Vladimir Voronin

Voronin: Nu există dovezi sistemul prezidențial e mai bun ca cel parlamentar

66
Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că experiența niciunui stat nu a demonstrat că republica prezidențială este mai eficientă decât republica parlamentară

CHIȘINĂU, 22 nov — Sputnik. Fostul președinte al țării Vladimir Voronin consideră că regimul prezidențial, în cazul Republicii Moldova, nu este doar lipsit de eficiență, ci și periculos.

„Nu s-a dovedit nicăieri că regimul prezidențial este mai eficient decât cel parlamentar", a declarat liderul PCRM.

Potrivit lui, într-o țară ca Moldova, cu tradiții democratice deocamdată slabe și cu o experiență sumară în ceea ce înseamnă funcționarea statului de drept, sistemul prezidențial este foarte periculos, pentru că ar putea să devină președinte unul ca Chirtoacă sau mult mai grav, unul ca Hitler.

Voronin susține că cei 101 de deputați din Parlament, chiar dacă unii dintre ei ar avea probleme de integritate, sunt reprezentanții poporului și sunt conștienți de decizia pe care o iau la alegerea șefului statului.

66
Tagurile:
sistem prezidențial, statul de drept, Deputați, Bazele parlamentarismului, alegeri prezidenţiale, PCRM, Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Voronin
Tematic
Voronin – gata să participe la discuții cu PD și să susțină reforma Guvernului
Voronin despre compromisul ''istoric'' dintre PD și PSRM
De ce crede Voronin că Chirtoacă este impotent
 Mike Pompeo

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a avea o conferința de presă comună cu Putin

8
(reînnoit 13:56 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a calificat refuzul lui Biden de a avea o conferință de presă comună cu președintele rus drept un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a calificat decizia președintelui Joe Biden de a nu participa la o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrare a slăbiciunii. Declarația a fost făcută într-o emisiune la Fox News.

"Faptul că nu sunteți gata să stați la șase sau opt picioare distanță (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dumneavoastră și să spuneți lumii despre ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este dovada unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă nu sunteți gata să stați pur și simplu la tribună și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau incomode, în timp ce adversarul se află la distanța de câteva picioare, acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat siguranța că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să aibă dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
Biden, critică, Mike Pompeo
Tematic
Ușakov, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden
Foto: garduri și sârmă ghimpată - pregătirea pentru summit-ul Biden-Putin


Загрузка...
Drapelele Rusiei și SUA la intrarea în vila La Grang, Geneva, Elveția

Ce așteptări are Kremlinul de la întâlnirea dintre Putin și Biden

30
Purtătorul de cuvânt a l Kremlinului a spus că nimeni nu limitează timpul comunicării între Putin și Biden, menționând totodată că este foarte dificil să comprimi agenda în cele cinci ore anunțate.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Rusia și Statele Unite vor fi nevoite să "descurce grămada de probleme acumulate", a declarat Kremlinul înainte de întâlnirea de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden.

"Multe chestiuni trebuie discutate pentru ca procesele de lucru să fie relansate. <...> Pentru a înțelege cât de puternice sunt contradicțiile <...>, trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, acest lucru se și va întâmpla astăzi", a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

El a reamintit că nimeni nu limitează timpul comunicării dintre Putin și Biden. De asemenea, Peskov a menționat că este foarte dificil să comprimi agenda în cele cinci ore anunțate cu o zi înainte. La fel, nu este car încă dacă liderii vor discuta între patru ochi.

Kremlinul evaluează atmosfera dinaintea summitului ca fiind contradictorie. Pe de o parte, declarațiile din partea Statelor Unite despre necesitatea de a descuraja Rusia nu ameliorează situația. Pe de altă parte, există și o retorică pozitivă și "acest lucru va fi luat în considerare în cursul negocierilor".

"Putin este întotdeauna exact în conturarea "liniilor roșii" pentru Rusia, cu atât mai mult în conversația atât de dificilă care va avea loc astăzi cu Biden", a concluzionat Peskov.

Astăzi, la Villa La Grange de la Geneva, va avea loc primul summit dintre Putin și Biden. Acesta va începe la 14:00, ora Moscovei, și va consta din trei părți: una îngustă și două extinse, cu pauze de cafea. Prima implică participarea ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov și a secretarului de stat Anthony Blinken, precum și a traducătorilor.

Pe lângă Lavrov, din delegația rusă fac parte consilierul președintelui Iurii Ușakov, purtătorul de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și viceministrul Afacerilor Externe Serghei Reabkov. De asemenea, au fost invitați: șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

Agenda: stabilitatea strategică, pandemia, combaterea criminalității cibernetice, cooperarea economică, clima, Arctica și conflictele regionale – Ucraina, Siria, Libia, Afganistan și Karabah. De asemenea, vor fi discutate problemele nesoluționate ale relațiilor bilaterale, reținerea unor cetățeni ruși în țările terțe, activitatea ambasadelor.

Nu se așteaptă o conferință de presă comună. Fiecare președinte, după negocieri, va comunica separat cu jurnaliștii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Biden, Putin, întâlnire, Kremlin
Tematic
Ușakov, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden
Cum arată locul din Geneva unde se va întâlni Putin și Biden


Загрузка...