Primăria Chișinău, imagine de arhivă

Alegeri locale în Chișinău: 12 candidați - Iată ordinea în care vor fi în buletinul de vot

828
(reînnoit 08:35 27.04.2018)
Iată cum arată lista candidaților pentru funcția de primar al Chișinăului: Câți sunt și care va fi ordinea în care vor fi în buletinul de vot.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. A fost stabilită lista finală a candidaților care aspiră la funcția de primar general al Capitalei, care urmează să fie ales pe data de 20 mai. Funcția este râvnită de 12 candidați. Iată lista celor care au fost înregistrați oficial și ordinea în care vor fi în buletinul de vot:

1. Vasile Costiuc (Partidul Democraţia Acasă);

2. Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr);

3. Alexandr Roşco (Casa Noastră — Moldova);

4. Reghina Apostolova (Partidul Şor);

5. Valeriu Munteanu (Partidul Liberal);

6. Ion Ceban (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova);

7. Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist);

8. Alexandra Can (Partidul Naţional Liberal);

9. Maxim Brăila (Partidul Popular);

10. Silvia Radu (candidat independent);

11. Alexandru Mîţu (Partidul Ruso-Slavean);

12. Constantin Codreanu (Partidul Unităţii Naţionale).

Consiliul Electoral de Circumscripție al municipiului Chișinău nu l-a înregistrat în calitate de candidat independent pe Andrei Munteanu care intenționa să candideze la această funcție din partea Partidului Societății Progresiste.

Data desfășurării alegerilor locale noi a fost stabilită de CEC pe 12 martie, după ce Dorin Chirtoacă, aflat la cel de-al treilea mandat la șefia Capitalei, a depus cererea de demisie din funcție pe 16 februarie. Pentru organizarea exercițiului electoral, de la bugetul de stat au fost alocați aproximativ 23 de milioane de lei.

Următorul primar se va afla în funcție timp de un an, până la următoarele alegeri locale generale care urmează să aibă loc în anul 2019.

828
Tagurile:
12 candidati, buletinul de vot, alegeri 2018, capitala, ordine, primarie, lista, alegeri locale, primar, Chisinau
Tematic
Există un candidat care ar putea câștiga Chișinăul din primul tur
Partidul ”ȘOR” și-a anunțat candidatul la funcția de primar general al Capitalei
Partidul Socialiștilor a anunțat candidatul pentru funcția de primar al Capitalei
Laura Codruța Kövesi

Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles

162
(reînnoit 20:28 17.01.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Bruxelles procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. “Am avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, Procuror-șef al Parchetului European. Am discutat despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova”, a scris maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ea a anunțat că își dorește o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova.

“De asemenea, ne-am manifestat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”, mai spus scris Maia Sandu.

Anterior, serviciul comunicare al Președinției a informat că șeful statului se va afla la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie și va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Maia Sandu va discuta cu Charles Michel, Președinte al Consiliului European, Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, Josep Borell, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene; Johannes Hahn, comisar European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, comisar European pentru Justiție, Olivér Várhelyi, comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere”, precizează serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, întâlnire, Bruxelles, Sandu
Tematic
Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles


Загрузка...
Maria Zaharova

Reprezentantul MAE rus a explicat semnificația retragerii țării din Tratatul „Cer Deschis”

71
Anterior, Moscova a declarat că inițiază procedurile interne pentru retragerea țării din Tratatul internațional „Cer Deschis”.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Retragerea Rusiei din Tratatul „Cer Deschis” înseamnă închiderea unui dosar care era de actualitate în timpul fostei administrații, și nicidecum nu este un semnal pentru noua administrație a SUA. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, comunică RIA Novosti.

”Aceasta a fost decizia lor (a fostei administrații SUA – red.), respectiv, închidem această temă tot în prezența lor. Acesta nu este nicidecum un semnal pentru viitor, este închiderea unui dosar care a fost de actualitate în timpul fostei administrații, este logic”, a spus Zaharova în cadrul unei emisiuni la postul TV ”Rossia-1”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a făcut vineri anunțul cu privire la lansarea procedurii de retragere din Tratatul „Cer Deschis”.

Constantin Kosaciov
© Sputnik / Владимир Федоренко

”În legătură cu lipsa unui progres în eliminarea barierelor pentru continuarea funcționării acordului în noile condiții, MAE al Rusiei a fost autorizat să anunțe demararea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din Tratatul „Cer Deschis”. După încheierea acestor proceduri, nota respectivă va fi înaintată depozitarilor”, este menționat în comentariul publicat pe site-ul MAE al Rusiei.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în anul 1992, el a intrat în vigoare peste 10 ani și a devenit una din măsurile îndreptate  spre  consolidarea securității în Europa după încheierea războiului rece. Acesta permite survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare de către avioane de observaţie neînarmate,  pentru colectarea deschisă a informațiilor despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de state.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din Tratat. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile la adresa Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA a acuzat Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din Tratat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Maria Zaharova, MAE, Rusia, Acordul Cer Deschis
Tematic
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

0
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...