Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu cumpără un hotel la Brașov și se pregătește fugă din Moldova?

2361
(reînnoit 12:46 15.09.2017)
Mihai Ghimpu își mută averea în România pentru că în Republica Moldova nu mai este în siguranță și ar putea ajunge și el, ca și nepotul său Dorin Chirtoacă – acest lucru îl sugerează informațiile apărute în unele mass-media de la Chișinău, care deocamdată nu au nicio confirmare oficială.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Liderul liberalilor din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, și-ar fi cumpărat un hotel de patru stele în Poiana Brașov, România, anunță blogul presaindependenta.wordpress.com, informație care a fost preluată și de grupul Moldova Europeană de pe facebook.

Potrivit acestui blog, care, la rândul lui, citează actual.md, liberalul ar fi cumpărat hotelul de patru stele cu două milioane de euro. Deși este atât de scump, hotelul nu este foarte mare, el are doar 24 de numere (camere și apartamente). Valoarea lui de piață este ridicată, dat fiind că adăpostește un șir de obiecte de artă, dar şi oferă o vedere de excepție spre Masivul Postăvarul şi Munții Piatra Craiului. Potrivit sursei citate, preţul pentru o persoană care vrea să închirieze o cameră pentru o noapte ar fi de 100 de euro.

Sursa mai afirmă că hotelul cumpărat în Poiana Braşov nu ar fi singura afacere din România în care a investit Mihai Ghimpu. Președintele PL a început construcția unui complex rezidențial într-un cartier aflat aproape de malul mării la Constanță, iar vânzarea apartamentelor ar fi început deja.

Deocamdată președintele Partidului Liberal nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informații apărute în presă. Dacă acestea sunt adevărate, atunci este posibil că Mihai Ghimpu intenționează să-și mute averea peste Prut și să părăsească Republica Moldova.

În același timp, mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare, membri sau simpatizanți ai PL, susțin pe facebook că informația privind achiziția unui hotel la Poiana Brașov de către Mihai Ghimpu ar fi un fals. Potrivit lor, Mihai Ghimpu nu este nici investitorul unui complex rezidențial care este construit într-un cartier aflat aproape de malul mării la Constanța.

2361
Tagurile:
investiție, avere, hotel, Partidul Liberal, Munții Piatra Craiului, Masivul Postăvarul, Poiana Brașov, Romania, Prut
Tematic
Mihai Ghimpu va fi închis? Vezi ce a declarat un fost deputat liberal
CEDO

Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

16
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua un proiect de lege care se referă la condamnările Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor plăti prejudiciile provocate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați în ședința de astăzi a Parlamentului.

Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Răspunderea materială va fi proporțională gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

De asemenea, și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Judecători, CEDO, agent guvernamental la CEDO


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

77
(reînnoit 17:37 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...