Alegeri în Franța

Luptă acerbă: Le Pen sau Macron - cine va conduce Franța în următorii 5 ani

113
(reînnoit 11:51 07.05.2017)
Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, în al doilea tur de scrutin

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik. Astăzi în Franța se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale. Cei doi concurenți ai cursei electorale sunt Emannuel Macron și Marine Le Pen.

Aproximativ 70 de mii de secții de votare sunt deschise în toate zonele metropolitane din Franța. Pentru a motiva cetățenii ca să participe la acest scrutin unele muzee vor oferi intrare liberă pentru cei care vor merge la vot, iar unele firme de taxi le va asigura călătorii gratis.

Primul tur de scrutin a avut loc pe 23 aprilie, candidatul independent Emmanuel Macron fiind primul clasat cu un scor de 24,01 la suta, urmat de candidatul de dreapta Marine le Pen cu 21,3 la suta, iar astăzi are loc cel de-al doilea tur de scrutin în care se confruntă cei doi candidați.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

 

113
Tagurile:
cine va conuce, lupta acerbă, turul doi de scrutin, 5 ani, alegeri, Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Franța
Tematic
Marine Le Pen vrea să înlocuiască Uniunea Europeană cu o altă structură
Declarații tranșante făcute de Marine Le Pen la Moscova - VIDEO
Marine Le Pen sare în apărarea producătorilor francezi
Franța: secretele din spatele lui "Rothschild" Macron
Anunţ bombă: și Macron vorbește despre ieșirea Franței din UE
Israel

Cum vor vota moldovenii din Israel în data de 1 noiembrie

35
(reînnoit 12:54 28.10.2020)
Cetățenii moldoveni din Israel care vor să participe la alegerile prezidențiale sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în Israel o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a anunțat că, în contextul situației pandemice, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a publicat o scrisoare confirmativă, adresată autorităților israeliene și altor instituții sau persoane interesate, prin care se confirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc 1 noiembrie 2020.

Заседание кабинета министров РМ
© Sputnik / Miroslav Rotari
Cetățenii Republicii Moldova în această țară sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare. În felul acesta ei se vor putea deplasa fără probleme la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Vom menționa că pe teritoriul statului Israel vor fi deschise, în data de 1 noiembrie, două secții de votare:

Secția de votare nr.1/358 din or. Tel Aviv - sediul Ambasadei Republicii Moldova, str. Rembrandt 38.

Secția de votare nr.1/359 din or. Așdod - clădirea Beit Eitan, str. Kakal 90א.

Ambele secții de votare vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00.

Vom aminti că în data de 16 octombrie Guvernul statului Israel a decis ieșirea din carantina ermetică, anulând un șir de restricții impuse anterior. Însă a lăsat în vigoare interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul statului Israel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Restricții, Vot, prezidențiale, alegeri, Israel


Загрузка...
Заседание кабинета министров РМ

Un ministru părăsește Guvernul Chicu

211
(reînnoit 11:36 28.10.2020)
Oleg Țulea renunță la postul de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și va merge ambasador al Republicii Moldova în Ungaria, post pe care l-a ocupat și anterior.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia parlamentară pentru relații externe a avizat pozitiv astăzi proiectul de hotărâre privind numirea actualului ministru de Externe, Oleg Țulea, în funcția de ambasador al țării noastre în statul Ungaria.

Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de responsabili din cadrul serviciului de presă al Parlamentului. Ei au precizat că urmează ca decizia să fie aprobată de către Guvernului Republicii Moldova, după care președintele țării să semneze decretul de numire a noului ambasador.

Pentru astăzi este anunțată ședința Cabinetului Chicu.

Oleg Țulea, biografie

Oleg Țulea este originar din Căușeni, Republica Moldova, este căsătorit și are doi copii.

El a absolvit, în anul 2002, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. Un an mai târziu își ridică diploma de masterat la aceeași facultate, iar 2005 diploma de masterat în management politic la Școala academică postuniversitară "Ovidiu Șincai", din București, România.

În luna martie 2020 Oleg Țulea a fost numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Între anii 2016-2020 el a fost ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării.

Între anii 2011-2014 Oleg Țulea a fost deputat, membru al Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova.

Din 2009 până în 2011 el a deținut funcția de vice-ministru în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

Iar în perioada 2005-2009 a fot deputat, membru al Comisiei pentru drepturile omului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
Ion Chicu, Ungaria, ambasador, Externe, ministru


Загрузка...
Pensii și plăți sociale

Are sau nu statul bani pentru achitarea pensiilor: Răspunsul Guvernului

0
(reînnoit 15:48 28.10.2020)
Guvernul a dat asigurări că statul are bani suficienți pentru a achita pensiile și plățile sociale atât pentru luna octombrie, cât și pentru noiembrie, iar motiv de îngrijorare nu este.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Chiar în debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie prezentate datele cu privire la achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna octombrie întrucât, potrivit lui, se vehiculează informația eronată că statul nu are bani pentru a-și onora atribuțiile față de cetățeni.

"Am văzut mai mulți doritori în spațiul public care afirmă că oamenii nu vor primi pensiile, prestațiile sociale și chiar salariile, inclusiv la Căușeni, unde oficiile Poștei Moldovei nu ar fi funcționat", a spus Ion Chicu. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este un fals și a venit cu explicații.  

"CNAS a efectuat transferul integral în data de 1 octombrie a mijloacelor financiare necesare pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și a suportului financiar în mărime de 900 de lei. Respectiv la data de 1 octombrie, toți beneficiarii de pensii și alocații au primit mijloacele financiare la card. Achitările prin intermediul Poștei Moldovei achitarea a fost efectuată conform graficului până pe 24 octombrie. Au existat anumite situații în Căușeni, dar au fost determinate de contabilitatea Poștei Moldovei, dar au fost soluționate și beneficiarii au primit. Mai avem 1% din beneficiari care nu au ridicat acești bani, dar s-a întâmplat din cauza că nu au putut să se prezinte la poștă pentru că erau internați în spitale sau nu se aflau în țară, dar vor putea ridica mijloacele financiare luna viitoare", a precizat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

Premierul Ion Chicu a întrebat ministrul Finanțelor dacă avem bani în buget pentru achitarea plăților în luna noiembrie. Sergiu Pușcuța a dat asigurări că resurse financiare există.

"Ministerul Finanțelor este în proces de acumulare a lichidităților pentru ca în prima zi de lucru a lunii noiembrie să efectuăm transferul către CNAS, care ulterior va asigura achitarea. În contul trezorerial avem peste 9 miliarde de lei", a precizat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Ion Chicu a îndemnat angajații de la CNAS și Poșta Moldovei atunci când se confruntă cu anumite probleme de ordin intern sau din cauza pandemiei de COVID-19, să organizeze activitatea instituțiilor astfel încât să nu fie întârzieri la achitarea acestor plăți, fiindcă categoria de oameni care beneficiază de acești bani nu poate aștepta mult timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
indemnizații, plăți sociale, pensii
Tematic
Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii


Загрузка...