a adoptat legislația care permite acest lucru. Este inacceptabil ca o Cameră nealeasă [Camera Lorzilor] să încerce să blocheze voința exprimată democratic a poporului britanic", a declarat ministrul marți.

„Aşadar, vom părăsi Uniunea Europeană, vom părăsi piața unică și uniunea vamală", a subliniat Liam Fox.

El a adăugat că Marea Britanie nu ar trebui să excludă opțiunea părăsirii blocului fără un acord.

342
Tagurile:
amanare, brexit, uniunea europeană, marea britanie, Camera Lorzilor, Casa Lorzilor


Загрузка...