Curtea Constituțională

Curtea Constituțională pune punctul pe ”i„ în relația Igor Dodon-Guvern

225
(reînnoit 12:19 17.10.2017)
Curtea Constituțională va pronunța, marți, la ora 15:00, dispozitivul hotărârii de interpretare a articolului 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Magistrații de la Curtea Constituțională vor pronunța marți, 17 octombrie, dispozitivul hotărârii de interpretare a unor prevederi ale articolului 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă în septembrie de către Guvern.

Articolul 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova prevede că ”În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”. 

Executivul le solicită magistraților să explice care sunt acțiunile premierului și ale Parlamentului în cazul în care președintele țării refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. De asemenea, Guvernul îi întreabă pe membrii CC care este soluția pentru evitarea unui blocaj instituțional în cazul încălcării de către președintele țării a obligației constituționale de numire în funcție a unui ministru la propunerea repetată a premierului, conștientizând faptul că o eventuală suspendare din funcție a șefului statului nu este posibilă. 

Curtea va mai trebui să clarifice dacă în vederea asigurării securității naționale este posibilă intrarea în exercițiul funcției a persoanei desemnată repetat de premier în funcția de ministru al Apărării după expirarea termenului de 14 zile, în caz de neemitere de către președintele țării a decretului. 

Premierul Pavel Filip l-a înaintat, în septembrie, la funcția de ministru al Apărării pe actualul vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza. Candidatura acestuia a fost respinsă de președintele Igor Dodon.

225
Tagurile:
sesizarea Guvernului, blocaj instituțional, ministru al apărării, Curtea Constituțională, Moldova
Tematic
Reacția lui Igor Dodon la decizia Curții Constituționale - detalii
Președintele a înaintat propriul candidat la funcția de ministru al Apărării


Загрузка...