George Soros

"Planul Soros": De ce premierul Ungariei îl atacă pe miliardarul american

200
(reînnoit 20:12 10.10.2017)
Conflictul dintre George Soros și premierul ungar Viktor Orban a atins cote îngrijorătoare: Comisia Europeană a dat recent un alt ultimatum Budapestei în privința legilor privind ONG-urile

CHIȘINĂU, 9 oct — Sputnik. Partidul de guvernământ Fidesz si premierul Viktor Orban par să fie ultimul obstacol în calea planului lui George Soros de a "reconstrui" Europa, spun experții, informează Sputnik International.

Reuters a informat recent că Comisia Europeană (CE) a intensificat acțiunea împotriva Budapestei privind "restricționarea finanțărilor străine" care "ar putea afecta ONG-urile finanțate de investitorul miliardar George Soros". Conform declarației oficiale, CE își rezervă dreptul de a "sesiza Curtea de Justiție a UE".

O lege adoptată în iunie 2017 stipulează că organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care primesc peste 24.000 de euro pe an din străinătate trebuie să furnizeze o listă a sponsorilor externi și să aibă o înregistrare specială ca "organizații care beneficiază de finanțare externă".

Potrivit prim-ministrului maghiar, legislația urmărește să ia în vizor spălarea banilor și finanțarea terorismului. Cu toate acestea, Atlantic scrie că "legea este văzută ca una îndreptată împotriva lui George Soros" în primul rând.

Conflictul recent dintre Orban și americanul de origine maghiară, născut în Ungaria, a început să ia amploare din aprilie 2017, când noua legislație educațională a provocat în Ungaria nemulțumirea cadrelor didactice de la Universitatea Central Europeană (CEU), sponsorizata de Soros.

Legea impune universităților străine să furnizeze servicii educaționale în țările de origine și le interzice să atribuie diplome maghiare în lipsa unui acord între Ungaria și țara de acreditare.

Deși CEU este acreditată în Statele Unite, ea nu oferă servicii educaționale in SUA. În plus, nu există un acord bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic între Budapesta și Washington, așa cum prevede noua lege.

În opinia Comisiei Europene, legile privind ONG-urile și educația contrazic principiile democratice ale UE. Astfel, în iulie 2017, UE a emis un ultimatum de o lună Ungariei, amenințând Budapesta cu posibile sancțiuni în instanță.

"Planul Soros" din 2015: Invadarea Europei de imigranți

Partidul de guvernământ Fidesz a lansat recent o "consultare națională" cu privire la așa-numitul "plan Soros", prin care s-ar fi intenționat invadarea Europei de imigranți. Consultările naționale s-au desfășurat în Ungaria începând cu anul 2011: guvernul țării a expediat chestionare prin care a cautat să determine opinia populară în privința celor mai importante probleme.

"Comisia Europeană nu vrea să spună că aplica planul Soros, dar toți pașii și ideile cu privire la imigrație indică aceasta direcție", a declarat vicepreședintele Fidesz, Lajos Kosa, citat de Reuters.

Aparent, declarația a venit ca răspuns la hotărârea din septembrie a Curții Europene de Justiție, care a respins plângerile Slovaciei și Ungariei împotriva planului UE privind cotele de refugiați.

Anterior, Budapesta și Bratislava au făcut apel la tribunalul suprem al blocului comunitar, ca să reconsidere decizia Bruxellesului de a împărți 120 000 de solicitanți de azil în întreaga Uniune.

Referindu-se la "planul Soros", partidul maghiar de guvernământ face trimitere la articolul miliardarului "Reconstruirea sistemului de azil", publicat pe 26 septembrie 2015, în perioada de vârf a crizei imigranților. Soros a subliniat importanța a ceea ce el a numit "un plan cuprinzător" care prevedea că UE trebuie să accepte "cel puțin un milion de solicitanți de azil anual pentru viitorul previzibil" și să "împartă povara corect". Miliardarul a insistat că "UE ar trebui să ofere câte 15 000 de euro pentru fiecare solicitant de azil în fiecare dintre primii doi ani pentru a acoperi cheltuielile legate de locuințe, îngrijire medicală și educație" și să ofere "finanțare adecvată Libanului, Iordaniei și Turciei pentru sprijinirea celor 4 milioane de refugiați care trăiesc în prezent în aceste țări".

În finalul articolului, Soros a atacat abordarea lui Viktor Orban față de criza refugiaților, susținând că viziunea prim-ministrului maghiar "subordonează drepturile solicitanților de azil și imigranților securității frontierelor" și astfel "amenință să divizeze și să distrugă UE".

De ce politica lui Viktor Orban rămâne puternica

În ciuda atacurilor de la Bruxelles, poziția politică a lui Viktor Orban rămâne puternică "pentru că el acționează ca un promotor activ al intereselor naționale în problema imigrației", a spus Alexander Stykalin, cercetător la Institutul de Studii Slavice și Balcanice din Rusia.

Sergiu Praporșcic
© Sputnik / Мирослав Ротарь

La rândul ei, analistul politic rus Anna Aryamova a subliniat că preocupările lui Orban cu privire la problema imigrației sunt pe deplin justificate.

"Această imigrare în masă prezintă pericol pentru țările europene [în special] pentru economie și sfera socială", a subliniat Anna Aryamova.

Ea a explicat că "Europa plătește costurile politicii agresive a SUA" în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

"Fundațiile societății (Open Society) lui Soros sunt un proiect global care încearcă să influențeze procesele politice globale", a declarat Aryamova pentru RT.

Ea a precizat ca în afară de acest fond există multe organizații americane care operează în Europa, dar Soros gestionează cele mai mari fluxuri financiare și, prin urmare, atrage cea mai mare atenție.

200
Tagurile:
sputnik md, miliardar, american, atac, Comisia Europeană, George Soros, Victor Orban, UE, Ungaria, SUA
Tematic
Zeci de mii de americani cer ca George Soros să fie declarat terorist în SUA
Mircea Diaconu: “Soros nu mai știe cum îl cheamă, dar are o armată nevăzută”!
George Soros primeşte o nouă lovitură în Europa

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

17
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

291
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...