Silvia Radu

Anunț bombă. Silvia Radu spulberă toate zvonurile

4606
Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a făcut un anunț important legat de alegerile locale noi care vor avea loc la Chișinău, pe data de 20 mai.

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a anunțat că vrea să candideze la alegerile locale noi din 20 mai pentru funcția de primar general al Capitalei. 

”Mai mulți oameni pe care i-am întâlnit sau mi-au scris pe rețele sociale doresc să știe dacă voi candida sau nu. Vă spun cu toată sinceritatea că vreau să candidez, însă decizia depinde de câțiva factori principali, pe care sper să-i lămuresc în perioada următoare”, a anunțat Silvia Radu pe pagina sa de socializare.

Radu a precizat că dacă va candida pentru funcția de primar al Capitalei, atunci o va face doar în calitate de candidat independent, ”oricât de greu ar fi”. 

”Cred însă că susținerea directa a oamenilor îți dă mai multa putere să faci treabă pentru Chișinău. Spre deosebire de candidații politici, care pot candida fără semnăturile cetățenilor, ca independent va trebui sa strâng semnături”, a declarat Radu. 

Acesta a anunțat că împreună cu echipa sa va începe să colecteze semnăturile din data de 11 aprilie.  

”Intenționez sa utilizez și acest prilej pentru a mă întâlni cu locuitorii Chișinăului, pentru a discuta cu Dumneavoastră. (…) Vă aștept să discutăm doar despre Chișinău, despre ce putem face împreună pentru ca orașul nostru să fie mai frumos, fără politică, fără geopolitică”, a scris Silvia Radu.

Primărița a mai anunțat că, în toată această perioadă, prioritară rămâne activitatea la Primărie, de aceea va dedica doar două ore seara pentru a colecta personal semnături.

4606
Tagurile:
alegeri locale noi, primarie, Silvia Radu, CEC, primar
Tematic
Silvia Radu: Am să vă fac un anunț important
Silvia Radu a început să-și formeze echipa cu care va conduce Chișinăul
Laura Codruța Kövesi

Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles

160
(reînnoit 20:28 17.01.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Bruxelles procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. “Am avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, Procuror-șef al Parchetului European. Am discutat despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova”, a scris maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ea a anunțat că își dorește o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova.

“De asemenea, ne-am manifestat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”, mai spus scris Maia Sandu.

Anterior, serviciul comunicare al Președinției a informat că șeful statului se va afla la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie și va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Maia Sandu va discuta cu Charles Michel, Președinte al Consiliului European, Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, Josep Borell, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene; Johannes Hahn, comisar European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, comisar European pentru Justiție, Olivér Várhelyi, comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere”, precizează serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

160
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, întâlnire, Bruxelles, Sandu
Tematic
Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles


Загрузка...
Maria Zaharova

Reprezentantul MAE rus a explicat semnificația retragerii țării din Tratatul „Cer Deschis”

70
Anterior, Moscova a declarat că inițiază procedurile interne pentru retragerea țării din Tratatul internațional „Cer Deschis”.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Retragerea Rusiei din Tratatul „Cer Deschis” înseamnă închiderea unui dosar care era de actualitate în timpul fostei administrații, și nicidecum nu este un semnal pentru noua administrație a SUA. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, comunică RIA Novosti.

”Aceasta a fost decizia lor (a fostei administrații SUA – red.), respectiv, închidem această temă tot în prezența lor. Acesta nu este nicidecum un semnal pentru viitor, este închiderea unui dosar care a fost de actualitate în timpul fostei administrații, este logic”, a spus Zaharova în cadrul unei emisiuni la postul TV ”Rossia-1”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a făcut vineri anunțul cu privire la lansarea procedurii de retragere din Tratatul „Cer Deschis”.

Constantin Kosaciov
© Sputnik / Владимир Федоренко

”În legătură cu lipsa unui progres în eliminarea barierelor pentru continuarea funcționării acordului în noile condiții, MAE al Rusiei a fost autorizat să anunțe demararea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din Tratatul „Cer Deschis”. După încheierea acestor proceduri, nota respectivă va fi înaintată depozitarilor”, este menționat în comentariul publicat pe site-ul MAE al Rusiei.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în anul 1992, el a intrat în vigoare peste 10 ani și a devenit una din măsurile îndreptate  spre  consolidarea securității în Europa după încheierea războiului rece. Acesta permite survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare de către avioane de observaţie neînarmate,  pentru colectarea deschisă a informațiilor despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de state.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din Tratat. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile la adresa Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA a acuzat Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din Tratat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Maria Zaharova, MAE, Rusia, Acordul Cer Deschis
Tematic
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

0
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...