Nistor Grozavu

Munteanu îl atacă „sponsorizat” pe Grozavu cu „uzurparea", uitând Ghimpu...

163
(reînnoit 17:54 02.11.2017)
Fostul ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu, s-a năpustit, pe facebook, cu o rafală de critici „sponsorizate” și foarte acide asupra viceprimarului Capitalei Nistor Grozavu, care este la ora actuală și primar general interimar, după ce Dorin Chirtoacă a fost arestat și suspendat din funcție

CHIȘINĂU, 2 nov — Sputnik. Înaintarea unor candidaturi la funcția de viceprimari ai Capitalei de către viceprimarul și primarul general interimar Nistor Grozavu este calificată de liberalul Valeriu Munteanu drept „infracțiune de uzurpare a puterii".

Munteanu „depistează" în acțiunile lui Grozavu un caz ce se întâmplă „pentru prima dată în Europa".

„Or, ar fi pentru prima dată în Europa când un viceprimar propune alți viceprimari, iar în cazul Republicii Moldova, dacă consiliul municipal refuză repetat propunerile lui Grozavu, acesta va numi viceprimarii prin dispoziție…", a scris Munteanu.

Fostul ministru a „uitat" să „recunoască" două lucruri „minore" în postarea sa „justițiară": întâi că Nistor Grozavu exercită în mod legal atribuțiile primarului general, printre care e și cea referitoare la propunerea și numirea viceprimarilor; doi — că legislația prevede mecanismul de numire a viceprimarilor de către primar, prin dispoziție, în cazul refuzului din partea consiliului. Și asta deoarece tocmai Mihai Ghimpu, împreună cu colegii săi liberali, au insistat asupra acestei și altor modificări, pentru a-i face lui Dorin Chirtoacă munca de primar mai facilă, prin „reforma" Statutului municipiului Chișinău, impusă practic prin șantaj de către PL. Acceptarea modificărilor respective ar fi fost, potrivit unor surse, condiția pusă de Ghimpu pentru participarea liberalilor la guvernare și pentru susținerea actualului Guvern.

Postare pe Facebook a liberalului Valeriu Munteanu, prin care este criticat dur primarul interimar al Chișinăului Nistor Grozavu
© Facebook / Valriu Munteanu
Postare pe Facebook a liberalului Valeriu Munteanu, prin care este criticat dur primarul interimar al Chișinăului Nistor Grozavu
163
Tagurile:
primar interimar, viceprimari, Viceprimar, Candidați, Primarul General al Municipiului Chişinău, Numire, Liberali, Primăria Chișinău, Nistor Grozavu, Valeriu Munteanu, Dorin Chirtoacă
Tematic
Mister în jurul numirii viceprimarilor municipiului Chișinău
Ian Lisnevschi

Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

61
(reînnoit 16:47 13.04.2021)
Analistul politic Ian Lisnevschi consideră că Maia Sandu nu și-a îndeplinit nicio promisiune în cele 100 zile de mandat. Șeful statului nu ar putea să se laude cu anumite realizări în contextul crizei pandemice și economice, care s-a suprapus pe agenda politică.
Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că puține dintre acestea sunt cu adevărat realizate. Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic Ian Lisnevschi.

"Pe segmentul social-economic, Maia Sandu nu a făcut practic nimic. Ba mai mult, la fel ca și alți politicieni a agravat situația prin implicarea directă în procesul de vaccinare. Politicienii încearcă să politizeze acest subiect, fiind conștienți de faptul că oamenii vor fi influențați de declarațiile pe care le fac", a menționat analistul politic.

Mai mult, Ian Lisnevschi a subliniat că atât președintele Maia Sandu, cât și partidul PAS vor fi taxați de societate – acest lucru fiind valabil pentru toți politicienii de la care oamenii au avut așteptări.

"Așa se întâmplă cu orice partid care obține un rezultat politic, iar ulterior își dezamăgește alegătorii. Oamenii au votat pentru o altfel de politică, pentru oameni buni și profesioniști care vor depolitiza instituțiile de stat, vor lupta cu corupția. În realitate, cetățenii nu văd nicio schimbare în acest sens. A fost propus cel mai slab cabinet de miniștri din istoria țării, iar la nivel internațional experții vorbesc tot mai frecvent despre o imagine negativă a țării noastre", a relatat interlocutorul.

Potrivit unui sondaj realizat recent de compania Intellect Group, doar un procent dintre intervievați consideră că lucrurile s-au schimbat spre bine odată cu învestirea noului președinte. În același timp, la capitolul popularitate, Maia Sandu și Igor Dodon au obținut cele mai multe puncte, în raport cu alți politicieni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tematic
Dodon - Maia Sandu va încerca să pună bețe-n roate: La ce se referă liderul PSRM


Загрузка...
Ministerul de Externe

MAEIE nu comentează informațiile despre convocarea ambasadorului ucrainean

44
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu comentează informațiile despre convocarea ambasadorului ucrainean și pretinsa cerere a autorităților moldovenești de a lipsi de imunitate diplomatică pe atașatul militar al Ucrainei la Chișinău.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova va face public un comunicat în care va face precizări cu privire la răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus numai atunci când vor fi disponibile informații substanțiale.

"În acest caz, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a deschis un dosar penal. În consecință, organele de anchetă ar trebui să facă publice informațiile clare", a declarat MAEIE pentru Sputnik Moldova.

Trebuie de menționat faptul că mass-media ucraineană a scris astăzi, 13 aprilie, că în urmă cu câteva zile, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chișinău, în legătură cu răpirea din Chișinău a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

Tot acolo s-ar fi anunțat că Moldova a cerut ridicarea imunității diplomatice pentru atașatul miliar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, și cercetarea lui penală, astfel încât să fie adus în fața justiției. De asemenea, Moldova solicită acordul pentru percheziția mașinii lui Smetaniuk din cauza suspiciunilor că Ceaus a fost scos din Moldova cu mașina sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Chișinău, Ucraina, Ministerul de Externe
Tematic
Ministerul rus de Externe a cerut UE să nu intervină în treburile interne ale Moldovei
Ministerul rus de Externe le-a propus diplomaților străini să se vaccineze împotriva COVID


Загрузка...

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:08 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dispariție, banane


Загрузка...