CHIŞINĂU, 18 dec — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a difuzat un comunicat de presă în care și-a anunțat decizia de-al chema acasă pe ambasadorul șării noastre la Moscova, Andrei Neguţă. Potrivit MAEIE, această decizie a fost luată în urma depistării mai multor cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova.
Totodată MAEIE precizează că aceste intimidări s-ar fi intensificat în ultima perioadă, iar autoritățile de la Moscova nu au reacționat în mod oficial la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri.
MAEIE susține că în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.
MAEIE a ținut să menționeze că acest gest al său nu înseamnă rechemarea acasă a ambasadorului moldovean din Federația Rusă.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la decizie MAEIE, menționând că acest gest este o provocare a Guvernului proeuropean, care dorește să submineze parteneriatul strategic din Republica Moldova și Federația Rusă.
Dodon a precizat că adepții integrării europene din cadrul Guvernului premeditat tensionează relațiile cu Rusia pentru a dobândi loialitatea Occidentului. El a menționat că acest gest neprietenesc a fost făcut înaintea în ajunul vizitei pe care președintele planifica să o facă la Moscova, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.
Igor Dodon a precizat că nu intenționează să renunțe la vizita la Moscova: "Poporul Republicii Moldova mi-a înmânat acest mandat ca să refac relațiile de parteneriat cu Federația Rusă. Timp de un an am făcut multe lucruri pe această direcție și acest lucru comun va fi continuat", a spus Dodon.
La ședința din 3 mai 2017, Guvernul a propus ca Andrei Neguța să fie ambasador în Federația Rusă. Andrei Neguța a fost consilier prezidențial pentru probleme de politică externă, iar anterior a fost deputat în Parlament pe lista PSRM, dar și PCRM, și a mai deținut un mandat de ambasador în Rusia.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.
Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.
"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.
Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.
Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>
Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.
Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.
De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.
Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.
Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova