Cabinetul de Miniştri

Ultima oră: Un ministru şi-a anunţat demisia din funcţie

1013
(reînnoit 18:44 11.03.2018)
Cu puţin timp în urmă, ministrul Justiţiei a anunţat pe pagina sa de Fasebook că-şi va prezenta demisia din funcţie.

CHIŞINĂU, 11 mart — Sputnik. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va prezenta în zilele următoare demisia din funcţie, în contextul în care i-ar fi fost periclitată încrederea publică de care a beneficiat.

„Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general", a scris demnitarul.

În acest context, Tănase consideră că „cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de Ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică".

Declaraţia ministrului vine după publicarea în presa de la Chişinău a interceptărilor unor convorbiri telefonice dintre Alexandru Tănase şi Veaceslav Platon.

„Am acceptat demnitatea de ministru al Justiție pentru a promova reforme pe domeniul justiției fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală", a mai subliniat Tănase.

Anterior, Alexandru Tănase a precizat că nu poate fi sigur de autenticitatea înregistrării, discuţia având loc cu mulţi ani în urmă.

1013
Tagurile:
incredere, Tanase, ministrul justitiei, Platon, demisia, interceptare
Tematic
De ce reforma justiției a fost un eșec. Explicația lui Alexandru Tănase
Tănase vrea mai puțini pușcăriași. Ce s-ar putea întâmpla cu infractorii
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

26
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

26
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...
Kremlin, Moscova

Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia

60
(reînnoit 14:11 30.10.2020)
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a oferit detalii despre secțiile de votare care vor activa pe 1 noiembrie pe teritoriul Federației Ruse. Cetățenii moldoveni nu vor avea probleme cu deplasarea către secțiile de vot, a spus ambasadorul.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. În Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare pe 1 noiembrie, pentru alegerile președintelui Republicii Moldova.

Patru secții vor fi deschise în orașul Moscova, patru în regiunea Moscova, trei în Sankt-Petersburg și câte o secție de votare în orașele Surgut, Soci, Tula, Lipețk, Kostroma, Kursk.

„În 10 localități din imensa Federație Rusă vor fi deschise secții de votare”, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, care a avut o intervenție video în direct în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi de Ministerul de Externe și Comisia Electorală Centrală.

Pentru cele 17 secții de votare, Ambasada Republicii Moldova a „procurat suplimentar tot ce era necesar”, „au fost instruiți președinții birourilor electorale”, a spus Andrei Neguța.

Unii membri ai birourilor electorale au trebuit înlocuiți, pentru că, între timp s-au contaminat cu COVID-19, potrivit ambasadorului.

„Avem un mare ajutor din partea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse”, a menționat Andrei Neguța.

Ambasadorul a relatat că, la organizarea procesului electoral, se ține cont și de pandemia cu COVID-19, dar a estimat că, pe teritoriul Rusiei, cetățenii moldoveni nu vor avea probleme cu deplasarea către secțiile de vot.

„Numărul de îmbolnăviri zilnice în capitala Moscova și în alte orașe este destul de mare, însă în Federația Rusă nu se merge pe calea restricționării. Transportul public și privat circulă obișnuit. Nu vor fi probleme pentru cetățenii noștri să se deplaseze la secțiile de votare. Cu atât mai mult că secțiile din Moscova și din regiunea Moscova le-am amplasat alături de stațiile de metrou”, a precizat Andrei Neguța.

La Moscova, în incinta ambasadei va funcționa o secție de votare, iar altele două – chiar în nemijlocita apropiere. „La fel și în orașele din regiuni, secțiile sunt amplasate în centrul orașelor”, a adăugat ambasadorul.  

Votul pe 1 noiembrie peste hotare

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, peste hotare vor fi deschise 139 de secții de votare.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Rusia, Secții de votare, ambasador
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

0
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...