Alegeri în Republica Moldova

Comisia de la Veneția și sistemul electoral din Republica Moldova

283
Șeful statului, Igor Dodon, președintele Legislativului, Andrian Candu, dar și reprezentanții fracțiunilor parlamentare și-au prezentat punctul de vedere privind sistemul electoral din Republica Moldova în fața reprezentanților Comisiei de la Veneția.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Demnitarii de la Chișinău s-au întâlnit cu delegația Comisiei de la Veneția pentru consultări privind proiectul modificării sistemului electoral din Republica Moldova.

Anterior, reprezentanții Partidului Democrat au propus modificarea Codul Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale. Săptămâna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova.

Întrevederea șefului statului și a președintelui Parlamentului cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

Șeful statului, Igor Dodon, a comunicat joi pe pagina sa de Facebook că, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, domnia sa a confirmat că pledează împotriva implementării sistemului de vot uninominal.

„Am subliniat că sunt pentru introducerea unui sistem electoral mixt și împotriva celui uninominal. Când va decide care variantă va fi pusă la vot, Parlamentul va trebui să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. În caz contrar, aprobarea și promulgarea proiectului de către președinte vor fi problematice", a scris Dodon.

La rândul său, Candu a scris pe Facebook că a discutat cu membrii delegației detaliile tehnice și juridice ale proiectului de modificare a Codului Electoral. El a vorbit despre modelul formării circumscripțiilor electorale, participarea diasporei la alegeri, reprezentarea cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului în organul legislativ, pragul electoral pentru partidele care acced în Parlament, precum și alte aspecte.

Potrivit lui Candu, Comisia de la Veneția urmează să-și prezinte recomandările în luna iunie.

Ce au spus deputații

La finalul întâlnirii cu experții Comisiei de la Veneția, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că pe ordinea de zi sunt două chestiuni: menținerea actualului sistem electoral și trecerea la sistemul electoral mixt.

„În cazul în care Comisia de la Veneția nu va acorda un aviz pozitiv sistemului electoral mixt, noi nu vom vota pentru acest proiect de lege în lectura a doua. Și în perspectivă va rămâne sistemul electoral proporțional", a declarat Bolea în fața jurnaliștilor.

Proiectul cu privire la sistemul de vot uninominal a fost adus la cunoștința Comisiei de la Veneția de către democrați. Deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat că specialiștilor în dreptul constituțional sosiți de peste hotare le-au fost prezentate listele cu semnături întru susținerea votului uninominal. La rândul său, PLDM i-a rugat pe experți să nu se grăbească în privința concluziilor.

Liberal-democratul Tudor Deliu a spus că la ultima ședință a Parlamentului Republicii Moldova cele două proiecte privind modificarea sistemului electoral au fost comasate și deocamdată nu se știe care va fi produsul final. Deputatul a menționat că rugămintea colegilor săi a fost ca să fie pusă în dezbatere anume versiunea finală a acestui proiect de lege.

Deliu a adăugat că sistemul electoral propus este acceptabil, însă nu corespunde condițiilor politice și social-economice în care se află Republica Moldova.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, nu a răspuns clar la întrebarea dacă partidul său va susține în lectura a doua proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, spunând că liberalii nu se pot pronunța, deoarece nu cunosc ce reprezintă acest proiect.

Conform legislației în vigoare, alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova sunt organizate în cadrul unei circumscripții electorate naționale, cei 101 deputați fiind aleși pe liste de partid. Anterior, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au declarat că alegerile parlamentare din 2018 vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, după care cetățenii își vor da seama de avantajele sistemului uninominal. Totodată el a spus că până la alegerile din 2022 urmează ca alegerile să fie desfășurate doar pe circumscripții uninominale. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

283
Tagurile:
sistem de vot mixt, sistem de vot uninominal, alegeri, Comisia de la Veneția, PDM, PL, PLDM, PSRM, Sergiu Sârbu, Tudor Deliu, Vladimir Plahotniuc, Mihai Ghimpu, Igor Dodon, Andrian Candu
Tematic
Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu
Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, foto de arhivă

Pashinyan: Situația din Armenia este gestionabilă, nu intenționez părăsesc țara

12
Se fac auzite noi declarații cu privire la criza politică din Armenia pe care autoritățile o consideră drept o tentativă de lovitură de stat.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Situația din țară poate fi gestionată, a declarat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, în timpul unui marș alături de susținătorii săi pe străzile Erevanului.

El a numit conflictul cu conducerea Statului Major  "o reacție emoțională".

Statul Major al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut joi demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan și l-a avertizat în ceea ce privește folosirea forței împotriva propriului popor. Pashinyan a spus că, după ceForțele Armate i-au cerut demisi, el l-a eliberat din funcție pe șeful Statului Major Onik Gasparyan.

Kremlinul
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Cu o zi mai devreme, președintele Armeniei, Armen Sarkissian, la sugestia lui Pashinyan, l-a demis pe prim-adjunctul  șefului Statului Major al Forțelor Armate Tiran Khachatryan, care, potrivit mediilor de informare, a ridiculizat afirmațiile șefului guvernului despre complexele "Iskander".

În timpul marșului, pe parcursul căreia au avut loc ciocniri între susținătorii și oponenții premierului, Pashinyan a mai spus că el și familia sa nu au de gând să fugă din țară.

"Sper că v-ați obișnuit cu teroarea informațională. Sunt răspândite tot felul de zvonuri – că, chipurile, am pregătit un avion și ne pregătim să fugim. Suntem aici și în niciun caz nu vom părăsi patria noastră. Familia mea este aici", a declarat Pashinyan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Nikol Pashinyan, Armenia
Tematic
Criză politică în Armenia: Pașinean vorbește despre o tentativă de lovitură de stat


Загрузка...
Preșidenția

Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate

98
(reînnoit 14:31 25.02.2021)
Ordinea de zi a ședinței nu este anunțată, cu excepția chestiunii privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Președintele Republicii Moldova convoacă Consiliul Suprem de Securitate, ședința va avea loc vineri, 26 februarie, cu începere de la ora 11.00. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială pe pagina oficială de Facebook.

”Mâine, 26 februarie, începând cu ora 11.00, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe subiecte, inclusiv privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău”, este menționat în comunicat.

Sursa precizează că, după încheierea ședinței, la ora 14.00, Maia Sandu va susține un briefing la sediul Președinției.

La ședința anterioară a CSS, Sandu a prezentat o listă de chestiuni prioritare pentru Consiliu. Printre acestea: dosarul „furtului miliardului”, cazul concesionării aeroportului internațional Chișinău, dosarele companiilor de asigurări, problema proprietăților moldovenești în Ucraina, finanțarea ilegală a partidelor politice și campaniilor electorale, dosarul „Laundromat", contrabandă cu țigări, lupta împotriva traficului de droguri, defrișările ilegale, probleme de gestionare a crizei pandemice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Consiliul Suprem de Securitate, ședință, Maia Sandu
Tematic
Consiliul Suprem de Securitate - nu seamănă a consiliu și inspiră insecuritate


Загрузка...
Penitenciar

Perchezițiile la Penitenciarul din Cricova: Șeful instituției a fost reținut

0
(reînnoit 15:17 25.02.2021)
Alcool, jocuri de noroc și telefoane au fost depistate în urma perchezițiilor efectuate la Penitenciarul nr.15 din Cricova. Totodată, șeful instituției penitenciare a fost reținut pentru un termen de 72 de ore. 

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. În urma perchezițiilor de miercuri în cadrul Penitenciarului nr.15 din Cricova, oamenii legii au depistat în celulele deținuților mai multe obiecte interzise. Este în premieră când se fac asemenea percheziții de amploare în cadrului unui penitenciar. Potrivit Poliției, descinderile au demarat în cadrul dosarului penal în privința unuia dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Este vorba despre Serghei Demcenco, care este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Astfel, în urma perchezițiilor au fost depistate obiecte interzise precum alcool, jocuri de noroc și telefoane. Totodată, oamenii legii au găsit peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele pentru telefoane, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diverse dimensiuni, care urmează să fie supuse expertizării pentru stabilirea și analiza conținutului. Totodată, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker.

În cadrul perchezițiilor, oamenii legii au găsit și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și valute. În urma descinderilor, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost lichidat imediat de administrația penitenciarului.

Totodată, au fost găsite zeci de seringi cu substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu praf, acestea urmând să fie supuse expertizei pentru a se stabili dacă este vorba de droguri. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.

Oamenii legii au decis transferul a 13 deținuți în alte penitenciare. Potrivit Poliției, aceștia dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile lor urmează să fie investigate. 

În urma descinderilor, procurorul responsabil de acest caz a decis reținerea pentru 72 de ore a șefului Penitenciarului nr.15 din Cricova. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PCCOCS, condamnați, reținere, percheziții la penitenciarul din Cricova
Tematic
Ce i-a promis unui deținut o angajată a Penitenciarului Cricova
Descoperire macabră: Ce a fost găsit într-un plic ajuns la Cancelaria Parlamentului


Загрузка...